Atac cibernetic fără precedent împotriva unei companii americane de asigurări de sănătate


Hackerii au atacat compania de asigurări de sănătate Anthem Inc din SUA.
Hackerii au atacat compania de asigurări de sănătate Anthem Inc din SUA. (Captură Foto)

Compania de asigurări de sănătate Anthem Inc, care are aproape 80 de milioane de clienţi americani, a declarat miercuri seara că hackerii i-au compromis una dintre bazele sale de date şi au furat informaţii personale legate de foşti sau actuali consumatori şi angajaţi.

Numărul doi în industria asigurărilor de sănătate în SUA, Anthem a declarat că atacul cibernetic nu pare să fi implicat informaţii medicale sau detalii financiare precum cărţi de credit sau numere de conturi la bănci, a raportat The Guardian.

Informaţiile accesate în timpul acestui atac cibernetic foarte sofisticat au inclus nume, zile de naştere, numere de asigurare socială, adrese de domiciliu, adrese de email sau informaţii de angajare, incluzând date privind veniturile, a declarat compania.

Anthem a declarat că a depus imediat toate eforturile pentru a închide vulnerabilitatea din sistemul de securitate şi a raportat atacul Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Firma de securitate cibernetică FireEye Inc a declarat că a fost angajată pentru a ajuta Anthem la investigarea atacului.

Compania nu a făcut cunoscut numărul clienţilor sau angajaţilor care au fost afectaţi, dar Wall Street Journal a raportat că se suspectează că au fost furate datele a câteva zeci de milioane de oameni, devenind astfel cel mai mare atac cibernetic din sectorul asigurărilor de sănătate.

Atacul informatic a fost descoperit chiar de companie, acesta fiind unul dintre rarele cazuri în care un atac la scara largă este identificat prin mijloace interne mai degrabă decât să fie raportat de o parte terţă, potrivit unui oficial din cadrul Mandiant, o companie de securitate informatică.

“Acest atac ne aduce aminte de ameninţările continue cu care ne confruntăm şi de nevoia ca Congresul SUA să ia măsuri severe pentru înlăturarea barierelor legale în vederea împărtăşirii informaţiilor cu privire la ameninţările cibernetice”, a declarat miercuri republicanul Michael McCaul, preşedinte al Comitetului pentru Securitatea Internă.

FBI-ul a avertizat în august 2014 că firmele şi companiile din industria sănătăţii sunt vizate de hackeri.

Deseori, furtul “identităţii medicale” nu este observat imediat de pacienţi sau doctori, oferind criminalilor ani de zile pentru a se folosi de aceste date. Din acest punct de vedere datele medicale sunt şi mai valoroase decât cărţile de credit, care sunt anulate rapid de către bănci după ce este identificată frauda.

Experţii în securitate susţin că hackerii vizează tot mai mult industria sănătăţii americane, în cadrul căreia multe companii încă folosesc sisteme de calculatoare învechite care nu dispun de cele mai moderne măsuri de securitate.

Anthem a declarat că va trimite o scrisoare şi un email tuturor persoanelor ale căror informaţii au fost depozitate în baza de date hackuită. De asemenea, compania va crea un website informaţional şi va oferi un serviciu de monitorizare a datelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe