Ambasadorul Federaţiei Ruse dă "lecţii" presei din România. Atac la Contributors şi România Liberă
alte articole
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, a anunţat oficial, pe site-ul ambasadei, că, pentru el, "portalul informaţional Contributors.ro şi ziarul România Liberă au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect", relatează Hotnews.
Motivul ofuscării lui Malginov este publicarea, iniţial pe Contributors apoi de către România liberă, a articolului "Ispita fascistă a tovarăşului Putin" semnat de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan, pe care ambasadorul îi încadrează la categoria "bădărani."
"Nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran. Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale. E foarte regretabil că asemenea text ("Ispita fascistă a tovarăşului Putin" n.r.) i-a stârnit interesul. Iar pentru mine portalul informaţional Contributors.ro şi ziarul România Liberă au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect." scrie Malginov pe site-ul ambasadei.
În replică, autorii articolului înfierat de Malginov admit că se fac vinovaţi de "lèse-Putin" însă arată că ambasadorul rus "confundă luciditatea cu bădărănia":
"Recunoaştem, ne-am făcut vinovaţi de lèse-Putin. Am publicat un articol care, iată, l-a enervat teribil pe Ambasadorul "Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Bucureşti. (...) Ne este teamă, autorilor acestui articol, că domnul ambasador confundă luciditatea cu bădărănia. Bădărănie să fi fost şi când Hillary Clinton a comparat invazia Crimeei cu aceea a Cehoslovaciei de către Hitler? Plecând de la un concept al unui mare istoric, Fritz Stern, noi scriam despre o ispită fascistă. Se pare că e mai mult decât o ispită", scriu Tismăneanu şi Stan, într-o replică la criticile lui Malginov, publicată pe Contributors.ro.
Cei doi autori mai atrag atenţia că România este o ţară liberă, membră în UE şi NATO şi nu un protectorat rusesc unde ambasadorul rus poate da lecţii presei.
"Domnul ambasador socoate că poate da lecţii presei din România, o ţară liberă, membră în UE şi NATO, despre ce să publice şi ce să cenzureze. Credem că e vorba de o confuzie istorică: România nu mai este o “democraţie populară”. Pactul de la Varşovia a sucombat în urmă cu mulţi ani. Suntem în anul de graţie 2015, iar libertatea presei este garantată constituţional în România. La fel şi libertatea de opinie. Dacă dl ambasador îşi permite să reacţioneze astfel, de o manieră intimidantă, la articolul nostru, mâine vine în mod sigur rândul altora. E nevoie să i se spună că România nu este un protectorat rusesc.", scriu cei doi autori, într-un articol publicat pe Contributors.
Potrivit Hotnews, reacţia ambasadorului rus a fost urmată de un nou atac la adresa lui Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan, însoţit de o ameninţare voalată, din partea Preşedintelui Camerei de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă, Tudor Afanasov.
"În data de 23 martie a.c. pe site-ul contributors.ro a fost publicat un articol scris de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan, persoane care doresc să se remarce şi să devină „vedete de Dâmboviţa ale presei scrise” într-o perioadă care ar trebui să ne facă mai diplomaţi şi mai atenţi în ceea ce facem, care poartă titlul "Ispita fascistă a tovarăşului Putin (Un eseu de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan"), scrie Tudor Afanasov, adăugând că ieşiri de acest gen "pot periclita relaţia de cooperare dintre România şi Rusia."
"Vom analiza cu atenţie ieşirile de acest gen, ieşiri care pot periclita relaţia de cooperare dintre România şi Rusia, dar acest lucru se poate întâmpla mai apoi şi în cazul altor ţări dacă nu vom acţiona din timp încercând să sugerăm că astfel de ieşiri nu ne fac bine. Preşedintele CCECRR Tudor Afanasov îi roagă pe toţi formatorii de opinie să fie foarte vigilenţi în exprimare, chiar dacă au critici la adresa cuiva, o pot face folosind un limbaj demn de intelectualitatea poporului nostru, demn de apartenenţa noastră la cultura europeană şi nu un limbaj care ne proiectează înapoi în secolele barbare. Folosirea unui limbaj adecvat poate să ne ajute în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi poate evita neplăceri.", adaugă Afanasov.
Articolul lui Tismăneanu şi Stan care a stârnit mânia reprezentanţilor Federaţiei Ruse poate fi citit aici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.