Corlăţean, către delegaţia Comisiei de la Veneţia: Declaraţiile privind „lovitura de stat”, total nefondate
alte articole
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit luni cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, prilej cu care a declarat că orice alegaţie cu privire la pretinsa „lovitură de stat” este „total nefondată”.
Discuţiile s-au înscris în contextul mai larg al dialogului convenit recent de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, cu privire la evoluţiile politice recente din România, fiind totodată, o continuare a foarte bunelor relaţii de cooperare stabilite cu acest organism după 1989.
Ministrul afacerilor externe a făcut o prezentare succintă a argumentelor care au fundamentat măsurile recente ale autorităţilor române, accentuând asupra conformităţii acestora cu Constituţia României şi standardele europene.
Şeful diplomaţiei a arătat că toate actele politice au făcut obiectul controlului Curţii Constituţionale, ale cărei decizii au fost respectate de către toţi actorii politici, motiv pentru care orice alegaţie cu privire la pretinsa “lovitură de stat” este total nefondată.
De asemenea, a reiterat şi cu această ocazie angajamentul autorităţilor române cu privire la respectarea statului de drept şi a valorilor democratice şi a amintit, în acest sens, poziţia adoptată de Guvernul României şi Primul-ministru Victor Ponta cu privire la respectarea hotărârii Curţii Constituţionale din 21 august 2012 referitoare la rezultatele referendumului din 29 iulie 2012, precum şi apelul adresat la 31 iulie 2012 în sensul respingerii oricăror presiuni exercitate asupra Curţii Constituţionale şi a judecătorilor acesteia.
Reamintind rolul fundamental al Comisiei de la Veneţia în elaborarea cadrului constituţional şi normativ şi în crearea şi consolidarea instituţiilor democratice româneşti, oficialul român a subliniat deschiderea autorităţilor române faţă de eventualele sugestii ale acesteia în procesul de revizuire a Constituţiei.
De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a precizat că aşteaptă cu interes Opinia Comisiei de la Veneţia, exprimându-şi speranţa că aceasta va fi una echilibrată şi nu va fi folosită în scop politic în campania electorală din România.
Tot luni, delegaţia s-a întâlnit şi cu membrii Curţii Constituţionale, discuţiile vizând modul în care CCR s-a pronunţat, în jurisprudenţa sa, cu privire la competenţa de legiferare a Guvernului în temeiul art. 115 din Constituţie, respectiv interpretarea şi aplicarea prevederilor alin. (6) al acestui articol care consacră interdicţia de reglementare, prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, în domeniul legilor constituţionale, al regimului instituţiilor fundamentale ale statului, precum şi în domeniul drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale prevăzute de Constituţie.
Pe agenda s-a aflat şi chestiunea modificării Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, respectiv abrogarea competenţei Curţii de a se pronunţa cu privire la constituţionalitatea hotărârilor plenului Camerei deputaţilor, plenului Senatului şi ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum şi competenţa Curţii Constituţionale de a emite un aviz consultativ referitor la propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României.
La finalul întâlnirii, membrii delegaţiei de experţi ai Comisiei de la Veneţia şi-au exprimat susţinerea acestui organism pentru activitatea Curţii Constituţionale a României, atât pentru perioada dificilă care a trecut, cât şi pentru perioada ulterioară, se arată într-un comunicat al CCR.
Delegaţia Comisiei de la Veneţia se află la Bucureşti în perioada 10-11 septembrie 2012 pentru un dialog amplu cu autorităţile române şi forţele politice în perspectiva pregătirii de către aceasta a avizului solicitat de Guvernul României şi Secretarul General al Consiliului Europei.
Prin scrisoarea adresată la 9 iulie 2012 preşedintelui Comisiei de la Veneţia de Primul-ministru Victor Ponta, Guvernul României a sesizat Comisia de la Veneţia şi a solicitat elaborarea unor opinii asupra compatibilităţii cu legea fundamentală a României şi standardele europene în domeniu a ordonanţelor de urgenţă adoptate recent de Guvernul României pentru modificarea Legii nr. 62/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, respectiv, a Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.