Baconschi: Egalitarismul PC, demonul care poate distruge din interior civilizaţia occidentală

În Estul post-comunist, egalitarismul Partidului Comunist e la el acasă, în prelungirea istorică a uniformizării sociale operate de regimurile bolşevice - acesta e demonul post-modern care poate distruge din interior civilizaţia occidentală, a opinat fostul ministru Teodor Baconschi.
Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)

După Brexit, Teodor Baconschi a remarcat tot mai mulţi observatori care anunţă victoria lui Donald Trump la prezidenţialele din SUA. Deşi nu ştie care va fi rezultatul alegerilor, fostul ministru de Externe atrage atenţia că se poate însă nota răspândirea în toate societăţile euro-atlantice a unui curent pe care el l-ar numi "marea iluzie a revoltei anti-sistem".

"Pe această iluzie se bazează populismul, o patologie care a cuprins toate partidele, începând cu acelea extremiste. Explicaţia mea pentru acest fenomen? Ideologia corectitudinii politice, asortată cu poliţia morală a religiei culturale neo-marxiste, a prăvălit psihologia colectivă în abisul egalitarismului. Să fie toată lumea egală, nu doar în drepturi, ci şi ca valoare socială, etică, materială şi intelectuală.

Cu această utopie în cap, masele - formate inevitabil din anonimi - sunt dispuse să demoleze totul, la început prin faimosul "vot anti-sistem". Mişcarea "Anonymous", "Occupy Wall Street" şi altele asemenea au o bază anti-capitalistă şi anti-democratică: ele expandează politic un nucleu anarhisto-uniformizator. Mai bine dărâmâm lumea aceasta "nedreaptă", decât să mai suportăm diferenţierile, ierarhiile, "privilegiile", a scris sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, Teodor Baconschi.

Fostul ministru a opinat că, în Estul post-comunist, egalitarismul Partidului Comunist este la el acasă, în prelungirea istorică a uniformizării sociale operate de regimurile bolşevice.

"Acesta e demonul post-modern care poate distruge din interior civilizaţia occidentală. Nu contează că, pe baza pieţei libere şi a democraţiei, săracii de azi sunt de zeci de ori mai bogaţi decât săracii de acum un secol. Vrem cu toţii acces la acelaşi nivel de trai, cât mai ridicat. Dacă nu se poate, votăm anti-sistem până radem totul. După noi, potopul!", a subliniat Teodor Baconschi.