Belarus a testat cu succes, în China, noul său sistem de rachete

Belarus a testat noul său sistem de rachete Polonez care are o rază de acţiune în mod considerabil mai mare decât sistemele Smerch produse în era sovietică.
Soldaţi din Belarus participă la Parada Zilei Victorei în Minsk, 9 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.06.2015

Belarus a testat noul său sistem de rachete "polonez" care are o rază de acţiune în mod considerabil mai mare decât sistemele smerch produse în era sovietică.

Serviciul de presă al preşedintelui din Belarus, Alexander Lukaşenko, a raportat marţi că sistemul "polonez" – sau Sistemul cu Lansare Multiplă de Rachete (MLRS) de producţie internă – a trecut cu brio testele sale din China, marcând cea mai recentă dezvoltare a relaţiilor dintre cele două ţări în peste un deceniu.

Sistemul mai puţin cunoscut a fost prezentat public pentru prima dată în timpul paradei de Ziua Victoriei organizată în 9 mai în capitala belarusă Minsk şi promite o rază de acţiune de până la 200 km, similar cu sistemul chinez Norinco AR3 MLRS, care a fost prezentat în 2011.

Într-o declaraţie însoţită de un raport, Lukaşenko şi-a exprimat nemulţumirea implicită în privinţa cooperării Rusiei cu ţara sa.

“Aliatul nostru, Rusia, nu este atât de activ în susţinerea aspiraţiilor noastre. Vom discuta despre acest lucru separat cu preşedintele rus.”

Aparent şasiul noului sistem este produs în Belarus, dar zvonurile indică faptul că noua armă foloseşte rachete chineze A200.

Lukaşenko şi-a exprimat, de asemenea, temerile tot mai mari în legătură cu prezenţa NATO la graniţa ţării sale.

Pentagonul a anunţat în urmă cu câteva zile că, pentru a descuraja agresiunea Rusiei în Europa, plănuieşte să instaleze armament greu şi să staţioneze 5.000 de militari în câteva state est-europene: cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - în Polonia, România şi Bulgaria.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor