Baze americane din Irak atacate a doua oară în ultima săptămână. Trei militari americani răniţi
alte articole
Trei militari americani şi forţe irakiene au fost rănite sâmbătă în timpul celui de-al doilea atac major cu rachetă din ultima săptămână - asupra unei baze irakiene situate la nord de Bagdad, au declarat oficialii americani şi irakieni.
Analiştii se aşteaptă ca acest ultim atac să genereze un răspuns major din partea armatei americane.
Comandamentul operaţional comun al Irakului a declarat că 33 de rachete Katiuşa au fost lansate în apropierea unei secţiuni a bazei Taji, care adăposteşte trupe de coaliţie conduse de SUA. Militarii au găsit şapte lansatoare de rachete şi 24 de rachete nefolosite în zona Abu Izam din apropiere.
Armata irakiană a declarat că mai mulţi militari irakieni au fost răniţi critic. Un oficial american, vorbind cu Reuters în condiţii de anonimat, a declarat că trei militari americani au fost răniţi, dar nu au comentat gravitatea stării lor.
Atacurile cu rachete au avut loc la mai puţin de două zile după ce Statele Unite au lansat atacuri aeriene drept represalii pentru un atac anterior, pe care Pentagonul l-a atribuit miliţiei Kataib Hezbollah, susţinută de Iran.
Răspunsul american nu a reuşit să provoace pierderi părţii adverse şi, în plus, guvernul irakian a protestat împotriva atacurilor aeriene ale SUA spunând că au făcut victime printre membrii forţelor irakiene de securitate.
Conform regimului irakian, trei militari irakieni, doi poliţişti şi un civil au fost omorâţi de răspunsul american - care nu a atins niciun membru al grupului terorist. Atacul a fost condamnat de Bagdad pentru încălcarea suveranităţii.
Armata irakiană a declarat sâmbătă că nici Statele Unite, nici alte forţe străine nu ar trebui să folosească cel mai recent atac ca pretext pentru a lua măsuri militare fără aprobarea Irakului şi ar trebui în schimb să se grăbească punerea în aplicare a unei rezoluţii parlamentare care cere plecarea militarilor americani de pe teritoriul irakian.
Grupurile paramilitare susţinute de Iran au organizat în mod regulat atacuri asupra bazelor din Irak care găzduiesc forţe americane şi asupra zonei din jurul Ambasadei SUA la Bagdad.
La rândul său, SUA a efectuat mai multe lovituri aeriene în Irak, ucigând, în ianuarie, pe generalul iranian Qassem Soleimani şi pe fondatorul mişcării Kataib Hezbollah, Abu Mahdi al-Muhandis.