SUA trece cu tăvălugul peste criptomonede

Bitcoin
Bitcoin (KAREN BLEIER/AFP/Getty Images)

Aproape imediat ce preţul Bitcoin-ului a trecut de 10.000 de dolari, agenţiile americane de reglementare a titlurilor de valoare au început să suprime criptomonedele.

La sfârşitul săptămânii trecute, IRS a câştigat într-o instanţă federală cererea de informaţii privind cont de pe Coinbase, un website care tranzacţionează Bitcoin. Această mişcare ar putea afecta aproximativ 14.000 de deţinători de conturi la Coinbase.

Coinbase susţine că are 13 milioane de utilizatori, depăşind cu mult numărul de conturi de brokeraj al celor de la Charles Schwab Corporation. Şi, în timp ce IRS dorea iniţial acces la datele complete ale tuturor utilizatorilor Coinbase, în cele din urmă a fost de acord cu unele informaţii limitate de la un număr mult mai mic de utilizatori ai website-ului.

Potrivit rapoartelor, IRS va primi informaţii doar despre acele conturi care au trimis, primit, cumpărat sau vândut Bictoin în valoare de 20.000 de dolari în oricare an până în 2013.

Investigatorii IRS vor folosi probabil noile informaţii pentru a lua în vizor şi pentru a judeca un bine-cunoscut inculpat acuzat de evaziune fiscală. După cum a scris Simon Black de pe blogul Sovereign Man:

Haideţi să spunem că aţi cumpărat Bitcoin pentru 1.000 de dolari şi după ce valoarea lui a crescut la 10.000 de dolari, cumpăraţi un bilet de avion, la clasa business, spre Australia, pentru 10.000 de dolari. Când plătiţi compania aeriană cu un bitcoin, tocmai aţi declanşat un operaţiune impozabilă.

IRS vă spune că, practic, v-aţi vândut bitcoin-ul, aţi avut un câştig de 9.000 de dolari şi aţi folosit acel câştig pentru a cumpăra biletul. Ceea ce înseamnă că datoraţi IRS-ului impozitul pe profit pentru 9.000 de dolari.

Aşadar, nu fiţi acel tip. Dacă aţi făcut acest lucru, credeţi-mă, nu doriţi ca IRS să afle”.

Black a mai scris că Congresul şi guvernul federal s-au asigurat că reglementările privind criptomonedele rămân intenţionat neclare pentru ca IRS să poată profita.

La fârşitul săptămânii trecute, Marea Britanie a anunţat, de asemenea, că va suprima criptomonedele, provocând o cădere de scurtă durată a preţurilor la Bitcoin. Agenţiile de reglementare din Londra susţin că monedele non-guvernamentale sunt exploatate de criminali şi cei care doresc să evite plătirea taxelor.