Băncile britanice vor folosi ADN-ul clienţilor lor pentru autentificare biometrică

(Captură Foto)

Două treimi dintre clienţii băncilor britanice consideră tehnologia biometrică mai sigură decât numele de identificare (username) şi parola pentru autentificare în sistemul bancar, şi un sfert sunt pregătiţi să furnizeze date despre ADN-ul lor pentru scopuri legate de identificare, susţine website-ul Computer Weekly.

Autentificarea biometrică ar putea schimba percepţia că, atunci când lucrurile sunt mai uşor de realizat, ele sunt mai puţin sigure. În acelaşi timp, companiile ce oferă servicii financiare vor trebui să investească în această tehnologie sau riscă să îşi piardă clienţii, conform unui raport publicat de Telstra, o companie care furnizează servicii de telecomunicaţii.

Pe măsură ce tot mai mulţi oameni folosesc aplicaţiile bancare de pe platformele de telefonie mobilă, cu promisiunea unor servicii imediate pe baza amprentelor, aceştia nu mai doresc să tasteze în mod constat username-ul şi parola. Ecranele tactile mici ar putea îngreuna puţin această sarcină.

Telstra a descoperit că, în Marea Britanie, două treimi dintre clienţi consideră că tehnologiile de identificare – precum recunoaşterea facială, a vocii, a amprentelor şi a irisului – sunt mult mai sigure decât parolele şi vor ajuta la reducerea riscurilor pentru fraudă. Un total de 32% dintre participanţii la sondajul britanic au declarat că au experimentat furtul de identitate direct sau indirect, comparativ cu media globală de 38%.

Două cincimi (40%) dintre respondenţii din jurul lumii care au experimentat furtul de identitate au declarat că vina aparţine în principal sau în totalitate companiilor care le-au administrat datele. Aproape două treimi (63%) dintre respondenţi au declarat că îşi vor schimba furnizorul de servicii, precum banca lor, dacă ar experimenta direct un furt de identitate, iar 54% au declarat că îşi vor schimba banca chiar dacă ar experimenta în mod indirect acest furt.

Utilizatorii îşi pierd încrederea în parole

“În ultimele şase luni am discutat cu clienţi şi bănci din întreaga lume, încercând să înţeleg cum relaţia noastră cu smartphone-ul propriu afectează relaţia pe care o avem cu instituţiile financiare”, a declarat Rocky Scopelliti, director al departamentului industriei globale pentru servicii bancare, financiare şi de asigurări din cadrul Telstra.

“Am descoperit că, atunci când vine vorba de aplicaţiile bancare mobile, clienţii nu mai cred doar în securitatea oferită de parole şi username-uri”, a declarat Scopelliti.

Băncile investesc în tehnologiile biometrice ca răspuns la acest tip de atitudine, prezentă în special în rândul grupurilor de utilizatori mai tineri. Cercetările efectuate de Visa Europe au descoperit că 75% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani au declarat că nu au nicio problemă cu utilizarea securităţii biometrice iar 69% se aşteaptă ca procesul să fie mai rapid şi mai uşor decât cel care implică o parolă sau un cod Pin.

Cercetările efectuate în 2014 de Intelligent Environments au descoperit că 52% dintre clienţi doresc ca băncile să integreze scannere cu amprente în aplicaţiile bancare digitale. Această cerinţă a fost cea mai populară, fiind urmată de scannerele de iris (33%), recunoaştere facială (30%), autentificarea pe baza electrocardiogramei (29%) şi verificarea vocii (27%).

În septembrie 2014, Barclays a anunţat planuri pentru lansarea cititoarelor biometrice pentru autentificarea clienţilor. Tehnologia a fost dezvoltată cu ajutorul Finger Vein Authentication Technology de la Hitachi, cunoscută şi sub numele de VeinID, conform Computer Weekly.

Totuşi, opozanţii acestor tehnologii, precum şi susţinătorii teoriilor conspiraţiei, consideră că aceste măsuri nu sunt cu mult mai sigure şi că, de fapt, vor uşura şi mai mult munca hackerilor şi infractorilor cibernetici. În acelaşi timp, ei susţin că guvernele vor putea să implementeze un control mai strict asupra cetăţenilor lor şi să le restricţioneze libertăţile şi dreptul la intimitate şi securitate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.