Victor Ponta vrea să îl lase pe Băsescu fără locuinţă de protocol

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta vrea să îl lase pe Traian Băsescu fără locuinţă de protocol după încheierea mandatului de preşedinte, relatează Gândul. Premierul a anunţat că vrea să modifice legea privind drepturile acordate foştilor preşedinţi, astfel încât aceştia să nu mai primească locuinţă de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

"Eu cred că ar trebui să modificăm legea ca cei care au deja o locuinţă, să nu mai primească încă una de la RA-APPS", a declarat prim-ministrul.

Întrebat dacă a răspuns solicitării preşedintelui Traian Băsescu cu privire la acordarea unei locuinţe de serviciu după finalizarea mandatului, premierul a declarat că nu a fost formulat un răspuns şi a adăugat că el unul nu este de acord că cei care au deja o casă a lor să mai aibă dreptul la încă una de la stat.

"Poate că nu mai trebuie să plătim din bani publici pentru cine (va fi preşedinte - n.r.). Eu sunt prim-ministru de doi ani şi jumătate şi stau la mine acasă, nu la RA-APPS, din moment ce am locuinţă. Cred că şi domnul Băsescu, dacă ţine la binele public, poate să stea la dânsul acasă", a afirmat premierul Ponta, care, potrivit opoziţiei, ar deţine împreună cu soţia sa, Daciana, nu mai puţin de şapte case.

Reamintim că, în urmă cu cinci zile, acelaşi premier Ponta anunţa că Guvernul a primit o solicitare din partea preşedintelui privind atribuirea unei locuinţe, cerere care se afla în lucru :

„Am primit cerere şi este în lucru. Nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă, cred că o reşedinţă normală... din câte ştiu, şi Iliescu, şi Constantinescu stau în nişte condiţii decente. Nu o garsonieră la etajul 10, dar nici palate. Cu mine nu a discutat cu acest subiect, bănuiesc că a discutat cu cei de la RAPPS. Dacă vine o cerere semnată Traian Băsescu, sigur că aflu, aş fi nostim să spun că nu ştiu. Nu ştiu când va decide Guvernul, când se mută domnul Băsescu, poate se mută mai devreme", declarat Victor Ponta, la RTV.

Potrivit legii 406/2001, privind acordarea unor drepturi celor care au fost şefi de stat, un fost preşedinte are dreptul la o locuinţă de protocol, cu destinaţia reşedinţă, plus un spaţiu de cabinet de lucru, consilier şi secretar. În baza aceleiaşi legi, un fost preşedinte mai are dreptul şi la un autoturism, pază şi protecţie asigurată de SPP, plus o indemnizaţie de 75% din salariul unui preşedinte.