Bilanţul inundaţiilor din Brazilia a crescut la 90 de morţi. Zeci de persoane rămân în continuare blocate

Oamenii merg pe o stradă inundată în cartierul Navegantes din Porto Alegre, statul Rio da Grande, Brazilia, 4 mai 2024. (Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Marţi, salvatorii s-au grăbit să evacueze persoanele blocate de inundaţiile devastatoare din statul sudic brazilian Rio Grande do Sul, unde s-au înregistrat 90 de morţi, iar supravieţuitorii disperaţi căută alimente şi provizii de bază, transmite Reuters.

La periferia localităţii Eldorado do Sul, la 17 kilometri de capitala statului, Porto Alegre, multe persoane care şi-au părăsit casele dormeau pe marginea drumului şi au declarat că le era foame. Familii întregi plecau pe jos, transportând bunuri în rucsacuri şi cărucioare de cumpărături.

"Am stat fără mâncare timp de trei zile şi abia acum am primit această pătură. Sunt cu oameni pe care nici măcar nu-i cunosc, nu ştiu unde este familia mea", a declarat un tânăr pe nume Ricardo Junior.

Inundaţiile au îngreunat eforturile de salvare, zeci de persoane aşteptând încă să fie evacuate cu barca sau cu elicopterul din casele afectate. Ambarcaţiuni mici au străbătut oraşul inundat în căutarea supravieţuitorilor.

Agenţia de Apărare Civilă a statului a declarat că numărul morţilor a crescut la 90, iar alte patru decese sunt în curs de investigare, în timp ce 131 de persoane sunt încă date dispărute, iar 155.000 sunt fără adăpost.

Ploile abundente care au început săptămâna trecută au provocat revărsări ale râurilor, inundând oraşe întregi şi distrugând drumuri şi poduri.

În Porto Alegre, un oraş de 1,3 milioane de locuitori situat de-a lungul râului Guaiba, străzile din centrul oraşului erau sub ape.

Locuitorii din Porto Alegre s-au confruntat cu rafturi goale în supermarketuri şi staţii de benzină închise, iar magazinele au raţionalizat vânzările de apă minerală. Oraşul a distribuit apă în camioane către spitale şi adăposturi.

Inundaţiile au afectat, de asemenea, serviciile de aprovizionare cu apă şi de electricitate, peste 1,4 milioane de persoane fiind afectate în total, potrivit Apărării Civile din Brazilia.

Aproape o jumătate de milion de persoane au rămas fără curent electric în Porto Alegre şi în oraşele periferice, deoarece companiile de electricitate au întrerupt alimentarea cu energie electrică din motive de securitate în cartierele inundate. Operatorul reţelei naţionale ONS a declarat că cinci baraje hidroelectrice şi linii de transmisie au fost oprite din cauza ploilor abundente.

Preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a declarat, în cadrul unui program guvernamental de televiziune, că amploarea pagubelor nu va fi cunoscută până când apele nu se vor retrage. El a promis ajutor federal de stat în ceea ce este considerat cel mai grav dezastru climatic din istoria sa.

Economiştii de la JP Morgan au estimat că impactul inundaţiilor asupra economiei braziliene va fi o diminuare modestă a creşterii PIB-ului şi o creştere marginală a inflaţiei, în principal din cauza preţurilor mai mari la orezul care este produs în mare parte în Rio Grande do Sul.

Pe lângă distrugerea infrastructurii critice, ploile abundente şi inundaţiile au lăsat câmpurile de cereale sub apă şi au ucis animale, întrerupând recolta de soia şi oprind activitatea la mai multe fabrici de carne.

Portul din Rio Grande funcţionează normal, a declarat autoritatea portuară a statului. Un port important pentru exporturile de cereale, acesta nu a fost afectat de creşterea nivelului lagunei Laguna dos Patos, în care se varsă râul Guaiba umflat.

Cu toate acestea, principalele drumuri de acces au fost impracticabile, ceea ce a perturbat livrările de cereale către port, deoarece camioanele au trebuit să facă un ocol larg, au declarat exportatorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor