Bolojan reacţionează după scandalul "emisarul lui Ciolacu". Ce spune despre situaţia penibilă în care a fost pus statul român

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a evitat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, să ia o poziţie fermă împotriva lui Marcel Ciolacu, după scandalul de proporţii care îl are în centrul atenţiei pe Dragoş Sprînceană, "emisarul special" trimis de premierul PSD pe lângă administraţia Trump.
Nu demult, Dragoş Sprînceană declara la Digi24 că preşedintele Emmanuel Macron vrea continuarea războiului şi că "administraţia americană trebuie să ignore un pic mesajele pro-Ucraina şi pro-Franţa deoarece avem un preşedinte interimar" care "nu va mai conta într-o lună şi jumătate". Practic, a subminat linia oficială de politică externă a statului român, în numele premierului Marcel Ciolacu.
Reporter: Probabil aţi văzut declaraţiile făcute de domnul Dragor Sprînceană, care, până la urmă, contestă poziţia statului român şi spune chiar opusul. Această persoană a fost trimisă sau, pur şi simplu, a avut o discuţie cu premierul Marcel Ciolacu astfel încât să reprezinte interesele României, spunea premierul, pentru o nouă abordare.
V-aş întreba dacă, dumneavoastră, aţi fost informat în acest caz, în contextul în care, potrivit Constituţiei, dumneavoastră sunteţi cel care se ocupă de politica externă a României şi dacă totuşi vedeţi o utilitate în a trimite oameni sau persoane controversate precum aceasta?
Ilie Bolojan: Eu nu aş dori să fac comentarii la comentariile unui cetăţean român legat de perspectiva pe care dânsul o are privitoare la un aspect sau altul care se leagă de ţara noastră.
Politica ţării noastre, de la politica externă, până de la celelalte politici publice, se face de către persoanele care sunt mandatate în acest sens, care au mandate oficiale, sau prin vot ale românilor, sau prin vot ale Parlamentului, sau prin decizii guvernamentale. Şi cred că doar după aceste declaraţii şi după aceste mandate putem să facem comentarii care ţin de o politică sau alta, inclusiv de politica externă a României.
Eu pot să dau replici, pot să fac şi asta, dar nu cred că ajută ţara noastră, nu cred că poate o intenţie bună, care s-a derulat prost, este de natură a face declaraţii în cascadă, pentru că dacă astăzi suntem nişte oameni responsabili, înseamnă că nu trebuie să avem grijă de cum ne poziţionăm noi, ci ceea ce facem pentru interesul ţării noastre.
Aşa cum v-am spus, este o perioadă destul de complicată, atât din punct de vedere al securităţii globale, al comerţului global, avem alegerile prezidenţiale în România şi tot ce se întâmplă în această perioadă este amplificat, este interpretat de către cei care candidează sau de către cei care îi susţin şi nu cred că este bine ca eu să intru într-un astfel de joc de declaraţii. Dar aţi fost informaţi, aţi discutat cu Marcel Ciolacu despre această nouă abordare pe care şi-o doreşti? Am făcut declaraţia la întrebarea dumneavoastră, v-am răspuns.
Reporter: Înţeleg sensibilitatea situaţiei, dar aş vrea totuşi să vă cer o clarificare, dacă-mi permiteţi. A existat săptămâna trecută o discuţie şi un consens între administraţia prezidenţială şi Guvernul României pe speţa emisarului, pe speţa emisarilor de fapt trimişi în Statele Unite ale Americii, şi dumneavoastră consideraţi că ar fi oportună desemnarea de astfel de emisari care să dubleze activitatea Ministrului de Externe în Statele Unite?
Ilie Bolojan: Am încercat în toată această perioadă, ca pe problemele în care ţara noastră trebuia să fie reprezentată pe termen lung şi pe aspecte care ţin atât de preşedinte, cât şi de guvern, să ne corelăm poziţiile, să avem poziţii — de exemplu la Consiliul European — care să fie susţinute de comun acord, să votăm mâine de comun acord pentru ceea ce propune Comisia Europeană, şi deci în toate problemele importante pentru ţara noastră am căutat, în această lună şi jumătate, să fiu aliniat cu guvernul şi, dacă e nevoie de un sprijin parlamentar, inclusiv să fac consultarea parlamentară. Pe alte probleme secundare, sigur, nu doresc să fac comentarii.
Reporter: Dacă-mi permiteţi o întrebare de follow-up, cum aţi cataloga atunci reacţia premierului Marcel Ciolacu, întrebat despre această problemă, cea a lui Dragoş Sprînceană? Premierul a spus — şi citez — „presupun că nu erau aşteptări să-l sun pe Soros să stea de vorbă în numele României cu Donald Trump”. Cum vedeţi faptul că premierul ţării propagă, iată, o conspiraţie?
Ilie Bolojan: Vă rog să-l întrebaţi pe dânsul dacă doriţi alte comentarii legate de acest aspect.
Reporter: Dacă-mi permiteţi, domnule preşedinte, aş avea o întrebare de follow-up pe chestiunea semnalată şi de colegii mei, în legătură cu presupusul, sau aşa-zisul, emisar special ales de premierul Marcel Ciolacu. Spuneaţi că domnul Dragoş Sprînceană este un simplu cetăţean român care exprimă păreri personale şi nu are, evident, atribuţii în domeniul politicii externe.
Însă vă reamintesc că premierul Marcel Ciolacu, în urmă cu trei zile, a declarat public că i-a dat un mandat informal — şi citez — „acela de a spune adevărul în faţa administraţiei americane”. Or, domnul Dragoş Sprînceană a transmis un mesaj administraţiei americane, în discuţiile purtate evident în nume personal, nu în numele statului român, mesajul fiind acela de a ignora poziţia pro-Ucraina pe care dumneavoastră aţi exprimat-o în toate negocierile, alături de lideri europeni, la Paris, la Londra.
Consideraţi că ceea ce s-a întâmplat, acest incident, reprezintă o încălcare, o sfidare a atribuţiilor prezidenţiale prevăzute de Constituţie, atât timp cât dumneavoastră sunteţi titularul politicii externe?
Ilie Bolojan: Vă rog să-l întrebaţi pe domnul prim-ministru Marcel Ciolacu dacă mai doreşte să dea anumite explicaţii suplimentare pe această temă. În ceea ce priveşte poziţia instituţiei pe care o reprezint temporar — e adevărat — în toată această perioadă n-a făcut decât să apere interesele României. Subliniez: interesele României.
Reporter: Şi o completare, domnule preşedinte, pentru că am înţeles, nu doriţi să comentaţi ceea ce s-a întâmplat cu aceşti trimişi, aşa-zişi trimişi în Statele Unite ale Americii, chiar dacă aceştia au spus — şi m-aş uita la Dragoş Sprînceană — că nu contează un preşedinte interimar şi părerea acestuia.
Nu vă rog să comentaţi, dar vă rog să explicaţi dacă, în relaţia cu administraţia Trump, chiar şi aceste bune intenţii vor costa România. Contează ceea ce face fiecare om pentru funcţia pe care o ocupă — în cazul acesta, pentru ţara lui — nu anumite percepţii pe care nu le putem influenţa, nu anumite puncte de vedere, şi fiecare trebuie să aibă conştiinţa că a făcut ceea ce trebuie în astfel de situaţii.
Ilie Bolojan: V-am spus, pot să dau replici, pot să fac comentarii, dar nu ne ajută cu nimic din punct de vedere al ţării noastre. Şi prefer uneori să... Nu este atât de bine să nu generezi ştiri, dar prefer ca ţara noastră să fie o ţară predictibilă, o ţară de încredere şi percepută ca o ţară care ştie foarte bine punctele cardinale.
Reporter: Dincolo de cazul punctual al lui Dragor Sprînceană, în România, de câteva zile bune, sau chiar săptămâni, este o temă foarte importantă dacă România are sau nu canale reale de comunicare cu Statele Unite. Sunteţi titularul politicii externe a României, aşadar vă întreb pe dumneavoastră, administraţia prezidenţială dumneavoastră, sau România, în general, are canale?
Ar avea nevoie de un emisar oficial sau informal care să le suplimenteze? România are canale de comunicare şi asta nu înseamnă că în orice situaţie, cu orice ţară, nu-ţi poţi îmbunătăţi canalele, dar ele trebuie făcute într-o manieră care să te califice. În această ordine de idei, veţi avea o discuţie cu premierul pentru a pune la punct o suplimentare a comunicării cu Statele Unite sau aşteptaţi ar trebui să aibă loc o astfel de discuţie?
Ilie Bolojan: Periodic am discuţie cu prim ministrul sau cu miniştrii de linie sau cu alţii responsabili în aşa fel încât acolo unde este nevoie de decizii comune. De exemplu, poziţia României pe partea de politici comerciale ale Uniunii Europene, acolo am colaborat atât cu primul ministru cât şi cu ministrul Economiei şi acest dialog consider că trebuie să fie o constantă iar pentru ca el să aibă rezultate ar trebui ca nicio parte să nu-l torpileze altfel lucrurile nu o să iasă bine. Şi aşa cum v-am spus, încerc să susţin colaborarea şi normalitatea pentru că de asta are nevoie ţara noastră mai ales în aceste momente.
Reporter: În contextul scandalului privind emisarul special, Dragoş Sprînceană, luaţi în calcul faptul că termenul de „emisar” este unul, iar ceea ce avem noi în momentul de faţă e mai degrabă o tentativă de lobby încheiată jalnic. Consideraţi că România are nevoie de o strategie de lobby administrată de Preşedinţia României?
Ilie Bolojan: Da, cu cât folosim toate pârghiile legale şi oportune pentru a reprezenta mai bine ţara noastră, cu atât este mai bine.