Băsescu, dezamăgit. S-a respins în comisie graţierea abuzului în serviciu şi a conflictului de interese

Abuzul în serviciu a devenit un instrument al procurorilor de punere sub control a instituţiilor politice, a susţinut Traian Băsescu, în cadrul dezbaterilor din Comisia Juridică a Senatului pe marginea Legii graţierii. Demersul său de a include în lege şi astfel de fapte nu s-a bucurat însă de succes.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
04.05.2017

Comisia Juridică a Senatului a respins amendamentul depus de fostul preşedinte Traian Băsescu care viza graţierea persoanelor condamnate pentru abuz în serviciu. Aceeaşi soartă a avut-o şi amendamentul care viza conflictul de interese.

Calculele au fost încurcate de doi dintre senatorii PSD - Robert Cazanciuc si Adrian Diaconu - care nu au votat pentru aceste amndamente alături de colegii lor, astfel că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi.

"La noi problema abuzului în serviciu a fost interpretată abuziv. Mă uit la raportul ultim al doamnei şefe a DNA care spunea că sunt 2.150 de dosare în lucru, în afară de ceea ce este trimis în instanţă, legate de abuz în serviciu. În acelaşi timp mă uit şi în Europa. Nu cred că în toate statele membre găsim 50-100 de dosare. Noi avem 2.150 în lucru. Este evident că avem — şi a demonstrat şi CCR — că avem o aplicare defectuoasă. (...) Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu care a devenit un instrument de punere sub control a instituţiilor politice. Instituţiile politice trebuie să lucreze pentru ţară şi nu să stea sub controlul procurorilor", a declarat, în cadrul dezbaterilor, Traian Băsescu, citat de Agerpres.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mariana Moţ a atras atenţia că Guvernul nu susţine graţierea celor condamnaţi pentru abuz în serviciu, precizând că în proiectul MJ sunt excluse de la graţiere delapidarea, abuzul în serviciu, conflictul de interese, divulgarea informaţiilor secrete de stat şi deturnarea de fonduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor