Donald Tusk: Cu toţii dorim pace, însă nu cu preţul Ucrainei

Preşedintele Consiliului European,  Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (Sean Gallup / Getty Images)

Preţul soluţionării crizei din Ucraina nu poate fi capitularea în faţa unei politici agresive, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru jurnalişti polonezi, potrivit cotidianului Rzeczpospolita, citat de agenţia de presă Unian.

Potrivit fostului premier polonez, există motive întemeiate pentru a crede că este posibilă cel puţin reducerea anvergurii conflictului din Ucraina. 'Există o serie de motive - unele foarte fine - care duc la concluzia că o soluţionare a conflictului (în Ucraina), care să asigure cel puţin o limitare a anvergurii crizei, este posibilă şi noi vom lucra la aceasta', a subliniat Tusk.

În acelaşi timp, Tusk a subliniat că pacea din Ucraina nu poate fi atinsă în detrimentul intereselor Ucrainei. 'Toţi dorim pace şi stabilizare în est, însă aceasta nu trebuie să fie o pace cu preţul Ucrainei, cu preţul concesiilor sau al capitulării în faţa politicii agresive', a spus actualul preşedinte al Consiliului European.

Donald Tusk a precizat că, în relaţiile cu Rusia, nu nutreşte nici iluzii, nici 'obsesii negative'. Fostul premier al Poloniei a declarat că nu are planuri referitor la o posibilă întrevedere a sa cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

De la 1 decembrie, Donald Tusk a preluat preşedinţia Consiliului European. Ca obiective prioritare, Tusk a vorbit despre apărarea graniţelor şi susţinerea acordată vecinilor UE care sprijină valorile democratice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe