Dodon: Sunt anti-unionist, nu anti-român, şi voi apăra statalitatea RM

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon (facebook.com / constantin.grigorita)

„Eu nu am nimic absolut împotriva statului român. Am spus de mai multe ori, nu am fost, nu sunt şi nu voi fi anti-român, dar am fost, sunt şi voi fi anti-unionist”, a declarat preşedintele moldovean, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu scopul de a explica declaraţiile făcute în cadrul vizitei oficiale la Moscova.

Deşi s-a declarat şi anterior anti-unionist, şeful statului a ţinut şi de această dată să vorbească despre „interzicerea mişcărilor unioniste şi partidelor care prin activitatea lor pledează pentru lichidarea statalităţii Republicii Moldova”.

Igor Dodon a ţinut să menţioneze că s-ar fi adresat oficialilor români, prin scrisoare oficială, rugând să i se explice care este atitudinea lor faţă de mişcările unioniste din R. Moldova.

„Stimaţi prieteni, vecini, care este atitudinea voastră faţă de unioniştii din Moldova? Le susţineţi sau nu?” Am văzut declaraţii la nivel de prim-miniştri în România, care spuneau că trebuie să fie unirea, iar oficialităţile din R. Moldova tăceau la acest capitol. Mai mult, am văzut declaraţia dlui Iohannis la întrevederea cu ambasadorii, unde spune că preşedintele R. Moldova ar trebui să se conducă în limitele Constituţiei”, a opinat Dodon nemulţumit că preşedintele statului vecin ar încerca să-i dea indicaţii.

„Eu vreau să răspund colegilor, prietenilor, poate până acum se obişnuia să vină mesaje la preşedintele RM, despre cum să se comporte. Noi avem în RM instituţii de stat care pot da aprecieri referitor la constituţionalitatea deciziilor şi paşilor preşedinţilor. Eu doar nu am venit să-i spun lui Iohannis „De ce nu-l pune pe Dragnea prim-ministru?”, nu mă bag în chestiile interne ale României. Cu ce ocazie Iohannis dă aprecieri acţiunilor preşedintelui RM?”, a întrebat Dodon retoric, şi la fel de nemulţumit, menţionând că este gata să meargă în vizită la Bucureşti fără să precizeze dacă va cere explicaţii la aceste întrebări.

De menţionat ar fi faptul că şeful statului a specificat că ar fi creat o Comisie de Expertiză Istorică care în timpul apropiat va veni cu propuneri de modificare a legislaţiei privind apărarea statalităţii RM.

„A fost o primă şedinţă, decizia referitoare la componenţa finală nu este stabilită. Noi am avut un schimb de opinii, cum să-i organizăm lucrul. Această comisie va fi parte a Consiliului Civic unde vor fi 50-60 de oameni. Evident că eu mi-aş dori o participare mai largă, poate participa cine doreşte, societatea civilă, mediul academic, jurnaliştii”, a precizat Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe