Bilanţul atacului de la târgul de Crăciun din Magdeburg creşte / Arabia Saudită avertizase Germania cu privire la agresor
Cel puţin cinci persoane, inclusiv un copil de 9 ani, reprezintă bilanţul victimelor ucise în atacul cu vehicul-capcană asupra unei pieţe de Crăciun din oraşul german Magdeburg vineri, au declarat sâmbătă oficiali germani, potrivit GMA. Celelalte patru victime ucise în atac erau adulţi, potrivit poliţiei.
Cel puţin alte 200 de persoane au fost rănite atunci când o maşină a intrat în participanţii la piaţa festivă din oraşul din estul Germaniei, la aproximativ 120 de kilometri vest de capitala Berlin, potrivit premierului landului Saxonia-Anhalt, Reiner Haseloff.
Piaţa de Crăciun din Magdeburg va fi închisă pentru restul sezonului, a declarat sâmbătă poliţia reporterilor.
Cel puţin 41 dintre cei răniţi în atac sunt în stare gravă, potrivit poliţiei. Se crede că vieţile lor sunt încă în pericol, potrivit cancelarului Olaf Scholz.
Un suspect - un medic din Arabia Saudită în vârstă de aproximativ 50 de ani - a fost arestat, a declarat Haselhoff. Bărbatul locuieşte în Germania din 2006, iar în atac a folosit o maşină închiriată.
El va fi acuzat de cinci capete de acuzare de crimă şi vătămare corporală gravă, a anunţat poliţia.
Primul apel de urgenţă a fost primit la ora locală 19:02, iar şoferul a fost oprit la 3 minute de la atac, potrivit unui oficial al poliţiei.
Poliţia crede că atacatorul a acţionat singur şi a intrat prin spaţiul lăsat liber pentru accesul vehiculelor de urgenţă în zonă.
Procurorul a declarat că urmează să se clarifice motivul din spatele atacului, dar a menţionat că este posibil să fie legat de „nemulţumirea faţă de tratamentul aplicat refugiaţilor din Arabia Saudită şi de modul în care aceştia au fost trataţi în Germania”, însă va fi nevoie de "mai mult timp” pentru a stabili acest lucru.
Poliţia a declarat că suspectul a fost supus unor examene fizice şi psihologice, dar încă nu are rezultatele.
Surse americane de aplicare a legii au declarat pentru ABC News că autorităţile germane tratează atacul ca pe un incident terorist.
„Trimitem cele mai profunde condoleanţe familiilor şi celor dragi ai celor ucişi şi răniţi şi tuturor celor afectaţi de acest incident teribil. Suntem solidari cu poporul german în durerea pierderilor de vieţi omeneşti. Statele Unite sunt pregătite să ofere asistenţă pe măsură ce eforturile de recuperare continuă şi autorităţile investighează acest incident oribil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Incidentul de vineri a avut loc la aproape exact opt ani după un atac terorist similar la o piaţă de Crăciun din capitala germană. La 19 decembrie 2016, un bărbat a intrat cu un camion în mulţimea aflată la o piaţă din Berlin, omorând 13 persoane şi rănind zeci.
Citiți și Doi morţi şi cel puţin 50 de răniţi după ce o maşină a intrat într-un târg de Crăciun din Germania
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Potrivit publicaţiei Financial Times, autorităţile saudite au avertizat în repetate rânduri Germania cu privire la bărbatul care ar fi comis atacul de vineri din oraşul Magdeburg.
Oficialii au declarat că Riadul a avertizat autorităţile germane că presupusul atacator, Taleb al-Abdulmohsen, un disident saudit care s-a descris ca fiind fost musulman, s-a lăudat pe reţelele sociale că „ceva important se va întâmpla în Germania”. Nu a fost clar dacă poliţia a dat vreodată curs avertismentelor.
Numeroasele postări ale lui Al-Abdulmohsen pe site-ul de socializare X arată că acesta este un critic feroce al islamului, care se revolta împotriva imigraţiei musulmane în Europa şi care, în ultimele luni, a manifestat o ostilitate crescândă faţă de autorităţile germane, pe care le-a acuzat că încearcă să îl cenzureze.
Al-Abdulmohsen, presupusul atacator, a fost arestat la faţa locului. Autorităţile l-au descris ca fiind un medic de 50 de ani din Arabia Saudită care a venit în Germania în 2006 şi a lucrat ca psihiatru în Bernburg, la sud de Magdeburg.
Ce se ştie despre atacator
Al-Abdulmohsen a fost un activist care a renunţat public la islam după ce a părăsit Arabia Saudită şi a creat un site web pentru a-i ajuta pe opozanţii regimului din Riad - în special femeile - să fugă din ţară şi să solicite azil în Europa.
Interviurile şi postările sale de pe reţelele de socializare arată că era un critic militant al islamului care nutrea simpatii pentru Alternativa pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreapta care se opune cu înverşunare imigraţiei musulmane.
În ultimele luni, acesta a devenit din ce în ce mai ostil Germaniei şi a criticat legile stricte privind incitarea la ură, care interzic incitarea împotriva anumitor grupuri religioase sau etnice.
În 2019, el a acordat numeroase interviuri ziarelor germane despre activismul său, descriindu-se în Frankfurter Allgemeine Zeitung drept „cel mai agresiv critic al islamului din istorie”.
„Dacă nu mă credeţi, întrebaţi-i pe arabi”, a spus el.
„După 25 de ani în această afacere, crezi că nimic nu te-ar mai putea surprinde. Dar un fost musulman saudit de 50 de ani care trăieşte în Germania de Est, iubeşte AfD şi vrea să pedepsească Germania pentru toleranţa sa faţă de islamişti - asta chiar nu era pe radarul meu”, a scris Peter Neumann, expert în terorism la King's College, Londra, pe X.
Într-unul dintre interviurile din 2019, el a spus că s-a „rupt” de islam în 1997.
„Viaţa în Arabia Saudită mi s-a părut un calvar, trebuie să pretinzi că eşti musulman şi să urmezi toate ritualurile. Ştiam că nu mai pot trăi în frică şi când mi-am dat seama că până şi activismul anonim îmi va pune viaţa în pericol ca fost musulman saudit, am cerut azil”, a spus el.
În celălalt interviu, el a declarat că a scris mesaje care criticau islamul pe un forum de internet condus de activistul închis Raif Badawi şi că a primit ulterior ameninţări la adresa vieţii sale.
„Voiau să mă 'măcelărească' dacă mă întorceam vreodată în Arabia Saudită. Nu ar fi avut niciun sens să mă expun riscului de a trebui să mă întorc şi apoi să fiu ucis”, a afirmat el.
În ultimele luni, acesta pare să se fi îndepărtat de activism şi a trecut la atacuri împotriva autorităţilor germane, lansând teorii ale conspiraţiei asociate mai des cu dreapta naţionalistă. În unele postări, el a afirmat că este cenzurat şi persecutat de autorităţile germane.
Într-o postare pe X din noiembrie, în care expunea „cererile opoziţiei liberale saudite”, el a cerut Germaniei „să îşi protejeze graniţele împotriva imigraţiei ilegale”.
„A devenit evident că politica frontierelor deschise a Germaniei a fost planul [fostului cancelar Angela] Merkel de a islamiza Europa”, a scris el. De asemenea, el a cerut Germaniei să abroge secţiunile codului său penal care, în opinia sa, „limitează ... libertatea de exprimare”, „făcând o infracţiune [sic] insultarea sau denigrarea doctrinelor sau practicilor religioase”.
Profilul său X prezintă o mitralieră şi afirmă că „Germania urmăreşte femeile saudite solicitante de azil, în interiorul şi în afara Germaniei, pentru a le distruge viaţa”.
Într-un interviu acordat la începutul acestei luni pe un blog anti-islam, el a acuzat autorităţile germane că desfăşoară o operaţiune secretă de urmărire a foştilor musulmani saudiţi, în timp ce acordă azil jihadiştilor sirieni.
În ultimele luni, mesajele sale au luat un ton tot mai ameninţător.
„Vă asigur: dacă Germania vrea război, vom avea unul. Dacă Germania vrea să ne ucidă, îi vom masacra, vom muri sau vom merge cu mândrie la închisoare”, a scris el pe X în august.