Baconschi: Legea de fier a contra-selecţiei, cel mai toxic reflex preluat din comunism
alte articole
În sistemul nostru, cu cât e cineva mai şters, mai incompetent, mai umil şi mai "şmecher", cu atât are mai multe şanse de reuşită, a atras atenţia duminică, pe contul său de Facebook, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi.
"Am observat în ultimele două decenii (mai ales ca diplomat) comportamentul "oficial" a numeroşi demnitari români. Le-am analizat în mintea mea nivelul de inteligenţă, competenţa profesională şi (eventual) gradul de patriotism. Le-am urmărit ascensiunea şi ieşirea din prim plan. Am ajuns la o concluzie tristă.
Nu "se spune" doar, ci aşa este, statistic: în sistemul nostru, cu cât e cineva mai şters, mai incompetent, mai umil şi mai "şmecher" în sensul cel mai peiorativ al acestei etichete, cu atât are mai multe şanse să fie scutit de tirul presei, acceptat de şefii săi şi menţinut în funcţia pe care o ocupă", a declarat Teodor Baconschi.
Fostul ministru susţine că, fără excepţie, cei care nu corespund acestui "pattern", adică cei harnici, deştepţi, bine pregătiţi, plini de iniţiativă, animaţi de gânduri reformiste, pe scurt, cei care ar putea "deranja" starea lucrurilor (statu quo-ul) sunt primii sacrificaţi şi scoşi din joc.
"Aceasta e legea de fier a contra-selecţiei şi pe ea ne bazăm în toată gama noastră de eşecuri. Contra-selecţia e reflexul cel mai toxic pe care societatea noastră l-a preluat din perioada comunistă", a subliniat Teodor Baconschi, adăugând că mediocritatea este universală şi statistic dominantă, însă la alţii nu face ravagii, ci doar daune colaterale.