Băsescu: Politica fiscală a lui Ponta este falimentară şi trebuie schimbată imediat. Nu fac propagandă electorală

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, de la Cotroceni, că politica fiscal-bugetară generată de Guvernul Ponta şi acceptată de FMI pentru România este greşită şi a subliniat că Guvernul ar trebui să acţioneze imediat pentru remedierea situaţiei pentru că încasările pe primele luni arată falimentul politicii fiscale. Şeful statului a adăugat, de asemenea, că a pregătit o scrisoare pentru Parlament prin care solicită respingerea ordonanţei de urgenţă referitoare la introducerii accizei suplimentare la carburanţi.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
02.04.2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, de la Cotroceni, că politica fiscal-bugetară generată de Guvernul Ponta şi acceptată de FMI pentru România este greşită şi a subliniat că Guvernul ar trebui să acţioneze imediat pentru remedierea situaţiei pentru că încasările pe primele luni arată falimentul politicii fiscale. Şeful statului a adăugat, de asemenea, că a pregătit o scrisoare pentru Parlament prin care solicită respingerea ordonanţei de urgenţă referitoare la introducerea accizei suplimentare la carburanţi.

Şeful statului a informat că ordonanţa de urgenţă privind faimoasa acciză la carburanţi nu a fost adoptată în plenul Camerei, ci a fost retrimisă la comisia de buget.

„Am în pregătire o scrisoare care va pleca spre Parlament cu argumentele de ce trebuie respinsă OUG de Parlament. Este o crimă pentru economie. Sper ca ceea ce voi spune să fie dezbătut de oameni care înţeleg, şi nu de propagandişti.

Totodată, preşedintele susţine că, în opinia lui „politica fiscal-bugetară generată de Guvernul Ponta şi acceptată de FMI este greşită” şi nu trebuie urmată pentru că riscă să aibă efecte de dezechilibrare.

„Ştiu cum reacţionează economia, oamenii. S-au introdus 35 de taxe noi. S-a introdus celebra taxă pe infrastructuri, s-a introdus de azi şi taxa suplimentară pe combustibil. E o povară enormă pentru economie şi pentru cetăţeni. Ne pregătim de un eşec major în execuţia bugetară. Dacă privim la bugetele anilor 2012-2013-2014, pentru 2014, Guvernul Ponta şi FMI au acceptat venituri în bugetul de stat de 217 miliarde. O creştere faţă de 2013.

Numai dacă ne uităm că o creştere economică de 3,5% a generat o creştere de încasări de 7 miliarde, ne putem pune întrebarea ce creştere economică să avem ca să avem 17 miliarde. Neîncasările de februarie şi martie ne arată că nu ne putem baza pe o creştere explozivă a colectării şi să privim liniştiţi la creşterea aprobată de 17 miliarde. Riscăm să avem efecte de dezechilibrare a echilibrelor macro economice în lunile următoare. Nu trebuie să mergem înainte pe noua politică fiscal-bugetară”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a afirmat că a vrut să tragă public un semnal de alarmă şi face apel la Guvern şi la Parlament să „se aplece asupra a ceea ce spun”.

„Este un semnal de maximă gravitate pe care îl trag la adresa Guvernului, Parlamentului şi FMI. Nu poţi avea creştere de 17 miliarde în venituri de la un an la altul. Plecând de la această analiză, dar şi de la şansa că azi nu s-a adoptat legea de aprobare a ordonanţei care creşte taxa pe combustibil, voi cere Parlamentului să nu aprobe şi să propună Guvernului să treacă la ajustarea cheltuielilor. Cred că Guvernul ar trebui să acţioneze imediat pentru că încasările pe primele luni arată falimentul politicii fiscale a Guvernului Ponta. Nu e niciun joc politic. Vreau să prevenim o situaţie dificilă”, a subliniat Băsescu.

Din altă perspectivă, preşedintele susţine că România nu are un aparat administrativ capabil să gestioneze rambursarea de 4 eurocenţi, astfel că vor fi extrem de multe tentaţii de fraudare a procesului.

„Soluţia corectă e respingerea Ordonanţei prin care se introduce această taxă. Taxa e o frână pentru economie şi consum. Banii europeni sunt soluţia pentru locuri de muncă şi investiţii. Guvernul, dacă ar fi inteligent, s-ar bate să tragă bani europeni din noul exerciţiu bugetar. Cu cât tragem mai mulţi bani, cu atât mai mulţi bani intră la bugetul de stat”, a explicat şeful statului.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că discursul lui nu reflectă o propagandă electorală ci un semnal de alarmă ca România este în dificultate din cauza măsurilor luate de Guvernul Ponta.

„La orice spui, îţi spun ele că e propagandă electorală. Nu. E cel mai hotărât semnal de alarmă pe care îl fac public. Ca să nu îşi mai bată capul fătucile, îmi asum ce s-a întâmplat în criza economică. O asemenea politică este inadmisibilă. Sunt gata să fiu partenerul oricui să reparăm abordarea greşită. Nu tot ce acceptă Fondul în relaţia cu Guvernul e acceptabil şi pentru ţară. Dacă România era în dificultate, nu aş fi comentat măsurile pe care Guvernul le-a luat”, a concluzionat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor