Autoritatea Palestiniană taie legăturile cu SUA şi Israelul
alte articole
Autoritatea Palestiniană a tăiat toate legăturile cu Statele Unite şi Israel, inclusiv cele din domeniul securităţii, după ce a respins un plan de pace pentru Orientul Mijlociu prezentat de preşedintele SUA Donald Trump, a declarat sâmbătă preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.
Abbas s-a aflat la Cairo pentru a se adresa Ligii Arabe, care i-a sprijinit pe palestinieni în opoziţia lor faţă de planul lui Trump.
Planul de acord, susţinut de premierul israelian Benjamin Netanyahu, solicită crearea unui stat palestinian demilitarizat, care să excludă aşezările evreieşti construite deja în teritoriile palestiniene ocupate după războiul din 1967 şi care să fie sub controlul total al securităţii israeliene.
"Am informat partea israeliană ... că nu vor exista relaţii deloc cu ei şi cu Statele Unite, nici măcar legăturile de securitate", a declarat Abbas pentru reuniunea de urgenţă de sâmbătă.
Oficialii israelieni nu au avut niciun comentariu imediat cu privire la observaţiile liderului palestinian.
Israelul şi forţele de securitate ale Autorităţii Palestiniene au cooperat de mult timp în zonele din Cisiordania ocupate, aflate sub control palestinian. Autoritatea are şi acorduri de cooperare în domeniul informaţiilor cu CIA, care au continuat chiar şi după ce palestinienii au început să boicoteze eforturile de pace ale administraţiei Trump în 2017.
Abbas a mai spus că a refuzat să discute planul cu Trump prin telefon sau să primească chiar şi o copie a acestuia pentru a-l studia. Abbas a spus că nu doreşte ca Trump să poată spune că el, Abbas, a fost consultat.
Modelul propune, de asemenea, recunoaşterea de către SUA a aşezărilor israeliene în zonele ocupate în Cisiordania şi a Ierusalimului drept capitală indivizibilă a Israelului şi chiar subiecte sensibile precum suveranitatea Israelului asupra Văii Iordanului şi Înălţimilor Golan.
Miniştrii de externe ai Ligii Arabe care s-au întâlnit la Cairo au declarat că planul nu va conduce la o pace cuprinzătoare şi justă şi că Liga nu va coopera cu Statele Unite în punerea în aplicare a acestuia.
Miniştrii au afirmat drepturile palestinienilor de a crea un viitor stat care să aibă suveranitate asupra zonelor capturate şi ocupate de Israel în războiul din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală, se arată în comunicatul final.
Miniştrii de externe din Egipt, Arabia Saudită, Iordania, Irak, Liban, printre altele, au declarat că nu poate exista pace fără recunoaşterea drepturilor palestiniene şi o soluţie cuprinzătoare.
După ce Trump şi-a dezvăluit planul, unele puteri arabe au părut că dau prioritate legăturilor strânse cu Statele Unite şi ostilităţii comune faţă de Iran, lăsând pe locul doi problema palestiniană.
Trei state arabe din Golf - Oman, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite - au participat la adunarea de la Casa Albă, unde Trump şi-a anunţat planul alături de Netanyahu.
Marţi, Netanyahu a spus că va cere cabinetului său săptămâna aceasta să aprobe aplicarea legii israeliene în aşezările evreieşti din Cisiordania.
O astfel de măsură ar putea fi un prim pas către anexarea oficială a aşezărilor şi a Văii Iordanului - teritoriul pe care Israel l-a păstrat sub ocupaţie militară de la capturarea lui în 1967.
Majoritatea ţărilor consideră aşezările israeliene construite pe terenuri capturate în război drept o încălcare a dreptului internaţional. Trump a schimbat politica americană cu câteva luni înainte, refuzând să mai considere aşezările ilegale.