SUA impune sancţiuni asupra unor entităţi ruse şi chineze în legătură cu programul iranian de rachete

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo (Tom Williams/CQ Roll Call/Getty Images)

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunţat că Washingtonul va impune sancţiuni asupra a 13 entităţi din Rusia, China, Irak şi Turcia, pentru „sprijinirea programului de rachete Iran”.

Pompeo a adăugat în plus că sancţiunile împotriva persoanelor fizice şi entităţilor din aceste ţări au fost „consecvente cu eforturile americane de a folosi toate măsurile disponibile” pentru a încetini dezvoltarea şi eventuala desfăşurare a rachetelor iraniene.

Cinci entităţi şi persoane din China şi Turcia au fost incluse în lista de sancţiuni.

Decizia a fost luată în conformitate cu Legea privind neproliferarea Iranului, Coreei de Nord şi Siriei, care prevede sancţiuni pentru „transferul echipamentelor sau tehnologiei cu potenţialul de a aduce o contribuţie materială la dezvoltarea armelor de distrugere în masă, sau a rachetelor de croazieră balistice" pentru acele ţări.

Adresându-se la o întâlnire cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de la victoria Revoluţiei Islamice în Piaţa Azadi din Teheran, la începutul acestei luni, Rouhani a declarat că Teheranul nu a cerut şi nu va solicita „permisiunea nimănui pentru fabricarea diverselor tipuri de rachete, inclusiv rachete antitanc, rachete aer-aer, sol-sol sau apă-apă. Vom continua pe calea noastră [de dezvoltare] a forţei militare".