Baconschi: Cocoloşeala politic corectă a "bieţilor neadaptaţi" care provoacă hecatombe, o sfidare

Europa a primit milioane de musulmani, dintre care unii o atacă direct, mortal, în locuri şi timpuri simbolice, a atras atenţia Teodor Baconschi.
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)

Cocoloşeala politic corectă a "bieţilor neadaptaţi" este o sfidare la adresa comunităţii democratice formate din cetăţeni paşnici, a precizat, pe contul său de Facebook, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, în contextul masacrului de la Nisa.

"Cineva scria că Europa a îmbătrânit şi nu-şi mai poate apăra civilizaţia în faţa războiului "sfânt" dus ce celulele jihadiste de pe teritoriul său. În fapt, tocmai pentru că rămâne democratică, axată pe cultura drepturilor omului, Europa pare dezarmată.

Ea a primit milioane de musulmani, dintre care unii o atacă direct, mortal, în locuri şi timpuri simbolice. Fie că aceştia lovesc la Bruxelles, Paris sau Nisa, sunt trataţi conform regulilor statului de drept", a declarat Baconschi.

Fostul ministru de Externe a subliniat că nu trebuie să renunţăm la aceste reguli, pentru că teroriştii atacă exact aceste valori, necunoscute lor - ei atacă modul nostru de viaţă, tipul de organizare legală, dar şi tradiţiile spirituale care au inspirat umanismul european.

"Ce-i de făcut? Poate trăi un stat democratic, din Uniunea Europeană, sub o stare permanentă de asediu? Fireşte că nu. Însă e nevoie de replici mult mai dure, aşa cum au făcut americanii după 11 Septembrie 2001.

Cocoloşeala politic corectă a "bieţilor neadaptaţi" - care provoacă de acum hecatombe aproape trimestriale - este o sfidare la adresa comunităţii democratice formate din cetăţeni paşnici. A la guerre, comme à la guerre!", a precizat Baconschi.