Băsescu: "Nu, băieţi, dacă o să vă ia, o să vă ia exact pe ce aţi făcut până acum în procesul de privatizare al CFR Marfă"

Preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut luni, 7 octombrie a.c., o declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni în care a reiterat că în aceste zile, tot vedem că orice politician care are o problemă cu justiţia este din "cauza DNA-ului basist".
Preşedintele României, Traian Băsescu. (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Gina Zaragiu
08.10.2013

Preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut luni, 7 octombrie a.c., o declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni în care a reiterat că în aceste zile, tot vedem că orice politician care are o problemă cu justiţia este din "cauza DNA-ului basist".

Adăugând că "este o minciună fără niciun fel de acoperire în fapt", preşedintele a afirmat că nu există procuror sau judecător care să poată spune că în cei nouă ani de mandat "a avut cu mine vreo discuţie pe un dosar anume, pe dosarul unui politician. Singurul dosar pe care l-am urmărit în instanţă a fost un dosar de terorism, dar fără să intervin în dosar, ci mă interesau termenele, pentru că eram constrânşi de procesul de recuperare a omului, să ştim când va fi o hotărâre definitivă".

Potrivit lui Traian Băsescu, toate afirmaţiile despre dosare făcute de procurori basişti şi dosare făcute la comanda lui Băsescu sunt numai nişte minciuni.

Şeful statului a avertizat că privatizarea CFR va face, mai devreme sau mai târziu, obiectul unei anchete a DNA-ului. "Şi pentru că presimt, daţi-mi voie să vă spun că orice om priveşte la modul cum se derulează privatizarea CFR Marfă poate ajunge cu uşurinţă la concluzia că această privatizare va face, mai devreme sau mai târziu, obiectul unei anchete a DNA-ului. Este o privatizare în care s-au schimbat condiţiile de licitaţie după ce a rămas o anume firmă, este o privatizare în care termenele nu au fost respectate sau au fost profund întârziate pentru a crea condiţii mai favorabile companiei declarate câştigătoare, este o licitaţie, un câştigător de licitaţie pentru care acum se fac eforturi pentru a se prelungi din nou termenele la care să facă plata".

Preventiv, Băsescu a cerut să nu se mai continue modificarea condiţiilor în care să se facă plata la CFR, pentru că nu există nicio justificare în raport cu ce vă spune Consiliul Concurenţei.

"Hotărârea de privatizare care a stabilit strategia de privatizare are termene clare, care şi aşa în mod artificial au fost deja prelungite până acum. Ba că a durat o lună până s-a emis Hotărârea de Guvern prin care se fixa câştigătorul, ba pe urmă s-a făcut jocul cu CSAT până la publicarea în Monitorul Oficial, ba mai ştiu eu ce alte tertipuri. Plata avansului s-a făcut conform datelor publice pe data de 3 octombrie, deci pe 3 noiembrie trebuie plătită întreaga sumă. Nu aş vrea să mi se spună peste vreo 2-3 ani că ori eu am lăsat de pe acum, prin testament post-prezidenţial, luaţi-i pe cei care au condus privatizarea CFR Marfă sau să dea vina pe viitorul preşedinte că uite din cauza viitorului preşedinte ne-a luat DNA".

"Nu, băieţi, dacă o să vă ia, o să vă ia exact pe ce aţi făcut până acum în procesul de privatizare al CFR Marfă. Asupra acestui lucru vreau să-i previn de pe acum, cum îi previn şi legat de terenul de 2815 ha pe care l-au transferat de la Academia Agricolă „Gheorghe Ionescu Siseşti” la Consiliul Judeţean Brăila. E doar aşa, în treacăt. Să ne aducem aminte, să nu daţi vina pe viitorul preşedinte, că lucrurile pot evolua foarte neplăcut atunci când guvernul se aşază într-o maşinărie pentru favorizarea corupţiei, chiar dacă ia decizii colective", a adăugat Băsescu.

Preşedintele a mai făcut un comentariu legat la ce s-a speculat cu privire la faptul că i-a dat procurorului general telefon "Vreau să vă spun că, prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul justiţiei şi a executat procurorul general, nu s-a făcut altceva decât să se încalce şi legea şi Acordul de cooperare instituţională între preşedinte şi prim-ministru. Acolo avea angajamentul că nu va face aşa ceva, dar asta vom discuta mâine".

Traian Băsescu a notat că uneori îl sună pe procurorul general, alteori este procurorul general care-l sună el pe el, în probleme care ţin de obligaţiile relaţiilor de serviciu. "Spre exemplu, dacă ar fi după unii comentatori, când sunt informat de procurorul general ce s-a discutat în cadrul procesului de evaluare-monitorizare pe care îl face Uniunea Europeană, eu ar trebui să închid telefonul, după aprecierile unora, sau când eu vreau să-l atenţionez - atenţie cu întreruperea mandatelor, chiar dacă sunt mandate pe termen limitat, sunt delegări, atenţie cu întreruperea fără motivare, atenţie!, că procurorul şef DNA are alte propuneri decât cele pe care dumneavoastră le-aţi pus în aplicare".

Notând că acest tip de relaţie există şi va funcţiona întotdeauna, Traian Băsescu a adăugat că "voi fi incorect în momentul în care voi întreba despre soarta unui dosar de anchetă. Atunci îmi depăşesc atribuţiunile, dar altfel, când este vorba de coordonarea acţiunilor noastre pe MCV, când este vorba de corecta aplicare a Regulamentului de funcţionare al DNA-ului, am toată îndreptăţirea să discut cu procurorul general şi să-i atrag atenţia, să-i exprim punctul meu de vedere, cu atât mai mult cu cât deja apăruse un conflict, dacă vreţi, între propunerile făcute de DNA şi propunerile făcute de ministru. Era deja un conflict interinstituţional. Puterea judecătorească, magistraţii de la DNA şi Guvern, care făcuse alte propuneri sau propuneri care nu ţineau cont de punctul de vedere al şefului DNA".

Conform Constituţiei Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei, la buna funcţionare a autorităţilor publice. "Aici eram într-o situaţie care, de altfel, s-a şi văzut, după ce s-a materializat, că nu a dus la buna funcţionare a instituţiilor şi că era un conflict între propunerea ministrului Justiţiei, deci a executivului, şi propunerea şefului DNA, deci un reprezentant al puterii judecătoreşti".

Şeful statului a arătat că; pentru a nu se face confuzie între atribuţiunile preşedintelui şi cele ale prim-ministrului, preşedintele României prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă, deci, preşedintele României "nu este unul desprins de puterea judecătorească, prin atribuţiunile funcţiei lui". Ori de câte ori preşedintele doreşte să participe la CSM conduce şedinţele CSM-ului din care face parte şi procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, ministrul Justiţiei, etc.

Conform articolului 134 din Constituţie, Consiliul Superior al Magistraturii propune preşedintelui României numirea în funcţiile de judecători, procurori..."iar eu emit decrete. Un om pe care îl numeşti, chiar credeţi că l-ai numit şi îţi închizi telefonul? Când e vorba de procurorul general, de oameni care răspund de mult mai mult decât de dosare, răspund de MCV, răspund de politicile generale ale domeniului şi aşa mai departe".

Băsescu a respins orice speculaţie că, "ia uite, dacă Ponta s-a băgat a făcut foarte rău şi preşedintele că s-a băgat" şi a reiterat că preşedintele a făcut o intervenţie în interesul bunei funcţionări a instituţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor