Studenţii suedezi au inventat sistemul biometric de plată: achiţi cu palma

Sistemul Palm Pay inventat de stundeţii suedezi.
Sistemul Palm Pay inventat de stundeţii suedezi. (youtube.)

Un grup de studenţi din cadrul Universităţii Lund, Suedia, au dezvoltat un sistem biometric de plată foarte uşor de folosit, notează Euronews.

Acesta funcţionează prin atingerea senzorilor cu palma plătitorului şi tastarea unui cod format din patru cifre din numărul de telefon. Ideea, denumită Quixter, a fost născocită de către Fredrik Leifland, un student la inginerie care voia să facă plăţile mai rapide şi mai sigure.

”Mi-a venit ideea când aşteptam într-un supermarket. Am realizat că partea care durează cel mai mult în procesul de cumpărare este plata şi m-am gândit că trebuie să fie o metodă mai rapidă de a face asta”, a declarat Leifland.

Un scaner infraroşu identifică structura unică a venelor din mâna fiecărei persoane. Tehnologia nu este nouă: în Japonia a fost folosită cu mulţi ani înainte, acum fiind utilizată pe scară largă pentru a identifica oamenii.

Quixter ar fi prima companie care foloseşte tehnologia într-un sistem de plată.

”Este foarte convenabil şi nu trebuie să cari banii cu tine tot timpul. Aici în campus nu prea se găsesc bancomate şi ar fi grozav să plăteşti cu palma – este foarte repede”, a spus un student.

Sistemul este mai sigur decât cel care foloseşte amprentele degetelor, şi evită problemele care apar la clonarea cardului, spune Leifland.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie