Băsescu: Ciolacu face în scandalul "emisarilor" exact ca la biletele Nordis - n-am cumpărat, n-am văzut, dar am găsit ceva, am cumpărat unul

Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat, la Digi24, că demersul premierului Marcel Ciolacu de a trimite "emisari speciali" în SUA pe lângă Donald Trump nu a făcut decât să îl "penibilizeze" nu numa în faţa Statelor Unite, dar şi în faţa tuturor statelor care au ambasade la Bucureşti.
Jurnalistă: Stăm să ne întrebăm căror interese serveşte ceea ce spune sau face domnul Sprînceană: intereselor României, intereselor Statelor Unite, intereselor personale? Una spune, în baza mandatului pe care îl are de la Marcel Ciolacu, este un mandat pe care îl are şi merge să discute altceva cu administraţia Trump. Încercăm să facem puţină lumină în contextul acestor declaraţii.
Traian Băsescu: Eu plec de la premiza că domnul Sprînceană, pe care eu nu-l cunosc şi nu ştiu ce potenţial are, atât am înţeles că este un om care participă la recepţiile cu ştaif, din declaraţia premierului, altceva nu ştiu despre dânsul... Cred că este o mare greşeală. Şi marea greşeală vine de la faptul că ori acest om îşi asumă în mod incorect calitatea de reprezentant al României, ori premierul a greşit şi i-a spus că este reprezentantul României, fără să emită însă un document prin care să-şi asume chestiunea asta.
Deci cred că domnul Sprînceană trebuia nominalizat astăzi de către premier că nu reprezintă România şi nu i-a dat niciun mandat. Pentru că ce face în postarea dânsului, domnul Ciolacu, este exact ca la biletele de la Nordis: n-am avut, n-am cumpărat, n-am văzut, dar am găsit ceva, am cumpărat unul – exact asta face cu acest domn Sprînceană. Nu ne spune că nu are responsabilităţi, ne dă aşa o idee generală că românii să ajute România, românii din diaspora.
Deci cred că preşedintele trebuie să-i ceară foarte ferm o clarificare a ceea ce a dat ca mandat verbal sau cum l-o fi dat domnului Sprînceană. Pentru că România nu poate trăi în relaţii la nivel înalt din astfel de împuterniciri. Avem Minister de Externe, avem preşedinte, avem ambasador, avem Guvern, deci nu putem merge pe varianta: mi-a spus Gâdea de la Antena 3 că e un băiat deştept, se numeşte Sprînceană şi eu, premierul, îl iau şi declar că este împuternicitul meu.
Jurnalistă: Spuneţi că este necesară urgent o astfel de reacţie din partea preşedintelui Ilie Bolojan.
Traian Băsescu: Categoric, dânsul, ca toată actuala putere, are reacţii întârziate şi neclare. Deocamdată ne-a anunţat că l-a chemat la o întâlnire. Preşedintele trebuia să se dezică automat de această acţiune de nominalizare a unui reprezentant al domnului Ciolacu.
Jurnalistă: E interesant de explicat situaţia asta cu emisarii în Statele Unite: cum se decide dacă trimitem şi pe cine trimitem în Statele Unite, pentru că aţi menţionat deja câteva persoane, instituţii-cheie care ţin legătura cu administraţia Trump: aţi vorbit de Ministerul de Externe, aţi vorbit de ambasador. Mai departe, e necesar şi un emisar?
Traian Băsescu: Nu văd. Un emisar îl faci pentru funcţii temporare. Noi nu avem o relaţie temporară cu Statele Unite, noi avem relaţii diplomatice de 140 de ani cu Statele Unite – reţineţi: 140 de ani. Şi, dintr-o dată, după 140 de ani de relaţii bilaterale la nivel diplomatic, la deschideri de ambasade şi delegaţii şi de consulate între cele două state, dintr-o dată inventăm un emisar personal al premierului. Nu există aşa ceva.
Emisar special personal se desemnează pentru situaţii temporare, cum e, spre exemplu, un conflict prin Africa. Un stat care are interes îşi desemnează un emisar, dacă nu are ambasadă acolo, dacă nu are alte pârghii, ca să ţină legătura cu evenimentele care se întâmplă.
Jurnalistă: Şi presupun că nu oricine poate să fie emisar. Aţi făcut şi o glumă referitoare la acest emisar, numindu-i pe fraţii Tate, că ar putea să fie oricine emisar, nu?
Traian Băsescu: Emisar trebuie să fie un om de mare încredere şi un bun cunoscător al problemei. Or, spre exemplu, un diplomat care are o misiune pe lângă Guvernul Statelor Unite şi se duce la Departamentul de Stat, acel diplomat, pentru discuţia cu şeful Departamentului de Stat sau cu un adjunct, trebuie să ştie toată istoria diplomaţiei dintre cele două ţări, pentru că în discuţie pot să apară chestiuni de genul: domnule ambasador, conform acordului de acum 80 de ani, în relaţia dintre noi, problema respectivă are următorul tratament. Să iei un om care are un business cu camioane, cu ceea ce o avea, şi să-ţi imaginezi că poate face diplomaţie, este o copilărie pur şi simplu. Deci nu poţi să selectezi un împuternicit în felul acesta.
Jurnalistă: Cum credeţi că arată pentru administraţia Trump, pentru Donald Trump, şi în contextul acestui război al taxelor, în contextul în care Donald Trump îşi doreşte o revoluţie la scară largă, toată mutarea, mişcarea pe care o vedem pe scena politică românească? Şi vă întreb asta şi în contextul în care mergem mai profund cu această întrebare: dacă relaţiile dintre Statele Unite şi România sunt, în vreun fel, şubrezite? Putem să ne gândim că e nevoie de un astfel de personaj să meargă să discute cu administraţia Trump şi nu mergem pe calea diplomatică, aşa cum este tradiţional?
Traian Băsescu: Ca să facem chestiunea asta pe o cale cu emisar special, întâi desfiinţăm Ministerul de Externe, închidem Ambasada de la Washington şi căutăm un băiat care merge la petreceri cu ştaif la reşedinţa privată a domnului Trump şi, de la petrecerile astea cu ştaif, rezolvăm problemele României?!
Când îţi negi propriul sistem diplomatic şi numeşti un personaj fără pregătire diplomatică, nu faci decât să te penibilizezi nu numai în faţa Statelor Unite, dar şi în faţa tuturor statelor care au ambasade la Bucureşti. Gândiţi-vă că, vineri, toate aceste ambasade au transmis la ei acasă că România, în relaţia cu Statele Unite, a numit un împuternicit al prim-ministrului. Toţi se întreabă: s-a desfiinţat Ministerul de Externe? Nu mai au preşedinte? Care-i taina acestei acţiuni? Ea arată ca o acţiune neprofesionistă.
Să nu facem confuzii. Eu nu spun că ar trebui desfiinţate instituţiile, dimpotrivă. Spun în mod ironic că în cazul în care ai o asemenea acţiune, în care substitui Ministerul de Externe şi Ambasada cu un emisar al premierului, n-ai decât o soluţie: să recunoşti că poţi să desfiinţezi instituţiile astea clasice. Or, nu suntem în această situaţie, iar emisarul nu are calificarea ca să substituie un diplomat de meserie.
Jurnalistă: Dar declaraţiile rămân totuşi foarte grave, cele făcute de Dragoş Sprînceană aseară, chiar aici la Digi24.
Traian Băsescu: Da. Atât timp cât spui că America trebuie să aştepte să plece Bolojan, că se va schimba politica... Or, noi avem o politică fermă în ceea ce priveşte relaţia cu Ucraina şi, de asemenea, am văzut că Dragoş Sprînceană este incomodat de relaţia pe care România o are cu Franţa. Ar trebui să-i aducem aminte domnului Sprînceană că România are un parteneriat strategic cu Franţa la fel de puternic ca cel cu Statele Unite. Că el s-a văzut mai puţin, este pentru că Franţa, fiind în Uniunea Europeană, la nivelul de şef de stat întâlnirile sunt la fiecare trei luni, şi, când au câte o problemă, o rezolvă. Dar uitaţi-vă că Franţa este cea care a trimis masiv trupe în România, în baza de la Cincu.
Jurnalistă: Acum, premierul Marcel Ciolacu azi a menţionat puţin mai devreme că se dezice de aceste declaraţii cu jumătate de gură. Ce ar trebui să facă mai departe premierul Ciolacu?
Traian Băsescu: Să anunţe că domnul Dragoş Sprînceană nu are niciun fel de delegare de competenţă din partea dânsului.