Baze ale SUA lovite de rachete în Irak
alte articole
Sediul coaliţiei militare conduse de SUA din Bagdad a fost lovit de rachete duminică devreme, dar nu au provocat victime, a declarat un purtător de cuvânt al coaliţiei.
Washingtonul a acuzat grupurile paramilitare irakiene susţinute de Iran de atac şi bombardarea tot mai frecventă cu obuze de mortier a bazelor care găzduiesc forţele americane din Irak şi din zona din jurul Ambasadei SUA la Bagdad.
Un atac efectuat luna trecută a lovit complexul Ambasadei Statelor Unite, iar un atac cu rachetă asupra unei baze militare din nord, în decembrie, a ucis un antreprenor civil din SUA.
Nu au existat revendicări ale atacurilor.
Statele Unite l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani şi un lider al unei formaţiuni paramilitare irakiene - Abu Mahdi al-Muhandis - într-un atac cu drone în Bagdad luna trecută, ceea ce a amplificat tensiunile deja existente acumulate în zonă.
În replică, Iranul a lansat primul său atac direct cu rachete asupra a doua baze care găzduiesc forţele americane, trimiţând numeroşi soldaţi americani în spitalizare cu probleme neuronale.
Atacul de duminică, efectuat înainte de zori, a fost realizat cu „rachete artizanale” şi nu a provocat victime, a declarat purtătorul de cuvânt al coaliţiei într-o declaraţie pe Twitter.
O declaraţie al sectorului militar irakian a afirmat că trei rachete Katiuşa au lovit zona verde fortificată care găzduieşte Ambasada SUA, alte misiuni externe şi clădirile guvernului irakian.
Acesta a spus că a patra rachetă a lovit o bază logistică din apropiere.
Irakul, prins între Washington şi Teheran, se confruntă cu o criză internă fără precedent, în timp ce protestele anti-guvernamentale continuă.
Protestatarii solicită revizuirea sistemului politic şi a elitei conducătoare pe care o acuză de corupţie.
Prim-ministrul desemnat Mohammed Tawfiq Allawi a declarat sâmbătă că formarea unui nou guvern va avea loc în săptămâna viitoare.
El a declarat că vor fi numiţi miniştri independenţi de influenţa partidelor, inclusiv a grupărilor susţinute de Iran, care au controlat posturile ultimului cabinet şi instituţiile de stat de la răsturnarea lui Saddam Hussein, condusă de SUA în 2003.