Barack Obama acuzat de spionarea opoziţiei

Un nou episod în conflictul din Washington - Donald Trump acuză fosta administraţie că ar fi ascultat telefoanele Turnului Trump în luna octombrie. Învinuirea, dacă este dovedită, ar putea reprezenta un nou scandal Watergate în istoria americană.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.03.2017

Peste weekend preşedintele american Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că administraţia Obama ar fi abuzat de autoritatea sa executivă pentru a spiona telefonul actualului preşedinte Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Învinuirile lui Trump, dacă se dovedesc adevărate, ar putea reprezenta un nou Watergate al istoriei americvane, mai ales având în vedere sprijinul pe care l-a acordat Barack Obama candidatlui democrat Hillary Clinton în campania rezidenţială.

Trump nu a furnizat nicio dovadă pentru a confirma învinuirile pe care le aduce şi care au fost respinse în mod categoric de purtătorul de cuvânt al lui Obama precum şi de politicienii democraţi.

Senatorul republican Marco Rubio, care se află în Comitetul pentru Informaţii al Senatului, a declarat că administraţia de la Casa Albă va trebui să clarifice la ce anume s-a referit Trump atunci când a susţinut că Obama ar fi monitorizat convorbirile din Trump Tower în timpul alegerilor prezidenţiale.

Legiuitorii ambelor partide cer Case Albe dovezi pentru a confirma acuzaţiile lui Trump, din moment ce preşedinţii nu dispun de puterea de a ordona supravegherea persoanelor fizice care nu deţin funcţii oficiale sau publice.

James Clapper, fostul director al serviciilor naţionale de informaţii în timpul administraţiei Obama, a declarat că nu au fost desfăşurate niciun fel de activităţi de spionare a lui Trump în calitate de candidat şi nici împotriva campaniei sale.

“Neg absolut acest lucru”, a declarat Clapper în timpul unui interviu televizat. Clapper a părăsit Casa Albă când Trump a fost investit oficial în 20 ianuarie.

Dar Sean Spicer, secretarul de presă al Casei Albe, a cerut Congresului să ancheteze rapoarte “foarte tulburătoare” privind desfăşurarea de “investigaţii, potenţial motivate politic, cu puţin timp înaintea alegerilor din 2016”. Spicer nu a răspuns cererilor pentru citarea acelor rapoarte.

Spionaj. Trump Tower

Trump a declarat că spionarea telefonică a avut loc în octombrie 2016 la Trump Tower, zgârie-norul din New York City unde şi-a condus campania şi unde a funcţionat chiar şi în perioada de tranziţie către preşedinţie.

“Preşedintele Donald J. Trump cere, ca parte a investigaţiei asupra activităţii ruşilor, comitetelor congresionale de informaţii să îşi exercite autoritatea de monitorizare pentru a determina dacă s-a abuzat în 2016 de puterile investigative ale ramurii executive”, a mai precizat Spicer.

Criticii au criticat acuzaţiile lansate de noul preşedinte american, susţinând că nu sunt altceva decât o campanie de defăimare ce urmăreşte să devieze atenţia publică de la investigaţiile asupra presupuselor legături între Kremlin şi campania prezidenţială a lui Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor