Bitcoin-ul pierde 12% după ce a ajuns la aproape 17.000 USD

(Getty Images)

Preţul Bitcoin-ului – o monedă digitală tot mai populară – a ajuns în tranzacţiile din Asia de vineri dimineaţă la aproape 17.000 de dolari, dar a pierdut 12% după câteva ore, ajungând la 15.000 de dolari.

Bitcoin-ul – care nu este legat de nicio bancă şi niciun guvern – a pierdut 12,6% pe bursa Bitstamp, ajungând la 14.500 USD începând cu ora 0530 GMT, după ce a crescut la un nivel record de 16.666,66 USD, potrivit Reuters.

În timpul săptămânii a avut o creştere de 30%, în condiţiile în care investitorii au dezbătut dacă criptomoneda se află într-o bulă ce este pe cale să explodeze.

Scăderea preţului la cea mai populară investiţie digitală actuală din lume a avut loc pe fondul temerilor tot mai mari privind securitatea sa.

Anterior, compania Nice Hash din Slovenia, specializată în tranzacţii şi minerit, a fost ţinta unui atac cibernetic din cauza Bitcoin, suferind o potenţială pierdere de cel puţin 78 milioane de dolari, a afirmat AFP. Compania a anunţat că furtul a avut loc miercuri dupăce "hackerii cu nivel ridicat de profesionalism din afara Uniunii Europene" au compromis computerul unui angajat pentru a-i accesa sistemele.

Temerile s-au amplificat deja în rândul statelor din cauza potenţialelor ameninţări ale Bitcoin-ului – care va începe să fie tranzacţionat la Chicago Board Options Exchange în acest weekend – la nivelul economiilor naţionale. Coreea de Sud a anunţat că ia măsuri pentru a ţine sub control nebunia generată de moneda virtuală.

Coreea de Sud a declarat vineri că studiază măsuri de reglementare a tranzacţiilor speculative cu criptomonede. În plus, agenţia sud-coreeană de reglementare financiară a exclus utilizarea Bitcoin-ului pentru produse derivate. Decizia interzice în mod efectiv investiţiile în contracte futures ce implică Bitcoin, a precizat Reuters.

Sud-coreenii care au cunoştinte în domeniul hi-tech îşi pariază veniturile şi pensiile pe Bitcoin şi alte monede virtuale, mai scrie în raport. Ţara are doar 50 milioane de locuitori, dar reprezintă o cincime din tranzacţiile globale cu Bitcoin.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul sud-coreean al Justiţiei a declarat că va lua în considerare modalităţi pentru a reglementa schimburile de monede digitale şi va impune penalităţi semnificative pentru infracţiuni care implică astfel de tranzacţii, a mai raportat Reuters.