Bananele: Superalimente extraordinare în combaterea cancerului şi a bolilor de inimă

Delicioase şi hrănitoare, bananele nu sunt doar gustări sănătoase, ci şi excelente în prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, a slăbirii memoriei şi pentru ameliorarea anxietăţii.
Delicioase şi hrănitoare, bananele nu sunt doar gustări sănătoase, ci şi excelente în prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, a slăbirii memoriei şi pentru ameliorarea anxietăţii. (Foto: pixabay.com)

Banana conţine ioni de potasiu din belşug, fibre alimentare, vitamine şi antioxidanţi. Delicioase şi hrănitoare, bananele nu sunt doar gustări sănătoase, ci şi excelente pentru prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, a declinului memoriei şi pentru ameliorarea anxietăţii.

Ce poate face o banană pe zi pentru corpul uman?

1. Prevenirea cancerului

Un raport publicat în International Journal of Cancer în ianuarie 2005 documentează un studiu de 13 ani în Suedia, efectuat pe 61.000 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 76 de ani, care a constatat că femeile care mâncau cel puţin patru banane pe săptămână aveau un risc cu 50% mai mic de cancer la rinichi.

Femeile care mănâncă legume rădăcinoase, cum ar fi morcovi şi sfeclă, au, de asemenea, o incidenţă mai mică a cancerului de rinichi.

Un studiu japonez a descoperit că bananele coapte pot stimula celulele imunitare umane să producă factorul de necroză tumorală (FNT), care poate lupta împotriva celulelor anormale.

Cu cât petele de pe coaja bananelor sunt mai închise la culoare, cu atât mai mare este aportul adus sistemului imunitar. Bananele cu coaja galbenă şi pete întunecate măresc numărul de celule albe din sânge de opt ori mai mult decât bananele cu coaja verde.

O analiză de cercetare publicată în Frontiers in Oncology în 2021 a descris modul în care extractele de banane previn şi combat diverse tipuri de cancer prin reglarea diferitelor căi de conducere a semnalelor celulare. Substanţele chimice botanice din banane pot fi folosite pentru a dezvolta medicamente cu obiective multiple pentru tratamentul cancerului.

2. Prevenirea bolilor cardiovasculare şi neurovasculare

Bananele sunt bogate în magneziu. Magneziul ajută la reducerea riscului de ateroscleroză prin scăderea lipoproteinelor oxidate cu densitate scăzută, din plasmă, cunoscute şi sub numele de colesterol rău. De asemenea, au mult potasiu, care controlează tensiunea arterială şi reglează ritmul cardiac.

Aritmia şi tensiunea arterială crescută sunt simptome ale lipsei de potasiu. Cantitatea potrivită de potasiu poate stabiliza excitabilitatea nervilor şi a celulelor musculare în limitele normale, menţinând inima în stare de funcţionare corectă.

Un raport publicat în European Heart Journal în 2022 descrie un studiu efectuat timp de 19 ani şi jumătate pe 11.267 de bărbaţi şi 13.696 de femei, care a constatat că cei cu cel mai mare aport de potasiu au avut un risc cu 13% mai mic de boli cardiovasculare decât cei cu cel mai mic aport de potasiu.

Riscul de apariţie sau recurenţă a bolilor cardiovasculare a fost cu 11% mai mic la femei şi cu 7% la bărbaţi.

Cercetarea a indicat faptul că un consum mai mare de alimente bogate în potasiu poate preveni bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale, în special la femei.

Bananele conţin, de asemenea, o mulţime de fibre alimentare solubile în apă, care sunt esenţiale pentru prevenirea bolilor de inimă.

Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine în 2003 a arătat că un consum de alimente bogate în fibre, cum ar fi bananele, poate preveni bolile de inimă. La studiu au participat peste 9.700 de adulţi americani. Pe parcursul anilor de monitorizare, cercetătorii au descoperit că riscul de boli coronariene şi de boli cardiovasculare a fost redus cu 12% şi, respectiv, 11% la cei care au consumat cele mai multe fibre pe zi (în medie 20,7 grame), în comparaţie cu cei care au mâncat cele mai puţine (în medie 5,9 grame).

Persoanele cu cel mai mare consum zilnic de fibre hidrosolubile au înregistrat, de asemenea, o scădere a riscului de boli de inimă, cu 15%. Rata mortalităţii cauzate de bolile coronariene a fost redusă cu 24%, iar şansele de a se îmbolnăvi de inimă au scăzut cu 15%.

Acest grup special de participanţi a avut, de asemenea, cu 10% mai puţine şanse de a dezvolta boli cardiovasculare, iar rata mortalităţii prin boli cardiovasculare a scăzut, de asemenea, cu 12%.

3. Prevenirea pierderii memoriei

Bananele sunt o sursă excelentă de vitamina B6. Vitamina B6 reglează nivelul de homocisteină din sânge, îmbunătăţind capacitatea cognitivă.

Într-un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition în martie 1996, cercetătorii de la Universitatea Tufts din Boston au efectuat teste cognitive pe 70 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 54 şi 81 de ani.

Aceştia au constatat că subiecţii cu niveluri mai ridicate de vitamina B6 au obţinut rezultate mai bune la două teste de memorie.

Cercetările arată că un consum de fructe bogate în potasiu îi ajută pe elevi să-şi îmbunătăţească concentrarea şi să studieze mai eficient. O şcoală din Anglia a ajutat 200 de elevi să treacă un examen, dându-le banane la micul dejun, în pauză şi la prânz pentru a le spori puterea creierului.

4. Reglarea emoţională, ameliorarea anxietăţii şi a depresiei

Bananele conţin triptofan, pe care corpul uman îl poate transforma în serotonină. Serotonina poate relaxa organismul, poate ameliora anxietatea şi poate induce sentimentul de bucurie.

Bananele conţin, de asemenea, vitaminele B, care joacă un rol vital în sistemul nervos uman, deoarece coenzimele coordonează reacţiile chimice din organism.

Un studiu publicat în revista Human Psychopharmacology: Clinical & Experimental din 2022 a documentat efectele unor doze mari de vitamina B6 asupra a 478 de participanţi.

Studiul clinic a constatat că dozele mari de consum de vitamina B6 pot reduce anxietatea şi depresia.

Un alt studiu, publicat în Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences în 2017, a subliniat că pulpa şi coaja de banană au funcţii anti-anxietate, anti-depresie şi de îmbunătăţire a memoriei, probabil datorită efectelor lor antioxidante.

Unele persoane ar trebui să evite să mănânce banane în exces

Persoanele cu boli de rinichi

Funcţia metabolică a potasiului este anormală la pacienţii cu nefrită acută şi cronică, insuficienţă renală şi alte boli de rinichi, dacă aceştia consumă prea multe alimente bogate în potasiu, ca urmare, pot apărea hiperpotasemia şi simptome precum slăbiciune musculară, somnolenţă şi ritm cardiac lent. Fundaţia Naţională pentru Boli Renale din SUA sugerează ca pacienţii cu boli renale să evite bananele şi să mănânce în schimb mere.

Diabeticii

Conţinutul de zahăr al bananelor este ridicat. Persoanele cu diabet ar trebui să fie atente la cantitatea pe care o consumă.

Potrivit Departamentului de Agricultură al SUA, 100 de grame de banane conţin aproximativ 15,8 grame de zahăr.

Cu toate acestea, deoarece bananele conţin mai multe fibre şi amidon rezistent pe care corpul uman nu le poate absorbi, indicele lor glicemic nu este ridicat, astfel că nu vor provoca o creştere bruscă a glicemiei.

Potrivit Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii Harvard, indicele glicemic al bananelor coapte este de 51. Indicele glicemic al bananelor semimature este de doar 42, dar este totuşi mai mare decât cel al merelor, care este de aproximativ 36.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură