UE trebuie să reintroducă vizele pentru cetăţenii americani, susţin europarlamentarii
alte articole
Parlamentul European a cerut joi organismului executiv al UE să reintroducă vizele pentru cetăţenii americani “într-un interval de două luni”, citând eşecul Washingtonului de a furniza o reciprocitate deplină în privinţa vizelor.
Europarlamentarii au adoptat o rezoluţie care cere Comisiei Europene să impună cetăţenilor americani vize de călătorie până în luna mai, înaintea sezonului turistic care este în mod tradiţional aglomerat.
“Lipsa reciprocităţii în privinţa vizelor afectează cel puţin 14% dintre cetăţenii UE, şi anume cetăţenii din Bulgaria, România, Croaţia, Cipru şi Polonia, precum şi unii cetăţeni UE cu dublă cetăţenie”, a susţinut vicepreşedinta grupului ALDE, Filiz Hiusmenova, într-o declaraţie acordată după votul în Parlamentul European.
“Este momentul în care comisia să dea dovadă de voinţă politică şi forţă administrativă, nu doar pentru protejarea drepturilor acestor cetăţeni, dar şi pentru reconfirmarea puterii şi unităţii Uniunii Europene pe scena internaţională”, a adăugat ea.
Totuşi, o încercare parlamentară similară a eşuat în 2014, după ce Bruxelles-ul a permis expirarea acelui termen limită fără să ofere răspuns.
Comisia a declarat că oficialii europeni au contactat Administraţia preşedintelui american Donald Trump, făcând presiuni pentru a stabili o reciprocitate deplină în materie de vize.
“Vom raporta în privinţa progresului suplimentar realizat înainte de sfârşitul lunii iunie şi vom continua să lucrăm îndeaproape atât cu Parlamentul cât şi cu Consiliul European”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Oficialii europeni au declarat că speră să rezolve problema în cadrul unei întâlniri ministeriale UE-SUA ce a fost programată a avea loc în 15 iunie.
Bruxelles-ul a fost ezitant în privinţa reintroducerii restricţiilor de călătorie pentru cetăţenii americani, care reprezintă un segment mare al turiştilor şi persoanelor care călătoresc în interes de serviciu sau afaceri în blocul european.