China îşi creşte investiţiile pentru domeniul războiului cibernetic

Guvernul chinez îşi măreşte semnificativ investiţia în programele de război cibernetic iar oficialii serviciilor americane de informaţii susţin că aceasta este o încercare majoră de a concura cu capabilităţile cibernetice militare superioare ale SUA, conform Washington Free Beacon.
(Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Popescu
05.04.2015

Guvernul chinez îşi măreşte semnificativ investiţia în programele de război cibernetic iar oficialii serviciilor americane de informaţii susţin că aceasta este o încercare majoră de a concura cu capabilităţile cibernetice militare superioare ale SUA, conform Washington Free Beacon.

Conform oficialilor americani, acest proces implică o realocare pe termen lung şi la scară mare a resurselor Chinei care este considerată, alături de Rusia, ca fiind una dintre cele mai capabile state ale lumii în privinţa desfăşurării unui război cibernetic.

“Deţinem în prezent date care sugerează că Beijingul a redirecţionat cu aproximativ 20 până la 30% mai multe fonduri către sectorul cibernetic decât a făcut-o în anii anteriori”, a declarat un oficial american familiar cu detaliile programului chinez pentru război cibernetic, adăugând că armata chineză are o strategie pe termen lung pentru a-şi intensifica eforturile în acest sector.

Oficiali americani, care îşi păstrează anonimatul, au declarat că amplificarea majoră a eforturilor chineze a fost declanşată după ce liderii chinezi au realizat că programele lor militare cibernetice se află în urma celor americane în mai multe aspecte esenţiale.

Deşi nu s-a putut afla ce sumă cheltuie Armata de Eliberare a Poporului (AEP) pe programul cibernetic, unii analişti privaţi au evaluat că această sumă poate fi cuprinsă între câteva sute de milioane şi câteva miliarde de dolari.

Dar republicanul american Mike Pompeo a declarat că statul chinez, prin intermediul AEP, a dezvoltat unele dintre cele mai sofisticate capabilităţi cibernetice din lume. “Ei [regimul chinez n.r.] au furat proprietăţi intelectuale în valoare de sute de miliarde de dolari de la companiile americane şi încă continuă acest furt. Chinezii şi-au îmbunătăţit capacitatea de a desfăşura atacuri cibernetice masive şi continuă să considere această armă drept o unealtă esenţială în arsenalul lor.”

Creşterea cheltuielilor în sectorul războiului cibernetic face parte din ceea ce armata chineză îl numeşte programul său pentru “un război informaţional”, acest aspect fiind evidenţiat în cel mai recent buget chinez al apărării, dezvăluit la începutul lunii martie.

Guvernul chinez a anunţat în 4 martie că în acest an cheltuielile pentru apărare vor creşte cu 10% faţă de bugetul anului trecut, ajungând la 143,6 miliarde de dolari.

Cifra oficială, totuşi, exclude cheltuielile Chinei pentru forţele nucleare strategice, importurile de arme străine, programele militare spaţiale şi programele militare de cercetare şi dezvoltare. Institutul Internaţional din Stockholm pentru Cercetarea Păcii estimează că, de fapt, cheltuielile chinezilor în sectorul apărării ar putea fi cu 55% mai mari decât cifrele oficiale, arată Washington Free Beacon.

De asemenea, extinderea programelor chineze pentru război cibernetic a avut loc după o întâlnire în septembrie 2014 a membrilor Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, când liderul chinez Xi Jinping a cerut adoptarea unei noi strategii informaţionale pentru război.

Conform televiziunii chineze de stat, preşedintele Xi Jinping, a încurajat armata să îşi schimbe mentalitatea fixată pe războiul mecanizat şi să creeze un concept de război informaţional, în condiţiile în care China înfruntă tensiuni tot mai mari din partea altor ţări datorită unor chestiuni legate de spionaj.

De asemenea, Xi a cerut armatei ţării să depună mai multe eforturi pentru a contracara ameninţările netradiţionale la securitatea naţională, inclusiv ameninţări economice, şi pentru a amplifica operaţiunile militare comune între regiunile militare chineze cu scopul de a extinde capacităţile de luptă.

Atacurile cibernetice desfăşurate de armata chineză asupra reţelelor de calculatoare ale sectoarelor americane guvernamentale şi private au forţat Departamentul de Justiţie al SUA să pună sub acuzare 5 hackeri din Armata de Eliberare a Poporului la 1 mai 2014.

În timp ce programele Chinei privind războiul şi spionajul cibernetic sunt secrete, articolele publicate de armata chineză au oferit unele indicii asupra poziţiei Beijingului în privinţa acestui subiect.

“Se anticipează că în viitorul apropiat este foarte probabil să se ajungă în situaţia în care războiul cibernetic va asista sau chiar va înlocui armele de foc convenţionale în cadrul războaielor moderne şi viitoare”, conform unei lucrări tehnice publicate în 1 octombrie 2013 în Jurnalul Chinez pentru Ştiinţă Militară.

De asemenea, atacurile cibernetice nu sunt limitate doar la personalul militar ci pot fi desfăşurate chiar şi de către hackeri civili sau în format anonim pentru a complica eforturile de a răspunde la astfel de atacuri, conform Washington Free Beacon.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor