SUA: Mii de oameni marsaluiesc pentru a sarbatori Tuidang

Demonstratie a practicantilor Falun Gong in Washington, pentru a face cunoscuta persecutia la care sunt supusi in China de catre regimul comunist
Demonstratie a practicantilor Falun Gong in Washington, pentru a face cunoscuta persecutia la care sunt supusi in China de catre regimul comunist (Dai Bing / The Epoch Times)

Washington - "O calatorie de o mie de mile incepe cu un singur pas" a afirmat filozoful Lao Tze. Pe 15 iulie, aproape 4000 de activisti chinezi, indivizi persecutati si cetateni s-au alaturat la actiunea Tuidang. Ei s-au adunat la Monumentul Washington.

Actiunea invita oamenii sa respinga Partidul Comunist Chinez (PCC), ca un inceput pentru o China libera. A inceput dupa ce Epoch Times a publicat o serie de editoriale in anul 2004 numite "Noua Comentarii despre Partidul Comunist". Acestea detaliau natura cruda si istoria Partidului Comunist Chinez. Conform unui articol anterior din Epoch Times, cele Noua Comentarii se incheiau cu urmatoarele cuvinte: "Fara Partidul Comunist Chinez, chinezii drepti si buni la inima vor reconstrui magnifica istorie a Chinei". Oamenii au raspuns, mai intai cu scrisori catre editor, continuand cu mii de declaratii si apoi cu milioane de declaratii, prin care renunta la PCC.

Saptamana trecuta a fost prezentata o rezolutie bipartizana in Senat, S. Res. 232. Fiind sustinuta de Robert Menendez (D-N.J.) si Tom Coburn (R-Okla.), cere guvernului SUA sa sprijine "miscarea Tuidang, prin care cetatenii chinezi renunta la legaturile cu PCC si organizatiile sale". Actiunea a inceput acum sapte ani. A inspirat aproape 100 de milioane de chinezi sa renunte la statutul de membru al PCC sau grupurile sale afiliate, cum ar fi Tinerii Pioneri sau Liga Tineretului Comunist. Intr-o declaratie, Menendez a laudat "voluntarii si participantii din actiunea Tuidang pentru actiunea lor pasnica pentru un guvern drept si deschis, pentru oameni liberi si o societate bazata pe virtuti".

O istorie sangeroasa

Fiind cel mai mare regim totalitar din lume, Partidul Comunist Chinez a condus o serie de atacuri impotriva poporului chinez si culturii chineze in ultimii 62 de ani. Dr. Charles Lee, purtator de cuvant pentru Centrul de Servicii Globale pentru Demisia din Partidul Comunist Chinez, a declarat ca regimul si-a persecutat continuu oamenii de cand a venit la putere. Faptele brutale ale Partidului au inclus Marele Salt Inainte si Revolutia Culturala, doua campanii politice nationale din anii 1960 si 1970 care au condus la moartea prin infometare si uciderea intelectualilor, a credinciosilor religiosi si a multor altora.

"In 1989, cand tancurile militare treceau peste corpurile studentilor protestatari nevinovati in Piata Tiananmen, chinezii si-au pierdut speranta pentru reforme democratice date de acest guvern", a declarat Lee. El expunea de ce cauta poporul chinez o solutie in afara conducerii Partidului. "In intreaga sa istorie, Partidul Comunist Chinez a omorat foarte multi oameni, numarul lor depasindu-l pe cel al persoanelor care au fost ucise in ambele razboaie mondiale", afirma Lee. "Asemenea crime sunt impotriva Cerului, Pamantului si propriilor oameni."

Lee are experiente proprii cu acele evenimente. Intre 2003 si 2006, el a fost torturat cand era inchis in China. Cetateanul american a fost capturat cand a aterizat in China, fiind suspectat ca vine din California pentru a se impotrivi campaniei de propaganda impotriva Falun Gong - o practica spirituala pasnica care are la baza inaltele valori morale de adevar, bunatate si toleranta. Aceasta a starnit o campanie internationala "Eliberati-l pe Charles", care a durat pana cand a fost eliberat, dupa trei ani de inchisoare.

"Cerem tuturor celor care si-au dat deja demisia din PCC sa ne ajute la accelerarea dezintegrarii Partidului, ajutandu-i si pe ceilalti chinezi sa isi dea demisia", a declarat Lee.

Marsul a condamnat anumiti oficiali chinezi. Fostul presedinte Jiang Zemin, care a inceput persecutia impotriva grupului spiritual Falun Gong inca din anul 1999, a fost dat in judecata pentru genocid in peste 20 de tari. Datorita persecutiei brutale, milioane de practicanti Falun Gong au fost in mod sistematic intemnitati in inchisori si trimisi in lagare de munca, iar multi au suferit torturi severe. "Aducerea lui Jiang Zemin si a altora in fata justitiei ne asigura de faptul ca justitia inca mai exista", a declarat Dr. Dayong Lee, presedintele Coalitiei pentru Aducerea lui Jiang in fata Justitiei.

Cautand un nou inceput

Astazi, declaratiile de renuntare la Partidul Comunist Chinez facute de oamenii din toate straturile sociale sunt postate pe strazile din China si online. Cu toate ca PCC a facut o traditie ca toti cetatenii sa se alature Partidului din tinerete, din cadrul miscarii Tuidang au inceput sa apara voci impotriva opresiunii si care sustin schimbarea regimului.

"Poporul din China s-a trezit", a declarat Biaoqiao Tang, purtator de cuvant pentru Guvernul Interimar al Chinei. "Am decis pentru noi insine ca nu vom lasa copiii nostri sa fie sclavii PCC."

Numarul de oameni care au repudiat Partidul va ajunge in curand la 100 de milioane. "Acesta este un punct crucial in istorie", afirma proeminentul activist democrat chinez Jingsheng Wei. "Ma bucur sa vad ca oamenii se alatura acestei miscari. Vom face mari schimbari."

Altii au avut cuvinte de incurajare. "Suntem aici pentru a ne arata solidaritatea si respectul fata de prietenii nostri chinezi care fac cunoscute oamenilor atrocitatile savarsite de Partidul Comunist Chinez in ce priveste incalcarea drepturilor omului", a declarat dr. Quan Nquyen, presedinte al Delegatiei pentru Comunitati Vietnameze. "Sa-i aplaudam puternic pe cei 100 de milioane de eroi."

Mai mult de 12 oficiali alesi au trimis felicitari participantilor la Mars, printre care Kwame Brown, presedintele Consiliului Capitalei. Actiunea Tuidang "este un mesaj care nu poate fi ignorat" a declarat Patrick Forrest, fost oficial senior la Departament of Homeland Security. El a declarat ca drumul spre libertate "rareori este usor, dar se poate" si " are importanta nu numai pentru noi ci si pentru copiii nostri."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe