China declanşează un război total împotriva Bitcoinului

(Getty Images)
Andrei Popescu
15.09.2017

“Miracolul economic” al Chinei a fost bazat de jafuri la scară mare organizate de Partidul Comunist pe baza regimului de teroare pe care-l menţine, de crearea unei clase de super-bogaţi, milionari şi miliardari corupţi care să rivalizeze cu SUA sau Rusia.

Campania de epurare politică pornită de preşedintele chinez Xi Jinping în 2013, care a băgat cel puţin 1 milion de oameni în puşcărie - inclusiv (sau mai ales) din rândurile "cremei" comuniste, ultra-corupte - nu este nici ea de natură să liniştească temerile clasei de ciocoime roşie, nou apărută în China.

Astfel că aceşti 1% care şi-au obţinut averile datorita legăturilor de rudenie - aşa numitul capitalism de cumetrie practicat şi în majoritatea ţărilor fost-comuniste din Europa - stiu prea bine că averea lor este supusă mofturilor Biroului Politic.

Iar Biroul, aflat acum sub Xi Jinping, le vrea nu numai loialitatea absolută, ca până în prezent, ci şi capul. Acesta este poate motivul fundamental al scurgerii enorme de capital care loveşte China din 2014 ani, precum şi factorul care a generat apetitul oligarhilor chinezi pentru paşapoarte străine şi valul de scheme dubioase, escrocherii şi speculaţii imobiliare scăpate de sub control care au drept rezultat transferul unei cantităţi uriaşe de bani în străinătate.

După ce autorităţile de la Beijing au început să impună controale drastice de capital în scopul limitaţii exodului de valută, Bitcoin-ul a devenit esenţial pentru evitarea controalelor monetare din China.

98% din volumul tranzacţiilor Bitcoin în cea de-a doua jumătate a anului trecut a fost în Renminbi astfel că nu a fost nicio surpriză atunci când, în luna februarie, Beijingul a îngheţat retragerile de la primele trei burse ale ţării.

Acum, surse anonime au declarat pentru Wall Street Journal că regimul comunist va închide toate bursele interne. Mişcarea are loc la o săptămână după ce China a interzis toate noile oferte iniţiale de monede (unul dintre cele mai populare căi de a atrage investiţii în Bitcoin) pentru criptovalute.

În China există vaste şi profitabile operaţiuni de minerit după criptomonede, atât pentru Bitcoin şi Ethereum cât şi pentru altele. Trei burse chineze – Bitfinex, OkCoin, and BTCC – au constituit peste 45% din piaţa globală în ultimele peste 30 de zile, conform Bitcoinity.org.

S-ar putea ca popularitatea tot mai mare a Bitcoin-ului în China să fi determinat guvernul chinez să înceapă să perceapă această criptomonedă ca o ameninţare la adresa monedei interne, în special în condiţiile în care investitorii chinezi au cumpăt bitcoin şi au pariat împotriva yuanului chinez în 2016.

Sursa anonimă citată de WSJ susţine că motivul pentru presupusa închidere este existenţa unei “prea mari dezordini”, reiterând o declaraţie făcută săptămâna trecută de Banca Centrală a Chinei, care a criticat ofertele iniţiale de monede (OIM) ca fiind o formă neaprobată şi ilegală de finanţare publică.

Mulţi sunt sceptici cu privire la presupusa închidere a burselor interne, incluzându-l pe Bobby Lee, co-fondator şi director general al BTCC. În 8 septembrie, el a postat pe Twitter un sondaj, intrebandu-i pe followeri dacă consideră că ştirile privind închiderea burselor sunt false sau reale; până acum, 83% dintre cei care au votat consideră că este vorba de ştiri false. Şi, în aceeaşi zi, BTCC a postat pe Twitter că bursa opera normal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor