Bădăranii Rusiei şi discursul ortodoxist
alte articole
Atacurile fără precedent ale ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti împotriva autorilor articolului critic la adresa lui Putin şi a presei româneşti care l-a preluat arată că Moscova testează autorităţile şi societatea românească încercând să creeze noi clivaje. Referinţa la valorile ortodoxe nu este întâmplătoare, ci este o strategie perversă de înfiltrare a propagandei ruseşti sub falsa mască a apărării familiei şi valorilor conservatoare.
Dacă ”delictul de opinie” comis de istoricii Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan împotriva liderului suprem de la Kremlin s-ar fi produs în Rusia, publicaţia ar fi fost poate închisă, la fel şi autorii articolului. Mai rău, aceştia ar fi putut ajunge eliminaţi aşa cum s-a întâmplat cu Anna Politkovskaia şi cu alţi jurnalişti critici la adresa Kremlinului, fără ca ucigaşii să fie găsiţi vreodată.
Comunicatul ambasadorului Oleg Malginov arată că Rusia nu respectă libertatea de exprimare, principiul fundamental în orice democraţie, ci consideră că jurnaliştii sau analiştii trebuie să se supună cenzurii statului. România nu funcţionează însă după verticala puterii ruseşti, în care sfera privată este subordonată Kremlinului. De aici indignarea că autorităţile române n-au luat măsuri pentru împiedicarea publicării unui articol critic la adresa lui Vladimir Putin pe o platformă de comentarii online. În Rusia, măsurile de pedepsire a unei astfel de ”infracţiuni” nu s-ar fi lăsat mult aşteptate.
Pe de altă parte, argumentele prezentate de cei doi autori că Putin are legături strânse cu partide de extremă dreapta, antisemite, populiste şi cu tendinţe fasciste, precum Frontul Naţional din Franţa sau Jobbik din Ungaria, nu sunt noi şi au fost dezvoltate pe larg de presa internaţională. Faptul că ”balul” extremiştilor din multe ţări a avut loc la Sankt Petersburg este un fapt de necontestat şi spune multe. Dacă sub titlul ”Forumul Conservator” se adună membri ai unor formaţiuni cu discurs clar extremist, cu accente neonaziste şi antisemite, iar protestele împotriva acestora sunt împiedicate de poliţia rusă este un semn clar că Kremlinul aprobă aceste manifestări.
Mai mult, cazul Malginov este clar unul de tipul ”hoţul strigă Hoţii!”. Propaganda rusă a tocat neîncetat noua putere de la Kiev, după căderea lui Ianukovici, ca fiind fascistă, radicală, neo-nazistă şi ilegitimă, dar Rusia a continuat să strângă relaţiile cu partide extremiste din Europa, care au exact astfel de idei.
Regimul Putin are nevoie de astfel de grupări radicale, fie ele de dreapta sau de stânga, care să destabilizeze societăţile respective prin propagarea unui discurs anti-european şi anti-occidental, care să insiste pe decadenţa UE şi a SUA şi pe falsa alternativă pe care o oferă o Rusie care ar fi apărătoare a valorilor conservatoare şi a tradiţiei.
Falsul apărător al ortodoxiei
Aşa se explică referirea ambasadorului Oleg Malginov la valorile ortodoxe ale poporului român care trebuie să prevaleze. Discursul centrat pe panortodoxism, pe marea frăţie pravoslavnică, este în prezent singura portiţă eficientă de intrare a propagandei ruse în România, o societate majoritar ortodoxă, dar în care percepţia legată de Rusia este preponderent negativă, din motive istorice.
Propaganda rusească încearcă să schimbe această percepţie negativă prin crearea unui clivaj artificial între Occidentul decadent şi păcătos, care militează pentru drepturile minorităţilor sexuale, este ahtiat după bani şi vândut intereselor corporaţiilor – pe scurt şi-a pierdut valorile morale şi spirituale - şi o Rusie campioană a valorilor ortodoxe, apărătoare a familiei tradiţionale, a dreptului la viaţă şi al credinţei.
Problemelor reale ale Occidentului despiritualizat şi hipermaterialist şi diferitelor lobby-uri agresive pentru a impune aşa zise ”agende progresiste”, li se contrapune un fals apărător al creştinismului, Rusia, un regim autoritar care nu are nicio legătură cu iubirea şi libertatea persoanei, care sunt esenţa creştinismului.
Gelu Trandafir, director de comunicare la Freedom House România, susţinea în cadrul unei conferinţe că ”este şocant cum un regim criminal, care finanţează activităţi teroriste şi grupări separatiste ce comit răpiri, ucideri şi acte de tortură, reuşeşte să se prezinte ca apărător al creştinilor, al familiei şi al dreptului la viaţă. Problema este că regimul Putin reuşeşte să se facă crezut de oameni din Europa care nu au simpatii comuniste. Este un teren important lăsat liber de la dezbaterea pe tema Tratatului Constituţional al UE, când fundamentul creştin al Uniunii a fost respins, ceea ce a trezit frustrări”.
Problemelor reale ale Occidentului despiritualizat şi hipermaterialist şi diferitelor lobby-uri agresive, care vor să impună aşa zise ”agende progresiste”, li se contrapune un fals apărător al creştinismului, Rusia, un regim autoritar care nu are nicio legătură cu iubirea şi libertatea persoanei, care sunt esenţa creştinismului.
Rusia încearcă să umple acest vid, adresându-se ortodocşilor practicanţi care nu se simt reprezentaţi de actualele discursuri mainstream şi sunt atacaţi de lobby-urile agresive aşa zis progresiste care încearcă să le impună cum să trăiască, cum să-şi crească copiii şi să le facă educaţie sexuală de mici.
Discursul panortodoxist al Rusiei face parte din amalgamul eurasiatic al ideologului Alexei Dughin, care vorbea despre includerea României într-un ”imperiu eurasiatic” din care să mai facă parte Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria şi despre unirea României cu Republica Moldova în Uniunea Eurasiatică. Acest imperiu eurasiatic ar urma ”să contracareze influenţa Occidentului nihilist”. Deocamdată observăm că Ungaria şi Serbia au virat puternic către Moscova, întărindu-şi legăturile politice şi economice cu Kremlinul, iar Slovacia şi Austria au ajuns să critice menţinerea sancţiunilor economice împotriva Rusiei.
Strategia rusă
Sigur, atacul lui Malginov a fost precedat de alte ameninţări proferate de politicieni ruşi la adresa României precum vicepremierul Dimitri Rogozin sau ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski. La fel ca şi acestea, comunicatul remis de ambasadorul rus recent este menit să inducă o stare de teamă, printr-un război psihologic, prin care este testată reacţia societăţii şi a decidenţilor politici la o astfel de provocare. Rusia mizează pe faptul că România este un stat slab, un simplu executant al directivelor UE şi NATO, care poate fi destabilizat uşor prin intimidări. Dacă au încercat ruşii cu Danemarca, doar n-o să se abţină cu România care va participa la scutul anti-rachetă şi care a cerut explicit o prezenţă şi mai semnificativă a NATO pe teritoriul său.
MAE român a reacţionat cu întârziere în condamnarea bădărăniei ambasadorului Malginov, dar a afirmat foarte corect că ”principiul libertăţii de expresie a presei trebuie să fie absolut într-o societate democratică în timp ce libertatea de expresie a unei instituţii a statului - oricare ar fi acest stat -, şi mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută, în orice caz, folosirea unor exprimări injurioase nu este acceptabilă.”
Preşedintele Iohannis n-a reacţionat deloc pentru că nu-i stă în fire, în timp ce Victor Ponta nu avea cum să acţioneze pentru că vede în Tismăneanu doar un adversar, adept al lui Băsescu, duşmanul de moarte. Ca urmare, Rusia a testat apele încercând să asmută societatea românească, sora ortodoxă mai mică, împotriva presei şi a ”bădăranilor” care întinează nobila imagine a lui Putin.
Pe lângă astfel de provocări care se vor înteţi, propaganda rusă va deveni tot mai puternică în plan mediatic şi cultural. Nu de mult a fost lansată varianta românească a Russia Today şi urmează înfiinţarea unui Institut Cultural Rus, care se vrea un veritabil instrument de soft power şi de schimbare a percepţiei faţă de Rusia.
Pe de altă parte, din interviul-fluviu acordat de ambasadorul Oleg Malginov pentru Agerpres răzbat noi ameninţări la adresa României şi Republicii Moldova. Bucureştiul este avertizat că Rusia nu crede în caracterul strict defensiv al scutului anti-rachetă, în timp ce Republicii Moldova i se aminteşte că este membră CSI şi ca atare are obligaţii, iar dacă nu le va îndeplini, vor exista ”consecinţe economice”. Ca urmare, presiunile oficiale şi propaganda ortodoxistă vor continua, încercând să creeze noi clivaje în societate.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.