Băsescu: Tăriceanu nu trebuie să-şi dea demisia. ALDE nu are asemenea condiţii de integritate

Călin Popescu Tăriceanu - proaspăt inculpat în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov - nu are motive să îşi dea demisia din fruntea Senatului în contextul în care ALDE nu are astfel de criterii de integritate în codul său de conduită, a surprins Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

În orice ţară a Europei preşedintele Senatului şi-ar fi dat demisia dacă ar fi fost pus sub urmărire penală, însă în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu lucrurile stau diferit pentru că partidul său - ALDE - nu are asemenea prevedere în codul său de conduită, este de părere fostul preşedinte Traian Băsescu, liderul PMP.

"În mod normal, într-un stat cum este Franţa, de exemplu, dacă preşedintele Senatului ar fi pus sub urmărire penală, cred că ar demisiona. La noi însă a intervenit povestea la ce îşi asumă partidele. Toate partidele şi-au făcut acel cod de conduită (...). ALDE nu are asemenea condiţii, ci merge pe ideea prezumţiei de nevinovăţie până la momentul condamnării definitive.

Deci, acesta fiind criteriul intern al ALDE, acceptat de membrii acestui partid, nu cred că Tăriceanu are vreo problemă în a-şi menţine funcţia, deşi, după standardele Europei decente, în orice ţară a bătrânei Europe s-ar fi produs demisia. Aici, funcţionând standardele interne ale fiecărui partid, asta e...", a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Trebuie remarcat că, pe vremea când partidele nu aveau codurile de conduită adoptate, liderul PMP le-a cerut demisia unor politicieni cu greutate, precum Victor Ponta, Darius Vâlcov sau Relu Fenechiu, intraţi în colimatorul justiţiei.

Cât despre o eventuală suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis - varianta vehiculată de liberali, Traian Băsescu a opinat că un astfel de scenariu este "exclus".

"Exclus. Nu cred în povestea asta. Politicienii s-au lecuit de suspendări şi nici nu e în regulă. Şi nici nu e în regulă. (...) Esenţa mandatului garantat al preşedintelui, printre altele, este pentru a interveni în momente critice asumându-şi inclusiv abordări nepopulare sau abordări de criză. (...)

Guvernele sunt mult mai fragile, lor le poţi introduce o moţiune de cenzură şi le-ai picat, dar acel stâlp al stabilităţii pe formatul constituţional (...) este preşedintele. Deci, nu cred că politicienii români au rămas cu înţelegere zero pentru importanţa stabilităţii funcţiei de preşedinte. Concluzie: Iohannis nu va fi suspendat", a precizat fostul preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne