Cutia curiozităţilor: Lucruri stranii, tradiţii specifice anumitor ţări

Hotel închisoare Karosta, Letonia (booking.com)
Simona Milea
19.06.2020

Câte ţări, tot atâtea tradiţii şi lucruri interesante, amuzante. Cu toată dorinţa de a cunoaşte, realizăm că nu ştim o sumedenie de lucruri despre mediul înconjurător şi că lumea fascinantă în care trăim ne poate surprinde oricând.

Henry Miller spunea: „Lumea nu a fost creată pentru a fi ordonată, căci ea este ordinea întruchipată. Este de datoria noastră să fim la unison cu ordinea ei”.

Vă invităm să citiţi câteva informaţii menite să vă stârnească curiozitatea sau zâmbetul şi care ne-ar putea schimba percepţia asupra lumii în care trăim.

- Monaco poate fi vizitat în numai 52 de minute, potrivit Google Maps.

- Muntenegru nu a avut niciodată monedă proprie; înainte utiliza marca germană şi după ce a apărut euro l-a adoptat, chiar dacă nu face parte din Uniunea Europeană.

- Arabia Saudită este cea mai mare ţară în care nu există niciun râu. În această ţară, atunci când o femeie vrea să călătorească, trebuie să aibă permisiunea soţului ei.

- Cel mai lung cuvânt german este Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft.

- Sultanul din Brunei deţine în faimosul său palat 1.500 de camere şi 257 de băi.

- În Afganistan, toţi cei care au numărul 39 înmatriculat la maşină vor fi insultaţi, deoarece acest număr este legat de prostituţie.

- Cangurii şi emu sunt portretizaţi pe stema ţării. Aceste animale nu pot merge cu spatele şi de aceea Australia a ales ca acestea să o reprezinte pentru a sugera că ţara nu poate merge decât înainte. În Australia există cel mai lung gard din plasă din lume, numit „gardul dingo” de 5.412 km, care este mai lung decât Marele Zid Chinezesc. El a fost construit pentru a proteja turmele de oi din regiune.

- Majoritatea amprentelor de dinozaur au fost găsite în Lesoto.

- Argentina este ţara cu cei mai mulţi psihologi pe cap de locuitor.

- În Bulgaria oamenii dau din cap în sus şi-n jos pentru a spune „nu” şi scutură capul de la stânga la dreapta pentru a spune „da”.

- Brazilienii au un hobby ciudat: au baruri cu numele lui Osama Bin Laden. De exemplu, la Rio au „Caverna Bin Laden” , iar unul dintre muncitori chiar arată ca el.

- În Bangladesh, daca copiii care au vârsta peste 15 ani copiază la un examen, pot fi trimişi la închisoare.

- În oraşul musulman sacru Harar, din Etiopia, puteţi hrăni hienele sălbatice, deoarece sunt foarte apreciate şi onorate.

- Conform legendei, dacă un copil al civilizaţiei mayaşe din Guatemala nu plânge la naştere, el va deveni războinic.

- În Birmania, oamenii sunt foarte superstiţioşi: nu îşi pot tăia părul luni, vineri sau în ziua de naştere. Femeile însărcinate nu pot mânca banane deoarece se crede că dacă copilul mănâncă banana, va fi foarte mare, iar dacă mănâncă ardei, nu va avea păr.

- În Atlanticul de Sud există un teritoriu britanic numit Insulele Sandwich.

- În Cambodgia, puteţi mânca kebab de tarantule.

- Indonezia este principalul exportator de picioare de broască.

- În Costa Rica nu există adrese; dacă doriţi să trimiteţi o scrisoare, trebuie să scrieţi „A cincea casă din dreapta primăriei, care este albastră”.

- În Sudan există o tradiţie a „nunţii fantomă”, dacă bărbatul moare, fratele său se va căsători cu văduva, iar copiii pe care îi vor avea vor fi consideraţi a fi ai decedatului.

- De Anul Nou, în Bhutan, toată lumea devine cu un an mai în vârstă, aşa că nimeni nu uită ziua de naştere a celuilalt.

- Dacă un bărbat din Irak trimite un cadou cuiva (iar destinatarul este tot un bărbat), acesta trebuie să facă să pară că îl trimite unei femei. De exemplu, mamei, sorei sau cuiva din familie.

- În Honduras este posibil să găseşti nativi blonzi cu ochi albaştri; ei sunt descendenţii piraţilor.

- În Elveţia există o statuie de 500 de ani, care reprezintă un căpcăun care mănâncă copii: Kinderlifresserbrunnen.

- În România există una dintre cele mai frumoase cascade din lume, „Bigar Falls” şi de asemena cel mai colorat cimitir din lume numit „Cimitirul Vesel” sau „Cimitirul de la Săpânţa”.

- Numele de Canada a apărut dintr-o confuzie: localnicii l-au invitat pe exploratorul francez Cartier în „kanata”, cuvânt care înseamnă aşezare, localitate. Ulterior, exploratorul a numit toată zona la fel.

- Haiti este singura ţară în care voodoo este recunoscut drept religie.

- Dacă toată lumea din San Marino ar merge la celebrul stadion din Londra Wembley Stadium, 57.211 locuri ar fi goale.

- Tonga este mai diferită (strictă): dacă un frate şi o soră sunt singuri într-o cameră, acest fapt este considerat incest. Dacă un bărbat şi o fată vorbesc, se va spune că sunt un cuplu, iar înotul este interzis duminica.

- În Letonia există un hotel foarte special, „Karosta” sau „închisoarea hotel”. Sloganul lui este „a fi prizonier pentru o zi” şi te tratează ca atare. Înainte de a primi telefonul mobil trebuie să completaţi un formular şi să acceptaţi că veţi fi trataţi ca „prizonieri”.

- În Dubai poliţia conduce Lamborghini sau maşini similare, astfel că poate ajunge la cei ce nu respectă normele de circulaţie. Aici există bancomate de retragere a barelor de aur. Vom primi un lingou? Trăiască luxul!

- În Finlanda, în fiecare an, are loc o cursă în care soţia trebuie să-şi poarte în spate soţul. Tot aici este corect ca amenda ce trebuie plătită pentru depăşirea vitezei să depindă de veniturile şoferului; amenda poate ajunge până la 5 cifre.

- Numele Bangkok în tailandeză este Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor