Blaga, către reprezentanţii Comisiei de la Veneţia: Socialiştii români nu ştiu să guverneze decât confiscând instituţiile statului

Preşedintele PDL Vasile Blaga a explicat reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, în cadrul întâlnirii de marţi de la sediul PDL din Capitală, că socialiştii români diferă de cei din străinătate, aceştia neştiind „să guverneze decât confiscând instituţiile statului”. Totodată, Blaga a precizat că democrat-liberalii au încercat în să apere principiile statului de drept în România, pe parcursul desfăşurării referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.
Comisia de la Veneţia la Bucureşti (Epoch Times România)
Ana Petrescu
11.09.2012

Preşedintele PDL Vasile Blaga a explicat reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, în cadrul întâlnirii de marţi de la sediul PDL din Capitală, că socialiştii români diferă de cei din străinătate, aceştia neştiind „să guverneze decât confiscând instituţiile statului”. Totodată, Blaga a precizat că democrat-liberalii au încercat în să apere principiile statului de drept în România, pe parcursul desfăşurării referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

“Fiecare dintre noi a încercat ca să fie convins asupra justeţei cauzei noastre, aceea de a apăra statul de drept pe parcursul bătăliei pentru referendum, instituţiile lui. Noi acolo, am spus-o şi acum şi în timpul campaniei respective, am apărat în România statul de drept de abuzurile stângii socialiste din România, pentru că am încercat să le explicăm că socialismul românesc nu seamănă cu cel de la ei de acasă. Socialiştii români nu ştiu să guverneze decât confiscând instituţiile statului. Aşa au făcut în permanenţă, şi în perioada 2004-2008 şi pe urmă. Ei vorbesc de politizarea Curţii Constituţionale? Hai să ne reamintim prima componenţă a Curţii. Toţi au fost numiţi de către ei. Aveau majoritate în Parlament. Preşedinte era domnul Iliescu. Şi-au numit inclusiv vicepreşedinţi ai partidului în Curtea Constituţională, judecători. Doar îi ştiţi. Deci am discutat cu Comisia de la Veneţia toate lucrurile acestea. Aşteptăm de la reprezentanţii Comisiei un raport obiectiv, cum de altfel sunt convins c-o să-l şi facă”, a afirmat Vasile Blaga în conferinţa de presă de după întâlnirea PDL cu Comisia de la Veneţia.

De asemenea, liderul PDL a precizat că, în cadrul întâlnirii cu Comisia, reprezentanţii partidului au făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor din perioada 3-6 iulie din ţara noastră, cu privire la suspendarea preşedintelui, făcând totodată o paralelă cu anul 2007. Astfel, atunci procesul de suspendare în acel an a durat aproximativ şase luni, în timp ce în 2012 au fost nevoie de numai patru zile. În plus, PDL a prezentat Comisiei punctul de vedere al partidului în legătură cu abaterile USL de la principiile democratice, prin mutarea Monitorului Oficial la Guvern, emiterea unor ordonanţe de urgenţă prin care au redus atribuţiile Curţii Constituţionale.

„Am avut astăzi, împreună cu o serie de colegi din conducerea partidului, o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, în care le-am spus punctul nostru de vedere despre tot ceea ce s-a întâmplat în România, după 3 iulie, făcând în acelaşi timp şi o paralelă cu cealaltă suspendare a preşedintelui din 2007, când procedurile au durat şase luni, iar acum au decurs pe perioada a patru zile, timp în care USL-ul a reuşit să pună mâna pur si simplu pe o serie de instituţii ale statului, începând cu Monitorul Oficial, şi am explicat de ce începând cu Monitorul Oficial, care a trecut în subordinea Guvernului pentru prima dată de la guvernarea sfârşitul anilor '30, tocmai pentru a putea publica când doresc şi în ce ordine doresc decizii ale Curţii, ordonanţe de urgenţă, astfel încât pur si simplu Curtea Constituţională să nu se poată pronunţa asupra deciziilor pe care ei urmau să le ia între 3 şi 6 iulie. Am explicat foarte clar că scopul a fost până la urmă suspendarea preşedintelui fără motiv, acest lucru este prezentat de către Curte, şi tot ceea ce au făcut schimbând regulile jocului în timpul jocului, cu presiuni mari asupra judecătorilor. Le-am readus aminte de declaraţiile domnului senator Crin Antonescu care cerea, nici mai mult, nici mai puţin decât înlocuirea a şase judecători de la Curtea Constituţională. Le-am prezentat şi de ce au restrâns atribuţiile CCR, atât în ceea ce priveşte pronunţarea acesteia asupra deciziilor Camerelor, Senatului şi Camerei Deputaţilor, cât şi, pe urmă, vis-a-vis de tot procesul de suspendare a preşedintelui, scopul fiind evident acela de a pune mâna pe justiţie şi vedeţi tot ceea ce se întâmplă în această perioadă, presiunile mari pe care dânşii le fac asupra justiţiei, asupra procurorilor care investighează potenţialele fraude de la referendum”, a declarat Vasile Blaga.

Totodată, Vasile Blaga a precizat că a discutat cu reprezentanţii Comisiei despre propunerea recentă pe care liderul PDL a făcut-o recent, potrivit căreia judecătorii Curţii Constituţionale (CC) să fie numiţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (ICCJ), bineînţeles cu consultarea şi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Blaga a explicat că acest lucru nu necesită modificarea Constituţiei, acest lucru putând fi realizat şi printr-o înţelegere tacită între grupurile parlamentare.

“Desigur, am răspuns şi la o serie de întrebări legate de propunerea, pe care eu am făcut-o în urmă cu trei săptămâni, aceea de a propune, începând cu anul viitor, când o serie de judecători îşi încetează mandatul, doar jurişti cu o probitate morală şi profesională indubitabilă şi propunerile să vină din partea ICCJ, sigur cu consultarea CSM. Am explicat că pentru asta nu este nevoie să schimbe nici Constituţia, nici legile în vigoare. Este vorba doar de o înţelegere între forţele politice din Parlament. Asta nu că noi nu am dori modificarea Constituţiei, dimpotrivă, este una din temele pe care noi am dorit să le discutăm cu Opoziţia, dar dânşii nu vor. Acest proces este clar îndelungat şi ştiţi foarte bine că este nevoie în primul rând de o largă majoritate în plenul Camerelor, de două treimi pentru ca un proiect să poată fi înaintat spre un referendum, către popor, iar după cum se prezintă datele, nu va exista nico formaţiune politică care să creeze o astfel de majoritate în Parlament pe viitor”, a explicat liderul PDL.

Vasile Blaga le-a reamintit reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia că PDL nu a contestat niciodată vreo decizie CC, chiar şi atunci când hotărârile acesteia erau în defavoarea democrat-liberalilor. În plus, preşedintele PDL a menţionat delegaţiei străine că liderii USL “spun pentru uz intern în ţară şi alta atunci când discută cu reprezentanţii Comisiei Europene sau chiar şi cu dânşii”.

Am răspuns şi la o serie de întrebări legate de recomandarea, pe care eu am făcut-o în urmă cu trei săptămâni, aceea de a propune la CCR, începând cu anul viitor, doar jurişti cu o probitate morală şi profesională indubitabilă, iar propunerile să vină din partea ICCJ, sigur cu consultarea CSM

“Am arătat reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia duplicitatea în declaraţii a USL-ului. Una spun pentru uz intern în ţară şi alta atunci când discută cu reprezentanţii Comisiei Europene sau chiar şi cu dânşii. Pe de o parte spun că respectă justiţia, deciziile Curţii Constituţionale, iar pe de altă parte spun că sunt nedrepte, necinstite atunci când le convine. PDL nu a contestat niciodată vreo decizie a Curţii şi am arătat că în cursul anului trecut au fost nu mai puţin de 15 sesizări către Curte, iar în 14 dintre ele noi am pierdut. Sesizările fie că au fost făcute de USL, fie de către altcineva şi Curtea nu a dat dreptate nici guvernelor noastre, nici grupurilor noastre parlamentare. Şi le-am reamintit decizia de comasare a alegerilor, dar cu toate astea, noi nu am contestat nicio decizie a Curţii Constituţionale”, a precizat Vasile Blaga.

În încheiere, liderul PDL a declarat că speră că situaţia din România din ultimul timp şi presiunile făcute asupra judecătorilor Curţii să nu fie legate de MCV sau să afecteze intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen. Totodată, referitor la dezbaterea ce va avea loc miercuri, 12 septembrie în Parlamentul European, Blaga a menţionat că grupurile ce vor participa la discuţii cunosc foarte bine situaţia din România şi că “această idee a intoxicării nu mai ţine”.

“Reprezentanţi ai Comisiei îşi vor spune punctul de vedere. Probabil doamna Viviane Reding va merge în Parlament. Vor fi discuţii, puncte de vedere ale grupurilor parlamentare. Cert este că ei ştiu foarte bine ce s-a întâmplat în România. Această idee a intoxicării cred că nu mai ţine la nimeni. Asupra unei potenţiale intoxicări a Comisiei de către noi şi vis-a-vis de partenerul strategic al Statelor Unite ale Americii sunt copilăreşti. Eu cred că atunci când s-a întâlnit cu domnul preşedinte interimar la vremea aceea Crin Antonescu, reprezentantul departamentului de stat ştia şi ce a mâncat dimineaţă domnul Antonescu, deci nu trebuia să afle de la noi”, a conchis Vasile Blaga.

Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia, a declarat luni că cei cinci membri ai delegaţiei au venit la Bucureşti pentru a afla ce au de spus autorităţile din România referitor la recentele evenimente. Delegaţia este alcătuită din experţi în drept constituţional din Finlanda, Italia şi Polonia. Oficialii europeni membri ai comisiei verifică în aceste zile dacă a fost respectat sau nu statul de drept în timpul scandalului legat de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor