Ce mai face Big Broter - identificarea amprentei vocale generează temeri privind intimitatea

(Departmentul de Apărare a SUA)

Rapida dezvoltare a tehnologiei de amprentare vocală – folosită pentru a identifica oamenii pe baza vocii lor – a iscat temeri din partea grupurilor ce luptă pentru dreptul la intimitate, care văd această tehnologie ca o posibilă viitoare linie de front în lupta contra supravegherii publice exagerate desfăşurată de guvernele lumii.

Un sondaj realizat de Associated Press asupra identificării biometrice a vocii, echivalentul verbal al amprentelor, a descoperit că tehnologia este deja larg utilizată. Sondajul a estimat că peste 65 de milioane de amprente vocale au fost deja înregistrate în bazele de date ale corporaţiilor şi guvernelor din jurul lumii.

Scara uriaşă de folosire a acestei tehnologii a surprins experţii în supraveghere digitală. “Aceste date sugerează că există o nouă unealtă biometrică majoră care este folosită fără prea multe dezbateri publice”, a declarat Jay Stanley, expert la Uniunea Americană a Libertăţilor Civile, citat de un articol AP.

El a adăugat că folosirea amprentelor vocale de către companii pentru a contracara frauda îşi are beneficiile sale, dar acel lucru vine cu nişte costuri.

Printre acele implicaţii se numără şi posibilitatea ca exprimarea sub anonimat să fie ameninţată. Câteva servicii de telefonie se bazează pe garantarea intimităţii abonaţilor – de exemplu, liniile de urgenţă pentru infracţiuni şi crime administrate de poliţie, serviciile de consiliere şi numerele la care victimele violenţelor domestice sau ale altor forme de abuzuri sunt îndemnate să sune, acestor persoane promiţându-li-se că identităţile lor nu vor fi compromise.

Avocaţi seniori ai Electronic Frontier Foundation (EFF), au declarat că identificarea biometrică a vocii ar putea fi folosită pentru a indica inclusiv locaţia persoanelor. Există deja discuţii despre plasarea senzorilor de voce în spaţii publice şi EFF a declarat că senzori multipli ar putea fi triangulaţi pentru a identifica persoane şi a specifica locaţia acestora.

“Chiar şi acolo unde tehnologia nu a fost proiectată pentru a trage cu urechea sau a urmări oamenii, ea ar putea să-i identifice şi să îi asocieze cu o locaţie”, a spus el.

Sondajul AP a descoperit că un număr de companii financiare şi de altă natură au adoptat deja cu entuziasm identificarea biometrică a vocii. Un director al Băncii Berclays a declarat că “sentimentul general este acela că identificarea biometrică a vocii va fi un standard de facto în următorii doi sau trei ani.”

Câteva guverne, în frunte cu Turcia unde compania de telefonie mobilă Turkcell a înregistrat amprentele vocale a 10 milioane de oameni, au acceptat de asemenea să intre în joc.

Pentru companii, marea atracţie a amprentelor vocale este aceea de a putea urmări consumatorii în timp ce se deplasează dintr-un magazin într-altul prim mall-uri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură