Nouă criză politică în Irak, premierul desemnat renunţă la funcţie

Studenţi irakieni demonstrând împotriva regimului în Basra, 8 ianuarie 2020 (Hussein Faleh/AFP via Getty Images)
A.P.
02.03.2020

Prim-ministrul interimar al Irakului a declarat, luni, că a renunţat la cea mai mare parte a atribuţiilor sale şi a solicitat alegeri anticipate la o zi după ce politicianul desemnat să devină premier şi-a retras candidatura.

Decizia primului ministru interimar, Adel Abdul Mahdi, a adâncit un vid de putere şi a complicat şi mai mult eforturile Irakului de a face faţă tulburărilor, reînvierii Statului Islamic şi a unei crize produse de epidemia de virus Wuhan.

Abdul Mahdi, care a fost demis de protestatari, dar a rămas interimar, a cerut parlamentului să organizeze alegeri anticipate pe 4 decembrie.

Succesorul său desemnat, Mohammed Allawi, şi-a retras candidatura duminică, acuzând partidele politice de obstrucţie.

Analiştii se tem că militanţii radicali ai Statului Islamic ar putea exploata criza politică, generată de incapacitatea găsirii unei soluţii comune în ceea ce priveşte alegerile anticipate.

Irakul a fost zguduit de valuri de proteste împotriva elitei corupte şi a alianţelor obscure cu Iranul vecin şiit, iar protestatarii au respins inclusiv candidatura lui Allawi.

Un vid de putere s-ar putea dovedi fatal pentru regiune, având în vedere că o luptă pentru influenţă între Statele Unite şi Iran este vizibilă pe străzile Irakului.

Mii de trupe americane sunt staţionate în ţară în baze apropiate de cele ale miliţiilor şiite aliate cu Teheranul.

Manifestanţii au început proteste masive pe 1 octombrie, cerând înlăturarea tuturor politicienilor, alegeri libere şi încetarea gestionării greşite a economiei. Aproape 500 de persoane au fost ucise în tulburări, atât forţe de securitate cât şi grupuri înarmate rămase neidentificate au asasinat protestatari ziua în amiaza mare.

Mişcarea fără lider este un caz fără precedent pentru elita irakiană, dominată de musulmani şi în mare parte susţinută de Iran, ce a apărut la guvernare după invazia condusă de SUA, care l-a răsturnat de la putere pe dictatorul sunnit Saddam Hussein în 2003.

Allawi fusese omul desemnat să conducă Irakul din criză. El urma sa-l înlocuiască pe Abdul Mahdi, dar a renunţat după ce majoritatea şiiţilor şi parlamentarii suniţi şi kurzi au eşuat să aprobe cabinetul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor