Băsescu contestă decretul lui Dodon de retragere a cetăţeniei

Aşa cum a anunţat anterior, fostul şef de la Cotroceni, Traian Băsescu, a atacat în instanţă decretul de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova, semnat de preşedintele moldovean, Igor Dodon.
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)
Maria Maevschi
27.01.2017

Decretul de retragere a cetăţeniei fostului şef de stat al României, Traian Băsescu, semnat de preşedintele Igor Dodon a fost contestat la Curtea Supremă de Justiţie. Cererea de chemare în judecată a fest depusă joi 26 ianuarie, de avocatul Andrei Bivol, apărătorul lui Băsescu din Moldova.

„A fost depusă o cerere de chemare în judecată la Curtea Supremă de Justiţie în modul expres prevăzut de Legea cu privire la cetăţenie, care prevede că Decretul semnat de şeful statului se contestă la CSJ în termen de şase luni”, a declarat Bivol pentru agora.md, considerând Decretul ca fiind unul ilegal şi contrar principiilor atât a Legii cu privire la cetăţenie, cât şi a Convenţiei Europene cu privire la cetăţenie.

„Având în vedere normele de procedură, cererea depusă de noi urmează să fie repartizată spre examinare în termen de 24 de ore, după care în cinci zile ar urma să fie emisă o încheiere de procedură în privinţa punerii litigiului pe rol şi stabilirea datei şedinţei următoare. Deci, în şase zile ar trebui să avem un prim act de procedură pe caz”, a menţionat partea apărării.

Conform unimedia.md, avocatul a ţinut să mai precizeze că în practica judiciară nu există dosare de contestare a unui decret de retragere a cetăţeniei. „Au existat dosare în care se constată refuzul de a acorda cetăţenia Republicii Moldova unor naţionali străini, dar în acele dosare pârât nu este preşedintele, dar este comisia de oferire a cetăţeniei de pe lângă preşedinţie. În cazul dat, suntem într-o circumstanţă de anulare a unui decret prezideţial deja emis, de retragere a cetăţeniei pentru care legea prevede în mod expres că acesta se atacă la Curtea Supremă de Justiţie'', a afirmat Bivol.

Andrei Bivol activează în calitatea de Managing Partner în cadrul Biroului de avocaţi „Hanganu, Tănase & Partenerii”, al cărui fondator este preşedintele Curţii Constituţionale din Moldova, Constantin Tănase.

Amintim că la 3 ianuarie, în urma şedinţei Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunţat că a „semnat decretul privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu”, motiv pentru care a şi fost foarte dur criticat.

„Steagul UE, limba de pe site-ul Preşedinţiei, cetăţenia fostului preşedinte al României - astea constituie priorităţile lui Dodon şi de astfel de subiecte „urgente” va fi preocupat în următorii ani. Desigur, depinde ce indicaţii va primi. Dragi cetăţeni, problemele noastre reale nu au nicio importanţă pentru Dodon”, a scris liderul PAS Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Un internaut, indignat de acţiunile preşedintelui Dodon, întreprinse după numirea sa în funcţie, consideră că ''actualul preşedinte al R. Moldova crede că „l-a apucat pe Dumnezeu de picioare” şi poate să-şi permită orice năzdrăvănie. A înlocuit limba română cu limba moldovenească pe site-ul Preşedinţiei, a scos drapelul UE de pe frontispiciul Preşedinţiei, iar apoi i-a retras cetăţenia dlui Băsescu. Va veni timpul când dl Dodon va fi lipsit de cetăţenia moldovenească pentru trădare (vânzare) de ţară în favoarea Rusiei, şi prejudiciul moral adus R. Moldova pe plan internaţional''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor