Se încinge gluma. Personalul navigant al liniilor aeriene cere oprirea zborurilor către China

Piloţii nu mai vor să zboare, deşi OMS cere graniţe deschise şi zboruri în China.
A.P.
31.01.2020

focus

alte articole

Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)
A.P.
31.01.2020

În pofida unei declaraţii controversate a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de vineri, care cerea guvernelor să ţină graniţele deschise şi să susţină transportul de persoane şi mărfuri din şi către China, personalul navigant din toată lumea refuză să mai zboare în China din cauza temerilor privind îmbolnăvirile şi transportarea epidemiei în occident.

Piloţii şi însoţitorii de zbor solicită companiilor aeriene să suspende zborurile către China, după ce oficialii din domeniul sănătăţii (OMS) au declarat epidemia de virus Wuhan o urgenţă globală, piloţii American Airlines iniţiind proceduri legale pentru oprirea imediată.

China a raportat aproape 10.000 de cazuri şi 213 decese, dar virusul s-a răspândit în 18 ţări, în mare parte, probabil, din cauza pasagerilor companiilor aeriene.

Statele Unite şi-au sfătuit cetăţenii să nu călătorească în China, ridicând avertismentul la acelaşi nivel ca cel pentru Irak şi Afganistan.

Allied Pilots Association (APA), care reprezintă piloţii American Airlines, a citat „grave şi în multe feluri încă necunoscute ameninţări pentru sănătate pe care le prezintă coronavirusul” într-un proces intentat în Texas, unde îşi are sediul compania aeriană.

Preşedintele APA, Eric Fergusson, a cerut piloţilor repartizaţi pe zborurile SUA-China să refuze să lucreze. Într-o declaraţie, uniunea însoţitorilor de zbor ai American Airlines a precizat că susţin procesul piloţilor şi au solicitat companiei şi guvernului american „să oprească toate zborurile către şi dinspre China”.

Procesul pilot al American Airlines a apărut pe măsură ce un număr tot mai mare de companii aeriene şi-au sistat zborurile spre China continentală, inclusiv Air France KLM SA, British Airways, Lufthansa şi Virgin Atlantic.

Alţi transportatori majori au continuat să zboare în China, dar măştile de protecţie concepute pentru a reduce expunerea nu au fost suficiente pentru a asigura echipajele.


Epidemia din China reprezintă cea mai mare ameninţare pentru industria aeriană de la criza SARS din 2003, care a dus la o cădere de 45% a numărului de pasageri în Asia la apogeul său în aprilie din acel an, conform Reuters.

Air France şi-a suspendat joi zborurile de la Beijing şi Shanghai, după ce echipajele au cerut o oprire imediată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor