Baconschi: După experimentul comunist, societatea nu mai suportă ierarhiile moştenite sau construite meritocratic
alte articole
În urma experimentului comunist, societatea formată prin "lupta de clasă" a devenit resentimentară, egalitaristă şi anti-elitistă, a remarcat, sâmbătă, pe contul său de Facebook, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi.
"Câtă vreme am avut monarhie, societatea era împărţită cam aşa: 80% ţărani, unii săraci, alţii ceva mai închegaţi. 10% mic-burghezi şi burghezi: mai educaţi, formau funcţionărimea statului, armata, profesiunile liberale. 5% proletari în genere săraci. 5% marea burghezie şi aristocraţia pământeană sau de import. Era o societate pastoral-patriarhală, legată de pământ, de tradiţia ortodoxă", a declarat Baconschi.
Potrivit fostului ministru de Externe, cele circa 20% de orăşeni erau motoarele modernizării instituţionale, creatorii de cultură şi minoritatea occidentalizată, mai mult sau mai puţin.
"Nota comună era: aşezarea pe categorii sociale istoriceşte ierarhizate, completate prin mobilitate socială pe bază de merit. Pe scurt, monarhul era al tututor, dar mai ales al păturii rurale", a explicat Baconschi.
În opinia fostului ministru, după experimentul comunist - o modernizare ratată - societatea formată prin "lupta de clasă" este resentimentară, egalitaristă şi anti-elitistă.
"Nu mai suportă ierarhiile moştenite şi nici pe cele construite meritocratic. Ne place sau nu, cam asta e situaţia, şi cam tot atât de mari sunt şansele de a restaura, după un referendum, un regim de monarhie constituţională", a punctat Baconschi.