Iranul lovit de două decese de coronavirus Wuhan. Ambii sunt iranieni

A.P.
21.02.2020

focus

alte articole

Coronavirusul, noul virus similar cu SARS. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)
A.P.
21.02.2020

Teheran a surprins organizaţiile internaţionale din domeniul sănătăţii, joi, când Associated Press a raportat că doi iranieni au murit în oraşul iranian Qoms după o infecţie cu virus Wuhan.

Speculaţiile anterioare potrivit cărora cei infectaţi ar putea fi străini, poate cetăţeni chinezi, au fost repede eliminate: era vorba despre doi iranieni fără istoric recent de călătorie în străinătate, care au contractat virusul într-un mod necunoscut.

Până în prezent, guvernul iranian nu a oferit nicio explicaţie despre cum s-ar fi putut întâmpla acest lucru. China este un partener comercial important pentru Iran, iar interesul principal este petrolul.

Pentru a supraveghea răspunsul Republicii Islamice la virus, Rouhani a format un comitet care va include miniştrii sănătăţii şi ai infrastructurii drumurilor, pe lângă „reprezentare” din partea armatei şi a IRGC. Guvernul va impune, de asemenea, „măsuri de urgenţă”, deşi nu a fost clar imediat ce ar include acestea.

În Qoms, care este capitala unei provincii mari cu acelaşi nume, oficialii iranieni au închis şcolile şi au impus măsuri de urgenţă în toată provincia nord-centrală, transmite WSJ.

Până când Teheran a confirmat joi al cincilea caz, observatorii au avertizat că un focar sever poate copleşi cu uşurinţă sistemul de sănătate al Iranului, tensionat oricum de criza economică provocată de sancţiunile americane aplicate după retragerea SUA din tratatul nuclear JCPOA.

Concret, un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat că cei trei pacienţi supravieţuitori sunt în Qoms şi Arak, o altă provincie nu prea îndepărtată de Qoms.

De asemenea, zvonurile au afirmat că o recentă închidere a staţiei de metrou din Teheran a fost legată de transportul secret al unui pacient suspectat de infecţie.

Alte ţări din regiune au raportat cazuri de virus, inclusiv Emiratele Arabe Unite şi Egipt. Dar modul în care a ajuns acolo nu este cunoscut.

Un reporter al New York Times a transmis că fratele unuia dintre pacienţii decedaţi din Qoms a contestat afirmaţia guvernului potrivit căreia cei doi iranieni care au murit erau în vârstă cu o sănătate precară. Potrivit sursei acestui reporter, una dintre victime avea 60 de ani şi era relativ sănătoasă.

De asemenea, reporterul a transmis că iranienii sunt furioşi că guvernul a muşamalizat iniţial informaţiile despre focar şi mulţi consideră că oficialii din domeniul sănătăţii publice nu iau măsuri eficiente pentru a opri răspândirea virusului. De exemplu, o companie aeriană internă menţine în continuare zboruri cătspre China, fiind o evidentă problemă de sănătate publică.

Foarte convenabil pentru guvern, ştirile despre focarul de virus Wuhan au apărut în ziua dinaintea alegerilor legislative ale Iranului, stabilite pentru sâmbătă.

Într-un exemplu hilar de „democraţie” în stil iranian, guvernul a refuzat să anuleze alegerile şi sfătuieşte cetăţenii să rămână acasă şi să nu voteze.

Între timp, în Irak, oficialii au interzis cetăţenilor iranieni să circule prin punctele de trecere a frontierelor şi aeroporturilor irakiene, pentru a putea controla răspândirea virusului Wuhan. Liniile aeriene din Kuweit a anulat, de asemenea, zborurile către Iran.

Cu toate că amploarea focarului nu este încă cunoscută, un utilizator de twitter care a urmărit îndeaproape focarul în întreaga lume a declarat că estimează că există deja 2.000 de cazuri de virus în Iran, dar nu este clar pe ce se bazează estimarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor