SUA ar putea desfăşura avioane F-22 în Europa pentru a contracara “ameninţarea” rusă

Secretarul american al Forţelor Aeriene, Deborah Lee James, a anunţat că SUA ar putea mobiliza avioane de vânătoare F-22 în Europa pentru a contracara ameninţarea Rusiei, potrivit Wall Street Journal.
Avion de luptă american F-22 Raptor. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.06.2015

Secretarul american al Forţelor Aeriene, Deborah Lee James, a anunţat că SUA ar putea mobiliza avioane de vânătoare F-22 în Europa pentru a contracara ameninţarea Rusiei, potrivit Wall Street Journal.

“Cea mai mare ameninţare la care mă gândesc este ce se întâmplă în Rusia. Este unul dintre principalele motive pentru care sunt aici”, a declarat James la un show aviatic desfăşurat la Paris, adăugând că nu vede niciun motiv pentru ca avioanele de luptă de generaţia a 5-a F-22 să nu poată fi staţionate în Europa.

Lockheed Martin F-22 Raptor este un avion de luptă avansat, introdus în 2005 şi care conţine tehnologie Stealth. Exportul acestui model este interzis în baza legii federale americane.

Declaraţiile Secretarului american al Forţelor Aeriene au loc după un relatările publicate în weekend de ziarul american New York Times în legătură cu intenţiile Pentagonului de a instala armament greu şi de a staţiona 5.000 de militari în câteva state est-europene: cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - în Polonia, România şi Bulgaria, cu scopul de a descuraja agresiunea Rusiei în Europa.

Ministerul rus de Externe a emis o declaraţie exprimând speranţa că Washingtonul va decide în cele din urmă să nu trimită armamentul, în timp ce alţi oficiali şi analişti seniori au sugerat că desfăşurarea de arme americane va provoca mobilizarea unui arsenal rusesc mai puternic lângă frontiera rusă sau va declanşa chiar o comasare competitivă de arme.

“Apariţia unor astfel de informaţii confirmă faptul că Statele Unite, în colaborare cu aliaţii săi, s-au angajat serios să submineze dispoziţiile-cheie ale Actului Fondator Rusia-NATO din 1997, potrivit cărora alianţa a promis să nu desfăşoare în regim de permanentă forţe combatante substanţiale pe teritoriul ţărilor menţionate”, conform unei declaraţii publicate de Ministerul rus de Externe.

După Franţa, James va vizita alte state membre ale NATO – Marea Britanie, Italia, Cipru, Polonia şi Germania – unde va accentua importanţa creşterii bugetelor militare, conform agenţiei ruse de ştiri RT.

În zona Baltică, SUA şi-a intensificat numărul de patrule aeriene, în timp ce Marea Britanie a primit bombardiere B-2 şi B-52. Începând cu 2020, SUA va staţiona avioane F-35 la baza aeriană britanică Lakenheath. Toate aceste mişcări fac parte dintr-o etalare a puterii militare occidentale în Europa.

Anexarea Crimeei de către Rusia şi implicarea directă a acesteia din urmă în conflictul din estul Ucrainei – în ciuda negărilor venite din partea Moscovei – au declanşat temeri în ţările învecinate cu Rusia, în legătură cu amplificarea acţiunilor militare ruseşti sau în legătură cu interferenţa Rusiei în securitatea şi problemele interne ale acestor ţări. Prin urmare, planul Pentagonului este în general acceptat de Polonia şi statele baltice.

Pe lângă agresiunea împotriva vecinilor săi, Rusia şi-a amplificat campania de zboruri de supraveghere, trimiţând avioane militare în zona Baltică, vestul Europei şi chiar America de Nord, deseori aceste avioane zburând la limita spaţiilor aeriene ale diverselor ţări vizate. Analiştii militari şi politici susţin că Rusia urmăreşte să testeze răspunsul forţelor aeriene şi maritime ale diverselor ţări.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor