Banana roşie, răcoritoare cu gust dulce şi delicat

Mici, cu coaja roşie, pulpa având nuanţe de culoare de la galben la roşiatic şi minunat de dulce, delicată şi răcoritoare. Aceasta poate fi o descriere personală a bananelor roşii din Insulele Canare.
Banane roşii
Banane roşii (screenshot tramite video Youtube)

Numele său ştiinţific este Musa acuminata deşi în America de Sud este cunoscută sub numele de: banana roşie, tafta sau banana roz, printre altele. În Europa este cunoscută sub numele de banană cubaneză sau banană de culoare bordo (roşu-închis), în timp ce în Statele Unite sunt dezbătute două nume: banana roşie sau dacca roşie.

Există mai multe soiuri de banane, unele dintre ele fiind puţin cunoscute de noi.

Clasificarea bananelor a constituit mult timp o problemă pentru taxonomişti datorită modului în care, iniţial, Linnaeus a clasificat bananele în două specii (în principal pe baza modului lor de consum): Musa sapientum pentru bananele folosite ca fructe şi Musa paradisiaca pentru plantani. Cu toate acestea, această clasificare simplistă s-a dovedit inadecvată pentru a face faţă numărului mare de soiuri (majoritatea sinonime) care există în centrul diversităţii bananelor, Asia de Sud-Est.

Fructe din patru soiuri de banane diferite
Fructe din patru soiuri de banane diferite (wikipedia.org)

Ernest Cheesman a descoperit pentru prima dată că Musa sapientum şi Musa paradisiaca, descrise de Linnaeus, erau de fapt cultivare şi descendenţi ai două specii sălbatice cu seminţe, Musa acuminata şi Musa balbisiana. Cercetătorii Norman Simmonds şi Ken Shepherd în 1955 au propus sistemul nomenclatural bazat pe genom. Acest sistem elimină practic toate dificultăţile şi inconsecvenţele sistemului nomenclatural bazat pe Musa sapientum şi Musa paradisiaca. Dar Musa paradisiaca este recunoscută de unii cercetători, fapt care creează o anumită confuzie (sursă). Cele mai mari zone producătoare se află în Africa de Est, Asia, America de Sud şi Emiratele Arabe Unite.

Indiferent de părerile specialiştilor, cu siguranţă bananele roşii provoacă curiozitatea

Pot fi gustate la fel ca bananele galbene, adică decojite şi servite ca gustare sau ca desert gustos după mese. Sunt mici, cu coaja roşie, pulpa având nuanţe de culoare de la galben la roşiatic şi minunat de dulce, delicată şi răcoritoare (aceasta poate fi o descriere personală a bananelor roşii din Insulele Canare).

Banane roşii
Banane roşii (Mioara Stoica/Epoch Times)

Care este punctul optim de maturare?

Deoarece suntem neofiţi în acest gen de fructe, este probabil să avem nevoie de câteva linii directoare pentru a şti când sunt coapte şi gata de consum. Deci, când banana cavendish începe să devină galbenă, ştim că o putem mânca, dar cum procedăm cu cea roşie? Când ne putem scufunda dinţii în pulpa lor delicioasă?

Punctul optim pentru a face acest lucru este atunci când pielea sa capătă o culoare maroniu roşiatic, practic bordo. O diferenţă fundamentală faţă de bananele galbene este că nu devin moi atunci când devin extrem de mature. Îşi păstrează textura, iar gustul lor se apropie de cel al pepenelui galben.

Mulţi afirmă că au gust de căpşuni şi fac o mare publicitate oferindu-le spre vânzare ca bananele-căpşuni. Personal nu am constatat acest lucru. Nu au nimic de-a face cu căpşunile, în afară de culoarea roşie.