Israelul ia în considerare emiterea unei monede digitale
alte articole
Apariţia bitcoin-ului şi a altor criptovalute i-a determinat pe unii economişti să prezică faptul că monedele digitale ar putea fi utilizate într-o zi bună zi în întreaga economie, fiind create de băncile centrale.
Potrivit Reuters, o sursă a Băncii Israelului a spus că orice monedă digitală introdusă de banca centrală a ţării ar fi centralizată, sigură şi ar respecta reglementările din domeniul prevenirii si combaterii spălării banilor si finanţării actelor de terorism - spre deosebire de bitcoin şi alte criptovalute ce sunt descentralizate şi a căror valoare a oscilat adesea puternic. Se spune că, dacă Israel îşi va duce planul la îndeplinire, moneda digitală nu ar fi bitcoinul, ci un shekel digital supravegheat de Banca Israelului.
Criptovalutele permit părţilor să tranzacţioneze plăţile direct fără un intermediar central, cu ajutorul tehnologiei care utilizează un registru comun ce verifică, înregistrează şi soluţionează tranzacţiile în câteva minute.
Guvernul israelian a încercat să limiteze cantitatea de numerar din economie de câţiva ani, economia neagră fiind estimată la circa 22% din producţia naţională.
Luna trecută, Banca Israelului a publicat o consultare publică care solicită propuneri pentru crearea cel puţin a unei infrastructuri care să sprijine plăţile imediate în Israel, similară cu cele utilizate în Marea Britanie şi Suedia.
Într-un astfel de sistem, iniţiatorul plăţii este debitat imediat şi beneficiarul este creditat într-o perioadă foarte scurtă de timp, potrivit Băncii Centrale, care a mai adăugat că plăţile se vor putea face 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an.
Un sistem de plăţi rapide reprezintă o opţiune, în timp ce "o monedă digitală emisă de o bancă centrală este o altă formă a unui sistem de plăţi avansate, care în prezent nu există", a mai notat sursa.