Beijing: 44 de persoane care au încercat să îl dea în judecată pe Jiang Zemin - arestate

Autorităţile comuniste chineze au arestaţi câteva zeci de chinezi care au depus plângeri penale împotriva fostului lider al Partidului Comunist Chinez (PCC) Jiang Zemin, conform unui grup pentru drepturile omului.
Larry Ong
27.07.2015

focus

alte articole

Practicanţi Falun Gong joacă o scenă ilustrând jaful de organe al Chinei comuniste, pe o stradă din Taipei, 20 iulie 2014. (Mandy Cheng/AFP/Getty Images)
Larry Ong
27.07.2015

Autorităţile comuniste chineze au arestaţi câteva zeci de chinezi care au depus plângeri penale împotriva fostului lider al Partidului Comunist Chinez (PCC) Jiang Zemin, conform unui grup pentru drepturile omului.

Campania de a pune presiune pe autorităţile chineze pentru a-l inculpa pe Jiang Zemin pentru lansarea persecuţiei împotriva practicii spirituale Falun Gong a fost iniţiată în mai. Majoritatea persoanelor care au depus plângerile în China – numărul lor trecând de 80.000 – sunt practicanţi Falun Gong.

Într-un anumit număr de cazuri, autorităţile chineze nu au luat nicio măsură împotriva celor care au înregistrat plângerea. Dar în cazul recent din Harbin, acest lucru s-a schimbat. Nu este clar dacă este vorba de o politică naţională diferită, sau dacă oficialii locali pur şi simplu nu sunt siguri cum să rezolve problema plângerilor.

Între 11 şi 13 iulie, cel puţin 44 de practicanţi Falun Gong au fost arestaţi de poliţia locală din oraşul Harbin, din nord-estul Chinei, a declarat World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG). Poliţia din Harbin a declarat că arestările au fost făcute pentru “a ajuta la investigarea” plângerilor penale depuse împotriva lui Jiang.

Numele rezidenţilor reţinuţi în Harbin, care provin din 20 de zone şi comune diferite din districtul Shuangcheng, sunt cunoscute şi au fost publicate de WOIPFG.

De la sfârşitul lunii mai, zeci de mii de practicanţi Falun Gong au depus plângeri penale la cel mai înalt organ de judecată al Chinei, cerând ca Jiang Zemin să fie adus în faţa justiţiei pentru comiterea de crime împotriva umanităţii şi genocid. Datorită unei reforme legale adoptate la începutul lunii mai, Tribunalul Suprem al Poporului şi Procuratura Supremă a Poporului au acceptat cea mai mare parte a acestor plângeri şi au emis chiar scrisori oficiale care atestă primirea lor.

Înainte de reforma legală din luna mai, organele legii puteau respinge şi ignora plângerile după bunul lor plac.

Minghui, un website din afara Chinei care documentează persecuţia împotriva Falun Gong, susţine că 84.835 de plângeri de la 103.605 de practicanţi au fost înregistrate până în 23 iulie. Peste 1.000 de plângeri provin de la cetăţeni chinezi care au fost persecutaţi în China şi care acum locuiesc în străinătate.

Practicanţii Falun Gong îl vizează în mod specific pe Jiang Zemin, deoarece la ordinele acestuia, în iulie 1999, Partidul Comunist a lansat o campanie de genocid împotriva zecilor de milioane de chinezi care îmbrăţişaseră principiile practicii - adevăr, compasiune şi toleranţă.

Aparatul de securitate al regimului şi Biroul 610 – o organizaţie similară cu Gestapo-ul nazist – au fost responsabile pentru moartea prin tortură a peste 3.000 de practicanţi şi întemniţarea a sute de mii, acestea fiind numai cazurile documentate. Cercetătorii au colectat dovezi care arată că spitalele militare şi private din China recoltează cu forţa, pe viu, organe de la practicanţi Falun Gong închişi în lagăre de muncă, pentru a le vinde pentru profituri uriaşe. Se estimează că numărul celor ucişi în această persecuţie ar fi între câteva zeci de mii şi mai multe milioane.

Valul de plângeri penale împotriva lui Jiang are loc în mijlocul unei schimbări puternice a mediului politic din China. Sub masca unei campanii de anticorupţie, liderul actual al PCC, Xi Jinping, a dezmembrat reţeaua politică a lui Jiang Zemin, în ultimii doi ani. Începând cu un oficial înalt al Partidului din Chongqing, Bo Xilai, în 2012, o serie de protejaţi ai lui Jiang Zemin, inclusiv fostul ţar al securităţii chineze Zhou Yongkang, numărul doi în armata chineză, Xu Caihou, şi consilierul fostului lider, Ling Jihua – au fost vizaţi şi întemniţaţi pentru "corupţie".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor