Baze ale SUA lovite de rachete în Irak

Ambasada SUA din Baghdad (AHMAD AL-RUBAYE/AFP/GETTY IMAGES)
A.P.
16.02.2020

Sediul coaliţiei militare conduse de SUA din Bagdad a fost lovit de rachete duminică devreme, dar nu au provocat victime, a declarat un purtător de cuvânt al coaliţiei.

Washingtonul a acuzat grupurile paramilitare irakiene susţinute de Iran de atac şi bombardarea tot mai frecventă cu obuze de mortier a bazelor care găzduiesc forţele americane din Irak şi din zona din jurul Ambasadei SUA la Bagdad.

Un atac efectuat luna trecută a lovit complexul Ambasadei Statelor Unite, iar un atac cu rachetă asupra unei baze militare din nord, în decembrie, a ucis un antreprenor civil din SUA.

Nu au existat revendicări ale atacurilor.

Statele Unite l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani şi un lider al unei formaţiuni paramilitare irakiene - Abu Mahdi al-Muhandis - într-un atac cu drone în Bagdad luna trecută, ceea ce a amplificat tensiunile deja existente acumulate în zonă.

În replică, Iranul a lansat primul său atac direct cu rachete asupra a doua baze care găzduiesc forţele americane, trimiţând numeroşi soldaţi americani în spitalizare cu probleme neuronale.

Atacul de duminică, efectuat înainte de zori, a fost realizat cu „rachete artizanale” şi nu a provocat victime, a declarat purtătorul de cuvânt al coaliţiei într-o declaraţie pe Twitter.

O declaraţie al sectorului militar irakian a afirmat că trei rachete Katiuşa au lovit zona verde fortificată care găzduieşte Ambasada SUA, alte misiuni externe şi clădirile guvernului irakian.

Acesta a spus că a patra rachetă a lovit o bază logistică din apropiere.

Irakul, prins între Washington şi Teheran, se confruntă cu o criză internă fără precedent, în timp ce protestele anti-guvernamentale continuă.

Protestatarii solicită revizuirea sistemului politic şi a elitei conducătoare pe care o acuză de corupţie.

Prim-ministrul desemnat Mohammed Tawfiq Allawi a declarat sâmbătă că formarea unui nou guvern va avea loc în săptămâna viitoare.

El a declarat că vor fi numiţi miniştri independenţi de influenţa partidelor, inclusiv a grupărilor susţinute de Iran, care au controlat posturile ultimului cabinet şi instituţiile de stat de la răsturnarea lui Saddam Hussein, condusă de SUA în 2003.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor