Biroul pentru combaterea dezinformării al Departamentului de Stat din SUA, lăsat fără finanţare şi închis
Centrul american pentru Angajament Global (Global Engagement Center / GEC), care monitorizează şi expune naraţiunile de dezinformare străine în alte ţări, îşi va pierde autoritatea de a opera începând de marţi, 24 decembrie, informează CyberScoop.
Centrul Departamentului de Stat pentru combaterea dezinformării globale a primit o veste proastă de Crăciun, deoarece parlamentarii au exclus finanţarea şi autorizarea acestui birou în anul viitor.
Centrul pentru Angajament Global, care monitorizează dezinformarea străină, îşi pierde autoritatea începând cu marţi, 24 decembrie. În ciuda unui efort concertat al oficialilor Departamentului de Stat de a face lobby pentru o prelungire, o măsură care ar fi extins autoritatea centrului până în 2031 a fost eliminată din versiunea finală a legislaţiei de autorizare a apărării, care a fost adoptată de Senat.
„Centrul pentru Angajament Global va înceta să funcţioneze prin lege [la sfârşitul zilei de] 23 decembrie 2024. Departamentul de Stat a consultat Congresul cu privire la paşii următori”, a declarat, într-un email, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru publicaţia citată.
Potrivit datelor furnizate de Departamentul de Stat, GEC are aproximativ 120 de angajaţi şi un buget anual de 61 de milioane de dolari. Purtătorul de cuvânt nu a abordat întrebările legate de soarta personalului şi tehnologia centrului după închidere.
Această decizie, care va lăsa Departamentul de Stat fără un birou dedicat combaterii dezinformării în străinătate pentru prima dată din 2016, vine la finalul unui an în care oficialii americani, liderii politici străini şi companiile private care monitorizează dezinformarea au acuzat Rusia şi China de campanii concertate de propagandă care vizează alegerile democratice din Taiwan, Moldova, Georgia, România şi alte ţări.
„Este extrem de frustrant. Pe o bază bipartizană, ambele partide politice ştiu că Rusia, China şi, într-o mai mică măsură, Iranul şi alţi actori non-statali desfăşoară operaţiuni de informare împotriva noastră, răspândind minciuni, iar GEC a fost un instrument bun pentru a asigura că adevărul, aşa cum îl vedem noi, era cunoscut”, a declarat Mark Montgomery, fost director executiv al Cyberspace Solarium şi susţinător al extinderii autorităţii centrului.
Deşi centrul nu se concentrează pe dezinformarea care vizează Statele Unite, colaborarea sa cu organizaţii similare a atras critici din partea republicanilor din Congres şi a lui Elon Musk, care în 2023 a acuzat centrul că este „cel mai mare infractor în cenzura guvernamentală din SUA [şi] manipularea mass-media.”
Musk este acum consilier al preşedintelui ales Donald Trump şi a fost numit în fruntea unui consiliu consultativ pentru reducerea programelor şi cheltuielilor guvernamentale.
De asemenea, republicanii din Congres au ridicat întrebări cu privire la valoarea GEC, sugerând că activitatea acestuia ar putea dubla analizele existente realizate de sectorul privat şi alte părţi ale guvernului.
În interviuri recente cu CyberScoop şi FedScoop, liderii GEC au respins aceste opinii, descriindu-şi munca drept „critică” pentru combaterea campaniilor de propagandă străine în ţările aliate şi subliniind că iau măsuri active pentru a exclude datele despre cetăţenii americani din analizele lor.
„Suntem cu adevărat prima unitate analitică din guvernul SUA care adoptă acest tip de abordare cuprinzătoare pentru a analiza actorii ameninţători — iranieni, [China], ruşii — şi pentru a înţelege [...] ce influenţă au în general în spaţiul informaţional din diferite regiuni geografice”, a declarat Carrie Goux, coordonator adjunct interimar al GEC.
Lindsay Gorman, fost oficial al Casei Albe în timpul administraţiei Biden, a declarat pentru CyberScoop că „în Congres există o lipsă de recunoaştere a faptului că războaiele pe care democraţiile le duc cu autocraţii peste hotare nu mai sunt doar în domeniul fizic, ci şi în cel cibernetic, al codurilor binare.”
„Indiferent dacă obiectivul lor este să obţină sprijin pentru invadarea vecinilor sau să submineze credibilitatea SUA în străinătate, SUA trebuie să aibă mijloacele de a riposta. Un mod este să expună campaniile ascunse pentru ceea ce sunt — o muncă importantă pe care o face GEC.
GEC a fost ochii şi urechile în teren când vine vorba de ameninţările informaţionale din străinătate, monitorizând unde se află obiectivele strategice ale autocraţilor şi cum evoluează tacticile lor pentru a ghida răspunsurile”, a spus Gorman, care lucrează acum la organizaţia nonprofit German Marshall Fund.
Campaniile de dezinformare ruseşti şi chineze „nu vor dispărea” şi ele folosesc din ce în ce mai mult reţelele sociale şi tehnologiile emergente, precum inteligenţa artificială generativă, „pentru a semăna discordie şi a submina democraţia în întreaga lume”, a avertizat Gorman.
Oficialii GEC au declarat, de asemenea, că bugetul lor limitat a împiedicat achiziţionarea de tehnologii avansate necesare pentru a le sprijini munca, inclusiv instrumente pentru a detecta materialele media manipulate de AI.
Documentele Departamentului de Stat obţinute de FedScoop detaliază o serie de soluţii şi instrumente pe care centrul spera să le achiziţioneze dacă ar fi fost reautorizat, inclusiv un sistem pentru detectarea imaginilor modificate, un model pentru „detectarea memelor” care să ajute la analizarea şi contextualizarea imaginilor, un detector pentru imagini create cu Stable Diffusion şi un instrument pentru a detecta elementele generate de AI în videoclipuri.
Montgomery a spus că, având în vedere că republicanii urmează să preia controlul Departamentului de Stat şi al ambelor camere ale Congresului luna viitoare, aceştia sunt în poziţia de a modela misiunea şi operaţiunile GEC pentru a aborda orice preocupări legate de problemele interne din SUA.
„Frustrarea este, de ce să nu îi acordaţi o prelungire acum, când sunteţi practic responsabili?”, a întrebat Montgomery.