China - pastor creştin şi enoriaşi arestaţi de baroni comunişti locali

O biserică creştină din oraşul Yanshi, provincia Henan. Un pastor şi 20 de creştini au fost arestaţi pe 16-17  noiembrie, conform organizaţiei China Aid
O biserică creştină din oraşul Yanshi, provincia Henan. Un pastor şi 20 de creştini au fost arestaţi pe 16-17  noiembrie, conform organizaţiei China Aid (China Photos/Getty Images)

Pastorul unei biserici creştine din provincia Hunan, China, a fost reţinut de către autorităţi la data de 16 noiembrie, împreună cu membri ai bisericii.

Se pare că pastorul Zhang Xiaojie a fost păcălit de şeful securităţii publice din judeţul Nanle, care i-a cerut să se întâlnească la biserică. totuţi întâlnirea era o capcană - aproximativ o duzină de ofiţeri de poliţie au intrat ulterior în clădire şi l-au reţinut pe Zhang, conform unui raport China Aid, care monitorizează abuzurile împotriva creştinilor în China.

Membrii bisericii au relatat că oficialii locali l-au "legat" pe Zhang, dar nu au prezentat niciun mandat de arestare. Ei l-au dus într-o locaţie necunoscută. Autorităţile nu i-au anunţat familia cu privire la arest.

Când familia şi membrii bisericii lui Zhang au mers la departamentul de poliţie pentru a protesta faţă de reţinerea acestuia, poliţia le-a reţinut şi pe cele două surori ale lui Zhang. Creştinilor care îşi căutau pastorul le-a fost interzis să intre în secţia de poliţie.

Aceştia au afirmat pentru China Aid că oficialii i-au avertizat să nu participe la activităţile bisericii sau să se adreseze autorităţilor superioare, şi i-au chemat într-o clădire a autorităţilor în acea noapte, unde "le-au ţinut prelegeri, i-au ameninţat şi i-au terorizat".

Duminică dimineaţa, cel puţin 20 de membri ai bisericii au fost reţinuţi când au venit la biserică, iar poliţia care aştepta la poarta bisericii i-a bătut pe unii dintre aceştia.

Fiica lui Zhang şi soţul acesteia şi-au luat copilul şi au fugit din oraş. Ea a declarat pentru China Aid că a primit telefoane de duminică, prin care era ameninţată că "întreaga sa familie va fi ştearsă de pe faţa pământului", dacă va continua să contacteze posturi de ştiri străine şi să relateze cu privire la incident.

Ginerele pastorului a declarat că: "Biserica respectă autoritatea guvernului chinez". Cu toate acestea, Biserica a fost implicată într-o dispută cu autorităţile locale pe o chestiune legată de un teren, astfel că a supărat baronii comunişti locali.

Zhang este preşedintele unei biserici creştine intitulate - după moda din China, Mişcarea Patriotică a Sinelui Triplu, fiind înregistrată la Partidul Comunist Chinez. Numele oarecum ciudat al bisericii creştine este extrem de comun în China. După interzicerea bisericii Romano-Catolice de către Mao Tsedun, regimul comunist a creat o "aternativă" numită Biserica Catolică Patriotică, ce nu recunoaşte autoritatea Papei, ci pe a Partidului Comunist şi îşi numeşte singură episcopii şi clerul. Crearea Bisericii Catolice Patriotice şi persecutarea religiilor sub regimul comunist a creat o modă astfel încât numeroase Biresici se afiliază Partidului comunist şi îşi dau nume "patriotice".

Fondurile bisericii au fost îngheţate de când pastorul a fost reţinut.

Membrii bisericii au declarat pentru China Aid că oficialii au publicat pe internet comentarii false, pe care le-au atribuit lui Zhang, pe care l-au calomniat în acest fel - pentru a calma enoriaşii.