100 de milioane de chinezi rup legaturile cu Partidul Comunist Chinez

Participanţii la un marş de sărbătorire a 100 milioane de retrageri din Partidul Comunist Chinez şi organizaţiile sale afiliate, în Washington, DC
Participanţii la un marş de sărbătorire a 100 milioane de retrageri din Partidul Comunist Chinez şi organizaţiile sale afiliate, în Washington, DC (Edward Dai / The Epoch Times)

Un eveniment important a avut loc in China, dar nu unul sarbatorit de catre Partidul Comunist Chinez. In ultimii 7 ani, o miscare pasnica a luat amploare constant – o miscare ce incurajeaza chinezii sa renunte la toate afilierile cu Partidul Comunist. In aceasta saptamana, miscarea respectiva a ajuns la momentul cheie de 100 de milioane de retrageri.

„Avand 100 de milioane de chinezi care s-au retras din Partidul Comunist, este un motiv de sarbatoare si un punct de reper in istoria Chinei,” a declarat la o conferinta de presa Yi Rong, presedinte al Global Service Centre for Quitting the Chinese Communist Party, cu sediul in New York.

„Acest lucru inseamna mult pentru prezentul si viitorul Chinei, precum si pentru tranzitia Chinei inspre un viitor fara teroarea impusa de Partidul Comunist,” a mai afirmat ea.

Cunoscuta ca si „tuidang” in limba chineza, miscarea de retragere din Partid a inceput la finele anului 2004, in urma publicarii celor Noua Comentarii despre Paridul Comunist de catre ziarul Epoch Times.

Cele Noua Comentarii este o serie editoriala in care se detaliaza istoria Partidului, detailand informatii cu privire la respectarea drepturilor omului, si episoade de teroare precum Revolutia Culturala, Marele Salt Inainte, Masacrul din Piata Tiananmen si persecutia practicii spirituale Falun Gong – subiecte care sunt fie ignorate, fie calomniate de regimul Partidului Comunist.

Editorialul, care a fost raspandit in China prin fax, e-mail sau posta, a dus la o cantitate coplesitoare de scrisori catre editia in limba chineza a publicatiei The Epoch Times, venite din partea cititorilor care doreau sa renunte la legaturile lor cu Partidul Comunist si cu organizatiile sale afiliate precum Liga de Tineret sau Tinerii Pionieri.

Se estimeaza ca peste 700 de milioane de chinezi au fost afiliati la cel putin unul dintre aceste trei grupuri.

„Aceste 100 de milioane includ oameni din toate categoriile sociale, incepand cu cel mai inalt strat, personal militar si oficiali ai guvernului, si terminand cu stratul cel mai de jos, precum sateni si studenti, trecand prin toate clasele sociale,” a afirmat Yi.

Un rezident al provinciei nord-estice chineze Liaoning, Li Yumei, a renuntat la afilierea sa cu Liga de Tineret si Tinerii Pionieri in data de 4 august.

„Dupa ce am citit cele Noua Comentarii despre Paridul Comunist, parca m-am trezit dintr-o iluzie,” a afirmat Li intr-o declaratie. „In timpul celor 6 decenii de conducere, (PCC) a vazut intotdeauna oamenii ca si sclavi care ar putea fi folositi oricand si oricum. A folosit cuvinte inselatoare pentru a ne atrage in organizatii afiliate Partidului precum Liga de Tineret si Tinerii Pionieri – lucru pe care il regret cel mai mult.”

„Pentru a intrerupe legaturile cu minciunile malefice, spalarea creierului si controlul mental al Partidului, in numele libertatii si democratiei, pentru oamenii care vor sa ia propriile lor decizii, as dori, in mod solemn, sa renunt la Liga de Tineret si Tinerii Pionieri.”

Li Dayong, directorul executiv al Global Service Centre for Quitting the Chinese Communist Party a precizat ca declaratiile sunt parte a unui „razboi dintre bine si rau.”

Senatul american a facut un pas important in recunoasterea miscarii Tuidang prin introducerea unei rezolutii bipartizane in luna iulie. Li a spus ca rezolutia reprezinta recunoasterea miscarii Tuidang de catre comunitatea internationala.

Cu toate ca miscarea Tuidang sustine implicit schimbarea regimului in China, ea nu vine cu inlocuirea prescriptiilor politice si este perceputa, atat de activistii cat si de participantii ei, drept o trezire spirituala si etica mai degraba decat o revolutie politica.

Miscarea nu pledeaza pentru rasturnarea Partidului Comunist Chinez, dar face apel la chinezi sa faca o separatie psihologica intre viitorul Chinei si Partidul Comunist. Chinezii care resping minciunile si violenta inerente in conducerea PCC sunt deseori dispusi sa ajute la raspandirea zvonului despre miscare, chiar si in fata pericolului impus de catre regim.

„Cred ca cei 100 de milioane de oameni care s-au retras deja din Partidul Comunist vor crea un efect al bulgarelui de zapada,” a afirmat Yi. „Consider ca in viitorul apropiat China va suferi o importanta schimbare sociala care este sustinuta de toti oamenii buni din lume.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii