Noua Comentarii despre Partidul Comunist: intrebari frecvente

Un anunt postat pe un stilp in China indeamna la demisii din Partidul Ccomunist Chinez (PCC): "Dupa ce am citit cele 9 comentarii am ajuns sa recunoastem complet coruptia PCC, felul in care reprima oamenii si calomniile la adresa Zeilor ..."
Un anunt postat pe un stilp in China indeamna la demisii din Partidul Ccomunist Chinez (PCC): "Dupa ce am citit cele 9 comentarii am ajuns sa recunoastem complet coruptia PCC, felul in care reprima oamenii si calomniile la adresa Zeilor ..." (Epoch Times)

Ce sunt cele ‘Noua Comentarii’?

O serie de editoriale publicate de The Epoch Times in noiembrie 2004. Bazate pe documente oficiale ale Partidului Comunist Chinez (PCC), relatari ale unor terti si ample marturii personale, cele Noua Comentarii ofera o analiza detaliata a guvernarii PCC in China si a celor 80 de milioane de morti pe care le-a cauzat, combinand marturiile istorice cu patrunderi in metodele pe care PCC le-a folosit pentru a domina. Cuprinzand capitole precum “Cum a distrus PCC cultura traditionala” si “Istoria de crime a PCC,” seria de editoriale isi concentreaza atentia nu numai asupra vietilor umane care au fost sacrificate, dar si asupra implicatiilor morale avute asupra societatii chineze. In anul 2005, editorialele au primit premiul National Journalism Award al Asociatiei Jurnalistilor americani-asiatici.

Un aspect central al analizei il reprezinta incurajarea chinezilor din interiorul si din afara Chinei continentale sa examineze in mod onest istoria dominatiei Partidului, sa caute adevarul despre atrocitatile pe care le-a comis si sa depuna eforturi impreuna pentru un viitor mai pasnic, onest si uman al Chinei, unul care are la baza intelepciunea acumulata in cei 5000 de ani de civilizatie neintrerupta. Cele Noua Comentarii au atins o coarda sensibila a multor chinezi care le-au citit, oriunde s-ar afla ei, in China, Hong Kong sau Chinatown-urile din intreaga lume.

Care a fost impactul lor?

Exista doua efecte principale care au fost generate ca raspuns la publicarea celor Noua Comentarii:

Valul de retrageri: publicarea celor Noua Comentarii a determinat un val de demisii din PCC, din organizatiile de tineret afiliate (Liga Tinerilor si Tinerii Pionieri), si alte renuntari simbolice la Partid. La cateva saptamani de la publicare, demisiile au inceput sa fie postate pe un website special creat. Elanul demisiilor a crescut de-a lungul anilor. La inceputul anului 2005, in jur de 10.000 de oameni postau zilnic astfel de declaratii de demisie. In prezent, demisioneaza circa 50.000 de oameni pe zi. Printre cei care isi dau demisia se afla oficiali de nivel inalt si dizidenti binecunoscuti.

Faptul retragerii din Partid este unul de multe ori simbolic, multi oameni din China continentala semneaza sub un alt nume de frica repercusiunilor guvernului. O demisie tipica din 2005 suna in felul urmator: “Am 85 de ani si am fost membru al PCC incepand cu anii 1940. Mi-am devotat intreaga viata PCC-ului. Am trecut prin atat de multe miscari politice ale PCC si am fost martor la scene dupa scene de tragedie. [PCC] a inselat prin minciuna generatii intregi de oameni cumsecade… nu ii pasa deloc de viata oamenilor obisnuiti… Imi dau demisia din PCC si din toate organizatiile sale afiliate.”

Aceste actiuni simbolice au un impact concret: dezintegrarea tacuta, din interior, a PCC, schimbarea culturii politice din China si crearea unor oameni gata sa vada sfarsitul dominatiei regimului prezent. Pe langa postarea anunturilor pe website-urile create in acest sens, astfel de declaratii sunt facute prin telefon, e-mail, fax de chinezii din China catre cei din afara Chinei sau prin postarea declaratiilor de demisie in locurile publice din interiorul Chinei. In luna martie 2009, potrivit website-urilor care urmaresc fenomenul, numarul total de oameni care au renuntat la legatura lor cu PCC si organizatiile afiliate, a atins 50 de milioane.

Demisia unor inalti oficiali

Din anul 2005, un numar de fosti oficiali chinezi din comunitatea diplomatica si din cadrul fortelor de securitate si-au dat demisia, citand cele Noua Comentarii ca factor determinant al acestui act si s-au retras in mod public din PCC, expunand in acelasi timp anumite aspecte ale operatiunilor de stat ala Partidului care includ spionaj si tortura. Trei dintre cele mai semnificative exemple in acest sens au fost:

Chen Yonglin - fost Prim-secretar al Consulatului chinez din Sydney, Australia, si-a dat demisia in iunie 2005. Ulterior, Chen a depus marturie in fata Congresului SUA si in fata reprezentantilor presei vestice, cu privire la operatiunile extinse de spionaj si intimidare savarsite de personalul diplomatic chinez in tarile vestice, care se concentreaza in special asupra grupurilor de dizidenti si asupra minoritatilor religioase persecutate, precum practicantii Falun Gong si tibetanii. Vezi: http://commdocs.house.gov/committees/intlrel/hfa22579.000/hfa22579_0f.htm.

Hao Fengjun - Fost ofiter al Biroului de Securitate Publica din Tianjin si apoi al Biroului 610, o forta la nivel national insarcinata cu conducerea si coordonarea campaniei de eradicare a gruparii spirituale Falun Gong. Hao si-a dat demisia in vara lui 2005, prezentand documente confidentiale ale Biroului 610 din Tianjin, unul dintre ele aratand eforturile agentilor locali de a identifica aderentii Falun Gong care s-au retras in mod simbolic din PCC. Documentul, datat din 14 decembrie 2004 si aflat in vigoare, prevede:

“…patru membrii Falun Gong din orasul nostru au publicat asa-numitele ‘declaratii de retragere din PCC si Liga Tinerilor.’ In afara de o persoana care a folosit porecla ‘Trezirea,’ ceilalti si-au folosit numele reale. Detaliile sunt urmatoarele: 1. Pe data de 5 decembrie, Mu Xiangjie (femeie, data nasterii: 16 iulie 1976, nationalitate: Hui, in prezent locuieste in strainatate) a publicat o declaratie “Demisionez ferm din Liga Tinerilor comunisti.” 2. Pe data de 5 decembrie, Gu Wang (sotul lui Wu Yanxia, un incapatanat Falun Gong [practicant] din resedinta Ji a orasului nostru, in prezent locuieste in Canada) a publicat o asa-numita “declaratie de demisie din PCC” catre Comitetul de Partid al institutului de cercetare a transmisiei electricitatii. 3. Pe data de 13 decembrie, Zhang Rongfa, cetatean al orasului nostru, a publicat o asa-zisa declaratie de ‘Demisie din PCC-ul malefic.’ In prezent, se desfasoara investigatii cu privire la aceasta persoana.”

Li Fengzhi - Fost ofiter in cadrul Ministerului Securitatii de Stat al Chinei; a fugit in Statele Unite in 2004 si a renuntat public la PCC in martie 2009. Li a sustinut aspectele dezvaluite de Chen referitor la eforturile ample de spionaj ale Chinei in Statele Unite si in alte natiuni vestice. Vezi: http://www.washingtontimes.com/news/2009/mar/19/exclusive-chinese-spy-who-defected-tells-all/; http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5ipXYPkPBNnz9RtuBT4RrTEiKDddg; http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14000/.

Care a fost raspunsul regimului chinez?

Temandu-se ca raspandirea celor Noua Comentarii si a discutiilor pe care le-au generat, va ameninta puterea PCC, Partidul si agentiile sale de securitate au luat cateva masuri pentru a limita impactul publicatiilor, in special in interiorul Chinei.

Interzicerea cartii si ordonarea ca angajatii statului sa nu o citeasca:

In ianuarie 2005, Ministerul Securitatii Publice a emis un ordin la nivel national in vederea suprimarii raspandirii celor Noua Comentarii. In urmatoarele luni, cateva dintre webside-urile regimului au facut referiri la publicatie - printre ele numarandu-se website-ul departamentului financiar al districtului Xixiu din provincia Guizhou care a dat, printre altele, urmatoarele instructiuni: “(1) Incetati imediat raspandirea celor Noua Comentarii… (4) Instruiti-va angajatii si oficialii sa nu asculte, sa creada, sa citeasca si sa raspandeasca Noua Comentarii. Raportati biroului PCC. Cei care pastreaza si dau mai departe Noua Comentarii vor fi pedepsiti; cei activi vor primi pedepse penale.”

Website-ul regimului din orasul Harbin a citat o directiva care stabilea ca fiind de “prima prioritate prevenirea si eliminarea producerii si distributiei celor Noua Comentarii.” A se vedea studiul din luna octombrie 2006 al Organizatiei Mondiale pentru Investigarea Persecutiei impotriva Falun Gong (WOIPFG): http://www.zhuichaguoji.org/en/index2.php?option=content&task=view&id=169&pop=1&page=0

Folosirea “Marelui Firewall” pentru a bloca sistematic accesul la internet catre Noua Comentarii:

Doua studii ale Open Net Initiative (ONI), un proiect realizat in colaborare de cateva univesitati, pentru identificarea practicilor de filtrare a internetului, au gasit ca Noua Comentarii reprezinta unul dintre termenii care sunt cel mai sistematic blocati. Noua Comentarii erau blocate, in proportie de 16% pe site-urile in limba engleza. Aceasta reprezinta mult mai mult decat in cazul website-urilor care se concentreaza pe un domeniu mai larg al drepturilor omului, democratiei si libertatii de exprimare. Chiar daca studiul complet nu mai poate fi gasit pe site-ul ONI, un grafic al acestei situatii, poate fi gasit aici: http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200607/cmselect/cmfaff/269/269we08.htm#n20

Pedepsirea celor suspectati a fi autori sau a celor implicati in promovare si distributie:

Zheng Yichun - Datorita sensibilitatii politice a celor Noua Comentarii, identitatea autorului/autorilor, asa cum este si de inteles, nu a fost facuta publica. Totusi, autoritatiile chineze pare-se ca au facut mari eforturi pentru a identifica cine sunt autorii. In 2005, Zheng, un profesor de limba engleza care contribuise la articole incluzand comentarii politice ale versiunii in limba chineza ale Epoch Times, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare.

Potrivit Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor, cat si potrivit altor surse, pedeapsa aspra s-ar fi putut datora partial faptului ca autoritatiile chineze l-au suspectat ca ar putea sa fie unul dintre autorii celor Noua Comentarii sau ca ar fi avut cel putin legatura cu ele. Vezi: http://www.rsf.org/article.php3?id_article=15123 si http://www.cpj.org/reports/2008/06/12iii-2.php

Tan Xiuxia - “Potrivit unei stiri de pe People's Net, in noiembrie 2005, o practicanta Falun Gong pe nume Tan Xiuxia din orasul Shizuishan in Regiunea autonoma a nationalitatii Hui, a fost arestata si condamnata la patru ani de inchisoare de catre tribunalul districtului Dawukou al orasului Shizuishan. Se pare ca ea a fost condamnata pentru ca a distribuit materiale si VCD-uri referitoare la cele Noua Comentarii in zona rezidentiala Zhengtong.” A se vedea: http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200607/cmselect/cmfaff/269/269we08.htm#n20; http://www.zhuichaguoji.org/en/index2.php?option=content&task=view&id=169&pop=1&page=0

Wang Xuejun - In octombrie 2005, Wang (43 de ani) care calatorea in China cu Compania de Dans din Sydney a fost deportat din tara, fortat sa se intoarca in Australia si nu i s-a mai dat permisiunea sa isi continue turneul cu trupa dupa ce autoritatiile din Shanghai au descoperit ca daduse o copie a celor Noua Comentarii unui localnic. Vezi: http://www.smh.com.au/news/world/dancer-calls-for-china-condemnation/2005/10/15/1128796739407.html%20%E2%80%93

Chen Jinshu - “Pe data de 29 ianuarie 2008, tribunalul districtului Bao’an din Shenzhen, provincia Guangdong, l-a condamnat pe Chen [49 de ani], un localnic din Hong Kong si practicant Falun Gong, la sase ani inchisoare intr-un proces cu usile inchise. Chen a fost retinut in aprilie 2007, in timp ce isi vizita tatal in China. El a fost acuzat la acel moment de faptul ca a adus copii cu Noua Comentarii despre Partidul Comunist in China continentala.

Cartea, o serie de editoriale asupra istoriei Partidului Comunist Chinez, este interzisa in China, dar circula liber in Hong Kong. Familia si avocatul lui Chen au negat acuzatiile, sustinand ca acest caz a fost solutionat in 2005, cand un alt practicant Falun Gong a fost condamnat. Vezi: http://www.faluninfo.net/article/863/?cid=154; http://english.ntdtv.com/?c=145&a=1777

Cu toate acestea, cartea se raspandeste in China. Cum?

Cele Noua Comentarii continua sa se raspandeasca in China in ciuda eforturilor autoritatilor de a-i limita distributia. Aceasta are loc cu ajutorul unei retele formata din practicanti Falun Gong, activisti pentru democratie si a altor persoane din interiorul si din afara Chinei care au trimis documentul prin e-mail, prin fax sau l-au introdus in China personal, au trimis mesaje text referitor la el sau l-au downloadat de pe internet folosindu-se de sisteme care ocolesc blocajele impuse pe internet.

Ca exemplu, Dynamic Internet Technologies (DIT), o companie care foloseste sisteme de evitare a blocadelor, numite Dynaweb and Ultrareach, a scris intr-un raport publicat in iunie ca in data de 31 mai 2005, 307.202 de oameni au folosit aceste sisteme pentru a accesa Noua Comentarii. Informatii legate de utilizarea acestor sisteme pentru a putea accesa articolele, au fost trimise oamenilor din China continentala prin e-mail - in iunie fusesera trimise 2,3 milioane de mesaje. Vezi: http://www.dit-inc.us/report/9p200505/9preport.php

Cum stim ca toate acestea se intampla cu adevarat?

In timp ce, din pacate, marile agentii de presa vestice au raportat putin despre cele Noua Comentarii si fenomenul de renuntari simbolice la PCC si organizatiile afiliate pe care l-au declansat, exista o multitudine de relatari si unele dovezi documentate care indica faptul ca aceste demisii chiar au loc. Acestea includ: demisii si declaratii in legatura cu aceste demisii ale unor activisti pentru democratie si drepturile omului faimosi:

Gao Zhisheng si sotia sa, Geng He - In memoriul sau aparut recent, O China mai dreapta, proeminentul avocat chinez nominalizat la Premiul Nobel, Gao Zhisheng, a inclus un capitol care trateaza in mod special miscarea de demisii din partid. Aceasta sectiune include propria sa declaratie de demisie din decembrie 2005, moment pe care l-a numit “cea mai fericita zi din viata mea,” declaratia sotiei sale si un comentariu care face apel ca mai multi chinezi sa reevalueze PCC si sa se alature miscarii de demisii. Pentru a citi declaratia lui Gao, vezi: http://www.theepochtimes.com/news/5-12-14/35773.html . Vezi aici informatii despre cartea sa: http://www.broadpressusa.com/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=1

Zheng Enchong - Zheng, un binecunoscut avocat din Shanghai care a petrecut trei ani in inchisoare ca urmare a eforturilor sale de a ajuta oamenii evacuati din casele lor, a transmis un mesaj inregistrat pentru un raliu organizat in Flushing, New York, in sustinerea celor care si-au dat demisia din PCC si organizatiile sale afiliate. In mesajul sau video, difuzat in public in decembrie 2008, el a afirmat:

“Numele meu este Zheng Enchong, sunt locuitor al orasului Shanghai si fost avocat. Va sunt recunoscator ca pot comunica cu prietenii din Flushing. Ca multi oameni din China continentala, am renuntat la apartenenta la Liga Tineretului comunist si Tinerii Pionieri anul acesta (2008) cu numele meu real… Dupa ce mi-am anuntat intentia de a demisiona din PCC folosindu-ma de numele meu real, multi oameni din Shanghai m-au felicitat. Multi dintre ei demisionasera din PCC, unii cu numele reale, altii folosindu-se de nume de imprumut. In timpul calatoriilor anterioare in Hong Kong, am intalnit peste 30 de oameni care demisionasera din PCC, dintre care aprox. zece si-au folosit numele reale.” Vezi: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/10338/

Wei Jingsheng - Wei, un faimos dizident chinez care a fost inchis timp de 18 ani datorita scrierilor sale prodemocratice, considera ca: "Noua Comentarii reprezinta o piatra de temelie foarte importanta. Miscarea de demisii din PCC da oamenilor posibilitatea de a-si curata cu adevarat constiinta. Multi oameni dispretuiesc PCC-ul, insa nu sunt in stare sa distinga adevarul de fals pentru ca oamenii din jurul lor spun cu totii minciuni. Unul dintre efectele pe care Cele Noua Comentarii il vor avea este acela ca pana si cetatenii de rand carora le pasa cel mai putin de politica vor indrazni intr-o zi sa spuna in mod deschis: ‘Suntem contra PCC.’” Vezi:

http://www.broadpressusa.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=1

Imagini din China:

Fotografii precum cea publicata in acest articol au fost trimise in afara Chinei, ilustrand astfel faptul ca inauntrul tarii, cel putin unii oameni isi posteaza declaratiile de renuntare in public.

Marturii de la oameni veniti recent din China:

Fie ca sunt practicanti Falun Gong, fosti oficiali sau activisti pentru democratie, multe persoane care au venit recent din China au relatat despre faptul ca ei insisi au distribuit cele Noua Comentarii, sau ca le-au primit de la alte persoane sau ca au descoperit ca multe dintre cunostiintele lor le citisera deja.

Standuri cu ‘Demisia din PCC’ si distributia celor ‘Noua Comentarii’ in afara Chinei:

In timp ce in China distributia deschisa si publica a celor Noua Comentarii ramane un lucru imposibil, este un lucru obisnuit sa intalnesti in Chinatown-urile din intreaga lume standuri cu ‘Demisia din PCC’. La aceste standuri, exista persoane (in principal practicanti ai miscarii sprirituale Falun Gong) care pot fi vazuti aproape zilnic distribuind copii ale celor Noua Comentarii, discutand cu trecatorii interesti si ajutand chinezii sa completeze declaratiile de renuntare.

Chiar daca nu toti trecatorii depun declaratii de renuntare, si aceia care au auzit conversatia ce a avut loc si au inteles-o, o mare parte dintre ei, sunt de acord cu ea.

De asemenea, in afara Chinei continentale, in Hong Kong in 2004, primele 60.000 de copii ale celor Noua Comentarii, publicate de Dajiyuan intr-o editie speciala, au fost distribuite doar in cateva ore dupa ce au iesit de la tipar, unele dintre ele turistilor din China care au afirmat ca le vor duce acasa pentru a le arata si altora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii