Siegfried Mureşan: Am văzut mulţi politicieni „viteji” care au venit la Bruxelles cu multă încredere de sine şi au eşuat

Preşedintele Dodon a promis Kremlinului că va denunţa Acordul de Asociere RM-UE. La Chişinău, acesta a explicat că nu este de competenţa preşedintelui să facă acest lucru, menţionând că liderilor de la Bruxelles le va spune că acest acord ar fi fost semnat în pripă şi le va cere o revizuire.
Siegfried Mureşan (facebook.com)
Siegfried Mureşan (facebook.com)

Declaraţiile neclare ale preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană „nu ajută cetăţenii Republicii Moldova”. De această părere este europarlamentarul român Siegfried Mureşan care a menţionat că, de fapt, „acest acord este bun pentru cetăţenii Republicii Moldova, a fost agreat împreună de Republica Moldova şi Uniunea Europeană”.

Mai mult decât atât, Mureşan consideră că „un om de stat adevărat nu pune niciodată în discuţie angajamentele asumate de predecesorii săi, în numele ţării. Ai câştigat alegerile, conduci ţara de acolo de unde ai găsit-o”.

„Noi, în Europa, am văzut mulţi politicieni populişti, „viteji”, care au venit cu foarte multă încredere de sine la Bruxelles, încercând să schimbe regulile jocului. Toţi, indiferent de ţara din care au venit, au eşuat, fiindcă Europa este stat de drept, funcţionează pe bază de reguli, pe bază de legi, predictibil, ordonat. De aceea, dacă noul preşedinte al Republicii Moldova doreşte să pună sub semnul întrebării tot ceea ce s-a realizat până acum, este greşit, se va eşua”, a declarat deputatul european într-un interviu pentru Europa Liberă.

Ce ţine de Acordul de Asociere RM-UE, împotriva căruia Dodon s-a declarat nu o dată, Siegfried Mureşan a menţionat că „acest acord e bun pentru Republica Moldova, dar trebuie să fim corecţi, nu există miracole peste noapte. Acest acord, pe măsură ce va fi implementat, pe măsură ce angajamentele vor fi îndeplinite, beneficiile vor fi tot mai numeroase. Tot ce am agreat oamenilor le va merge mai bine şi economia va beneficia tot mai mult de pe urma acestui acord şi apropierii de Uniunea Europeană”.

Totodată, politicianul consideră că preşedintele este obligat să spună tuturor cetăţenilor, fără să-i divizeze, că, de pe urma apropierii de Uniunea Europeană, toţi cetăţenii vor avea mult mai multe beneficii decât de pe urma apropierii de Federaţia Rusă. „Care sunt beneficiile apropierii de Federaţia Rusă, că eu nu le cunosc?”, s-a întrebat retoric Mureşan.

„Noi, în Uniunea Europeană, chiar în urmă cu două săptămâni, am hotărât alocarea suplimentară a 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în plus faţă de cele 746 de milioane de euro alocate deja pentru anii 2014-2020. Şi în fiecare an acest ajutor va creşte. În relaţia cu Federaţia Rusă eu nu ştiu decât că Federaţia Rusă jupoaie cetăţeanul Republicii Moldova cu 400 de milioane de dolari pe an, factura la gaz. Deci, preşedintele are obligaţia să fie corect cu oamenii şi să le spună adevărul. Iar adevărul sună aşa: de pe urma apropierii de Uniunea Europeană, avem mult mai multe avantaje decât de pe urma apropierii de Federaţia Rusă”, a reiterat deputatul european.

Luând în considerare faptul că la conferinţa de presă organizată de Dodon, după întoarcerea de la Moscova, acesta a declarat că anume din momentul semnării Acordului de Asociere RM-EU s-a furat miliardul, Mureşan precizează că, de fapt, miliardul nu a fost furat de nimeni din Uniunea Europeană, cu ştiinţa sau complicitatea Uniunii Europene.

„Furtul miliardului s-a întâmplat acasă, cu complicitatea, probabil, a unor oameni politici din Republica Moldova. Vom afla acest lucru pe măsură ce anchetele vor continua. Realitatea însă este următoarea: statele din interiorul Uniunii Europene sunt state mai puţin corupte decât Federaţia Rusă.

Deci, mesajul meu pentru Igor Dodon este foarte clar: combaterea corupţiei în Republica Moldova se va face cu Europa, care combate corupţia şi la ea acasă şi nu cu Federaţia Rusă, unde musteşte corupţia, o ştie toată lumea”, a mărturisit Mureşan, adăugând că nu avem ce învăţa de la ruşi în materie de combatere a corupţiei.

Menţionăm că şeful statului a anunţat că în perioada 6-7 februarie va efectua o vizită la Bruxelles, fiind aşteptat cu nerăbdare de către autorităţile europene, mai ales după promisiunile făcute Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe